Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El juez Peinado exprime la causa contra Begoña Gómez y cita ahora a Pedro Sánchez
OPINIÓN | 'Que no pare el espectáculo Peinado', por Esther Palomera
CRÓNICA | Una guerra de cien días para impedir la victoria de Trump

Podem comença la carrera cap al Vistalegre valencià: contra Montiel es vivia millor

Llum Quiñonero i Antonio Montiel durant una reunió de Podem

Laura Martínez

Podem fa el tret d’eixida cap al segon Vistalegre valencià. Els diferents corrents de la formació celebren aquest cap de setmana una trobada a Dénia en què explicaran els principals punts dels seus projectes, encara que aquests es presenten de manera oficial el dilluns 10 d’abril.

Podem és un partit que reuneix diferents sensibilitats, totes amb la seua manera de procedir. Això ha propiciat l’elaboració constant de manifestos, programes i actes en què els representants reivindicaven el que consideraven oportú en el moment. Diferents maneres d’entendre la política que escapen de la dicotomia pablistes-errejonistes que centra l’atenció dels debats en la formació estatal i que tenien el seu espai –i els seus conflictes– sota el lideratge d’Antonio Montiel. Tots podien discrepar, però hi havia un cap en el partit, que, a més, servia d’enemic comú per a canalitzar el descontentament de part de la militància.

Ara, a poc més d’un mes de l’Assemblea Ciutadana, la cohesió dels corrents va complicant-se. Antonio Montiel va fer públic que deixaria de ser líder de Podem a partir del 14 de maig. La decisió del secretari general de no presentar-se a la reelecció va arribar, com la majoria d’esdeveniments en la formació, d’improvís i ho va posar tot de cap per avall. En la mateixa entrevista, Montiel va anunciar que només donaria suport a una candidatura unitària per a l’Assemblea Ciutadana.

L’entorn de Montiel, alineat amb les posicions d’Íñigo Errejón, esperarà que la resta dels corrents s’aclarisquen en la seua organització interna abans de desvelar quin és el seu candidat. Sense aqueix enemic comú, els processos es compliquen. De moment, s’acosta una allau d’actes de cada corrent per a presentar els seus documents organitzatius i les seues candidatures.

De moment hi ha 6 corrents que han anunciat que presentaran propostes en l’Assemblea: Profundización Democrática, impulsada pel regidor a Silla Salvador Mestre; Marea Valenciana, un projecte de la militància de base, ‘tercera via’ d’Anticapitalistes; Mes Morat-Més Podem, del sector pròxim a Montiel, amb les diputades autonòmiques Fabiola Meco i Llum Quiñonero i la representant en el Congrés Àngela Ballester; Reconéixer-nos, la proposta feminista (i integrada per dones) de la diputada autonòmica Cristina Cabedo i Actualitzar Podem-Aprofundir el Canvi, del sector crític amb el secretari general amb rostres com el del diputat autonòmic Antonio Estañ o el senador Ferran Martínez, que celebrarà unes primàries per a elegir el seu candidat a liderar Podem.

A més, la senadora Pilar Lima i el professor Héctor Illueca, del sector pròxim a Pablo Iglesias (Lima va anar en la seua llista de Vistalegre) presentaran el seu projecte el dilluns, en el que sembla fins ara el grup més pròxim al secretari general de Podem.

Etiquetas
stats