Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Parents de posar i traure en el negoci de les depuradores valencianes

José Juan Morenilla, en un acte en Vila-real quan era gerent de l'Epsar.

Sergi Pitarch

València —

PSPV i Compromís volen liquidar l'Entitat Pública de Sanejament d'Aigües Residuals (Epsar) per les seues vinculacions amb el cas Emarsa, per la falta de control i pels constants casos de nepotisme i portes giratòries que inunden les seues dependències. Els socialistes volen una fusió entre l'entitat i la direcció general d'Aigua -triada pel PSPV- mentre que la coalició pretén crear una Agència Valenciana de l'Aigua que incremente les seues competències a tot el cicle integral de l'aigua. Les negociacions seran dures perquè cap dels dos partits que sostenen el Consell vol perdre el seu poder en un sector estratègic alhora que opac.

El que tenen clar tots dos partits és que la situació en l’Epsar és insostenible. El nou gerent de l'entitat pública, Enrique Lapuente, manté en els seus llocs a tota la direcció de l'anterior etapa popular. La majoria van ser nomenats per Juan Luis Martínez Muro, gerent de l'entitat entre 2011 i 2015 encara que van entrar a treballar en l’Epsar sense cap procés de selecció i de la mà de José Juan Morenilla (gerent entre 1999 i 2011), un dels principals acusats en el saqueig de la depuradora de Pinedo. Martínez Muro va deixar la Epsar i va tornar al seu lloc de treball en Proaguas Alicante, una societat pública depenent de la Diputació d'Alacant i el treball de la qual amb la Epsar s'ha disparat en els últims dos anys. 

Un germà de Martínez Muro, Miguel Ángel, va treballar per a l’Epsar fins a març d'enguany a través de l'empresa Red Control-Laboratorios Tecnológicos de Levante, encara que segons la societat, l'adjudicació dels contractes de control de fangs es va produir el 2009, abans que Martínez Muro arribara a l'entitat pública. De vinculació familiar entre empleats i exempleats va la història d'Antonio Basiero, membre del departament d'obres i explotacions de l’Epsar i responsable de supervisar les depuradores de Castelló i les seues comarques. Curiosament, el seu nebot Luis Basiero és cap d'Explotació i coordinador tècnic de l'àrea de sanejament de l'empresa Facsa, que explota la majoria de plantes de la zona Nord de la Comunitat Valenciana. L'oncle ha de fiscalitzar el treball de l'empresa del nebot.

Cridanera, com menys, és la relació de l'empresa Facsa amb la Epsar. La signatura de la família Gimeno de Castelló va fitxar José Juan Morenilla quan va eixir de l’Epsar en 2011 per l'escàndol d'Emarsa. Contractat com a director general i per un salari superior als 100.000 euros, va treballar 11 mesos per a l'entitat pública fins que es va complicar encara més la seua situació processal -ara està assegut en el banc dels acusats-. En la seua etapa com a gerent de l’Epsar, Facsa hi va rebre nombrosos contractes amb l'entitat pública per a l'explotació de depuradores.

L'actual secretària del consell d'administració designada a dit pel gerent, Sabela García, va entrar a l'entitat després d'abandonar Pavasal. L’empresa Pavasal també treballa per a l'entitat pública i ha rebut numerosos contractes. Com Sabela García, molts empleats de l'entitat vénen directament del sector privat, cosa que el Consell bipartit vol erradicar funcionaritzant aquestes competències.

Família política

En l’Epsar també hi ha un altre tipus de relacions familiars particulars, però aquesta vegada del món de la política. La cap del departament Jurídic de l’Epsar és Patricia Stuyck Pons, cosina germana de l'eurodiputat del PP Esteban Gonzáles Pons. Regidor del PP d'Aldaia és Héctor Ferrandis, que treballa en el departament de contractació de l'entitat. En tots dos casos, el gerent Enrique Lapuente ha matingut la seua confiança. De fet, l’ha mantinguda en la desena de càrrecs de l'entitat.

Etiquetas
stats