La portada de mañana
Acceder
Peinado multiplica los frentes del ‘caso Begoña’ sin lograr avances significativos
El miedo “sobrenatural” a que el cáncer vuelva: “Sientes que no consigues atraparlo”
OPINIÓN | 'En el límite', por Antón Losada

La islamofòbia a Espanya: es dupliquen els incidents i creix el ‘ciberodi’ en les xarxes socials

Caire islamòfob creixent dels líders polítics de partits de diferents ideologies, increments en els crims d’odi i un augment preocupant dels incidents motivats per aquest odi. Són les conclusions de l’informe anual sobre islamofòbia que cada any elaboren la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes de la Mediterrània (ACM) i la Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia, presentat a València.

Els incidents i les agressions vinculats amb la islamofòbia s’han multiplicat durant els últims anys a Espanya. En concret, el 2016 n’hi va haver més de 500, que duplicaven els de l’any anterior. Un augment encara més preocupant, si es compara amb els casos del 2009, comptabilitzats en 29 denúncies. Totes dues entitats recorden que la por de les víctimes a denunciar dificulta la recopilació de dades.

La Comunitat Valenciana és una de les autonomies en què més incidents s’han comptabilitzat, la quarta per darrere d’Andalusia, Catalunya i Madrid. El document recull 30 incidents, la majoria manifestacions de partits d’ultradreta i pintades que fan apologia de l’odi als centres culturals islàmics.  

L’informe posa el focus en la islamofòbia de gènere. Les dones musulmanes són doblement víctimes: d’una banda, de les agressions vinculades amb la seua religió i cultura; de l’altra, de la violència que exerceixen els homes sobre elles. Els responsables també adverteixen de l’augment dels missatges d’odi en Internet, particularment en les xarxes socials, que tipifiquen com a ‘ciberodi’: “A través de telèfons mòbils i xarxes socials duen a terme una campanya constant contra l’islam, els musulmans i els refugiats centrada a difondre notícies falses i a demanar als destinataris d’aquests missatges, correus o WhatsApps que els reenvien als contactes per a crear una cadena d’odi constant”. 

Totes dues entitats assenyalen formacions polítiques i mitjans d’ultradreta com a agents que inciten a l’odi contra els musulmans. El document s’il·lustra amb casos concrets d’agressions produïdes per Espanya 2000, Falange, Lo Nuestro o Democracia Nacional Jóvenes cap a centres culturals islàmics, i també insults i vexacions per xarxes socials, pintades, manifestacions i pancartes. La ultradreta ataca indistintament “moros” (marroquins o algerians), africans, “negracos” o “sudaques”.

La Plataforma Ciutadana contra la Islamofòbia és una associació sense ànim de lucre que té com a objectiu combatre la islamofòbia en tots els àmbits, a més d’ajudar les víctimes i promoure la participació de la ciutadania en la consecució d’una societat respectuosa, democràtica, lliure i plural. D’altra banda, la Fundació Assemblea de Ciutadans i Ciutadanes (FACM) és una xarxa que promou el diàleg, la proposta i l’acció ciutadana entre els pobles de la Mediterrània.