Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Informe d'experts en matèria de finançament: una de freda i una de calenta per als valencians

Els membres de la comissió d'experts en finançament autonòmic amb Soraya Sáenz de Santamaría i Cristóbal Montoro

elDiariocv

València —

Aquest dimecres, la comissió d'experts per a la reforma del finançament autnòmic lliura el seu informe al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro. El document, segons avança Cinco Días, està compost per més de 160 pàgines de les quals el 40% corresponen a vots particulars, la qual cosa reflecteix la complexitat d'un acord entre els 21 membres de la comissió -entre els quals es troba el valencià Francisco Pérez, designat per les Corts-. És més, dos dels tècnics triats pel Ministeri d'Hisenda denuncien falta de rigor, critiquen el funcionament de la comissió i es refereixen als representants autonòmics com a “experts amb bandera”.

D'entre les conclusions que es poden extraure del document elaborat pels 21 experts es poden destacar algunes de les reivindicacions valencianes que han sigut arreplegades, però també que es descarten altres qüestions demandades pel Consell i les Corts.

Com a positiu per a la Comunitat Valenciana es pot considerar el fet que els experts advoquen per eliminar el statu quo vigent de les comunitats autònomes que en un moment donat van obtenir millor cobertura de les seues competències, de manera que aquest major finançament per càpita (que beneficia a autonomies com Cantàbria, Extremadura, Aragó, Galícia, La Rioja o Castella i Lleó) es perpetua en el temps de forma injustificada.

Així, la comissió considera necessari “eliminar” la clàusula de statu quo, al mateix temps que recomana que cap comunitat perda recursos en termes absoluts. Açò es tradueix en una eliminació gradual del statu quo per a mitigar els seus efectes i limitar la pèrdua de recursos.

Si bé aquesta recomanació està en concordança amb les reivindicacions valencianes, la comissió també dóna una garrotada a la Comunitat Valenciana en rebutjar les quitacions del deute, tal com han exigit en més d'una ocasió les administracions valencianes. Precisament, el vot particular de Fracisco Pérez en l'informe va en aquesta línia.

D'aquesta manera, la majoria dels experts de la comissió rebutja una possible quitació del deute perquè “generaria incentius perversos de cara al futur i seria injust per a les comunitats que han complit en major grau els compromisos d'estabilitat fiscal”. No obstant açò, sí que aposten per una “reestructuració transparent” del deute de les comunitats autònomes amb l'Estat i el seu retorn progressiu als mercats. Amb açò, s'arreplega una ampliació dels terminis de manca i una rebaixa dels tipus d'interès.

Altres mesures

El text dels experts es refereix a l'IVA (proposen fixar un tram autonòmic, una mesura que genera problemes), de manera que les comunitats autònomes puguen proposar i decidir sobre hipotètiques pujades d'aquest impost a través del Consell de Política Fiscal i Financera. També proposa al Govern l'harmonització de l'impost de successions per a evitar les diferències actuals, igual que en el de patrimoni, encara que permetent que hi haja autonomies, com Madrid, que no ho apliquen.

Quant al principi d'ordinalitat, que implica que els mecanismes de solidaritat aproximen unes comunitats a unes altres, encara que sense invertir l'ordre original en finançament per càpita, es planteja un fons bàsic de finançament, format pels fons propis i cedits de les comunitats, i un fons d'anivellació vertical, nodrit amb aportacions de l'Estat i que es repartiria per a “reduir la desigualtat” entre autonomies.

Finalment, criden l'atenció sobre la necessitat recalcular la quota basca i l'aportació navarresa d'una manera més justa i favorable per al conjunt d'Espanya: “Les comunitats forals [País Basc i Navarra] haurien de començar de forma immediata a contribuir a l'anivellació interterritorial”.

Etiquetas
stats