Canyes i fang: l’allau de la DANA cobreix el port de Catarroja en ple parc de l’Albufera
Canyes i fang, aquesta va ser l’allau que va cobrir el port de Catarroja, en ple parc de l’Albufera en la fatídica jornada del 29 d’octubre quan la pluja de la DANA arrasava nombroses localitats valencianes. El títol de la cèlebre novel·la de Vicente Blasco Ibáñez –que es desenvolupa en la veïna localitat del Palmar, a l’altra part del llac–, s’ha convertit des de llavors en un malson per a Catarroja, la segona localitat en nombre de morts, i que ha afectat de manera transversal la localitat: des dels veïns i les seues cases, a les fàbriques i els camps, i els seus espais naturals i etnològics.
Aquell dia l’allau entrava en gran part de la localitat a través del barranc del Poio –que allí anomenen barranc de Xiva–, i en el nucli urbà arrasava el 30% de l’arbratge i el 40% de la localitat està sense llum als carrers. També va agranar llars, cotxes i comerços, va arrasar fàbriques en el polígon industrial i, a mesura que s’acostava a l’Albufera, es desbordava fins a arribar al port, que se situa en paral·lel a més de dos-cents metres, inundant els arrossars que els separen i tocava també una de les joies naturals que hi ha al parc natural, el Tancat de la Pipa.
En els espais de l’entorn de l’aiguamoll, com explica el regidor d’Urbanisme de Catarroja, Martí Raga, “no sols ha cobert els arrossars, també tot el patrimoni etnològic com ara séquies i canals, el port ja no és navegable amb la densitat del llot que en alguns llocs arriba a un metre i ha creat illes, i la gran quantitat de canyes que s’hi han depositat”.
Així explica que l’Ajuntament de Catarroja ha col·laborat amb els agents de l’aiguamoll (pescadors, barquers, agricultors i restauradors) en la mesura que ha pogut, fonamentalment alliberar camins i accessos. “Però la competència sobre l’Albufera és fonamentalment de la Generalitat, i també en part del Govern (a través de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i el programa AIGUA) per a espais com el Tancat de la Pipa”, assenyala Raga.
El regidor entén que els esforços inicials de les administracions s’hagen centrat en els rescats, la neteja i les ajudes per a la reconstrucció, i subratlla que entén que es facen abocaments al barranc mateix per a agilitzar la neteja, que també arriba a l’aiguamoll, cosa que significa que “hi ha molt de llot a dragar per a recuperar la vida en el port de Catarroja”. Per això mateix adverteix que “no s’ha de postergar més l’actuació sobre l’Albufera i el seu entorn, perquè aquesta allau ha aportat molts contaminants, entre residus sòlids, plàstics i altres elements, i com més es retarde més difícil i complexa serà la recuperació”. Raga recorda que “l’ecosistema de l’Albufera manté un equilibri sensible, conté espècies d’animals i vegetals amenaçades com les que hi ha en el Tancat de la Pipa, i aquest temporal pot haver fet perdre un equilibri que tarde anys a recuperar-se”.
Amb tot, l’edil demana que “les conselleries i els ministeris s’han de bolcar, s’han de demanar ajudes a Europa”, i exemplifica amb el mateix ajuntament: “El pressupost municipal per al 2025 estava a punt d’aprovar-se, i ara ha saltat per l’aire, hem de fer uns pressupostos de contingència”. D’altra banda, també demana que “les administracions mateixes han d’ocupar-se l’assumpte, no podem dir ara a la població que això no tornarà a passar. Ha sigut un temporal que s’ha desbocat com mai i és impossible de calibrar”.
0