Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L’estratègia del silenci dels ultres davant de les agressions televisades del 9 d’Octubre

Alfarrasí, de blau al centre, abans de declarar davant del jutge

Sergi Pitarch

València —

Els dos capitostos dels ultres d’extrema dreta que van protagonitzar les agressions als assistents a la manifestació per la llengua el 9 d’Octubre passat a València s’han negat a declarar davant del jutge i les parts. Vicente Estruch, àlies Alfarrassí i líder de Yomus, i Javier Cervera, que va dimitir com a president de la Curva Nord després que se’l “caçara” capitanejant les accions violentes, han estat els primers citats a declarar i han optat per l’estratègia del silenci per a afrontar el complicat procés penal.

Javier Cervera s’ha negat aquest matí a ser interrogat pel jutge, la fiscal i les parts. El jove no ha donat peu a la preguntes després que el jutge instructor, Vicente Ríos, li relatara els fets de què se l’acusa. Ríos li ha explicat que se l’observa en les imatges agredint una parella que va caure a terra i que va ser correguda per mitja dotzena d’ultres. A més, li ha recordat que durant els moments dels atacs anava tapat, un fet que en aquest tipus de casos es considera un agreujant.

També es va negar a declarar divendres passat 1 de desembre Alfarrasí, l’advocat del qual havia demanat dos dies abans temps per a poder estudiar la causa. Els motius que al·lega la defensa del líder de Yomus és que “no interessa declarar en aquests moments” i que necessita més temps per a mirar-se tota la causa. “L’única cosa que he vist són vídeos d’una banda de porcs cridant visca Terra Lliure”, assegura, alhora que defensa que el seu client no va pegar a ningú. A pesar d’aquesta negativa a respondre a la jutgessa, Vicente Estruch es deixarà interrogar en un futur per a poder defensar-se.

La gran quantitat d’evidències sobre les agressions i els moviments anteriors compliquen la defensa dels acusats. I això que encara falten els vídeos de les càmeres de seguretat de trànsit de la Policia Local de València, que poden acabar d’acreditar com van començar els atacs i tots els que hi van participar. De moment els imputats són 17.

Mentre la investigació judicial continua en marxa, la setmana que ve està citat a declarar Néstor Franco, un dels ultres amb antecedents que va pegar al fotoperiodista d’El País, continuen apareixent nous vídeos en què es veu l’arribada organitzada dels Yomus a la contramanifestació no autoritzada que va rebentar la manifestació per la llengua organitzada per la Comissió 9 d’Octubre.

En les imatges s’observa que membres destacats de Yomus i Curva Nord, les penyes que ocupen la grada jove del València CF, arriben a la manifestació i comencen els atacs contra els manifestants concentrats a la plaça de Sant Agustí de València. Seria tot una operació orquestrada i premeditada per a impedir una manifestació autoritzada i legítima.

En la instrucció serà clau si el jutge, la fiscal i les acusacions són capaços de demostrar que les agressions es van fer per motius ideològics. De fet, un dels delictes més importants que se’ls imputen és contra els drets dels treballadors. A més, i com va recordar el jutge a Javier Cervera, alguns dels agressors anaven tapats amb passamuntanyes o caputxes, la qual cosa podria complicar encara més la seua situació penal.

Etiquetas
stats