La taxa de fems o taxa TAMER, que està inclosa en el rebut de l’aigua, donarà un lleu respir l’any que ve als milers d’habitants de la ciutat de València i dels altres 43 municipis que estan integrats en l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus (EMTRE).
Segons ha informat eldiariocv.es la presidenta de l’entitat i regidora de Medi Ambient de València, Pilar Soriano (Compromís), la tarifa es reduirà un 6% per als domicilis que consumisquen menys de 65 metres cúbics i un 3% per als que gasten entre 65 i 195 metres cúbics. Els que superen aquest consum, patiran una penalització.
Segons Soriano, amb aquestes mesures es rebaixa la taxa “al 90% dels domicilis de l’àrea metropolitana”. A més, ha afegit que continuaran rebaixant les tarifes en exercicis futurs “gràcies a l’optimització en l’explotació de les plantes de tractament”, amb acords “amb altres consorcis i amb la Conselleria de Medi Ambient”.
D’altra banda, la responsable de l’EMTRE ha anunciat la creació de dos trams nous de tarifació per als portals amb vista a l’any que ve. D’una banda, es rebaixa la taxa un 13% per als que consumisquen menys de 10 metres cúbics i de l’altra es crea un tram d’11 a 100 metres cúbics i un altre per als que gasten més de 100 metres cúbics.
Pel que fa això, Soriano ha explicat que no té sentit que “una comunitat amb 50 portes o amb piscina i jardins” pague la mateixa taxa que “una comunitat de huit portes”.
La també regidora ha recordat que el pressupost de l’EMTRE s’ha aprovat per unanimitat amb el suport de tots els municipis de l’àrea metropolitana.
El cànon es congela
L’altre gran concepte que grava el rebut de l’aigua, el cànon de sanejament, quedarà congelat el 2016 després d’anys de pujades. Com ja va avançar eldiariocv.es, aquesta taxa es mantindrà en tots els trams i municipis de la Comunitat.
I és que, l’Entitat Pública de Tractament d’Aigües Residuals (EPSAR), els últims anys de gestió del PP, va pujar aquest cànon un 3,1% el 2012, un 20% el 2013, un 10% el 2014 i un 3% aquest exercici.
Amb les tarifes actuals, que es mantindran l’any que ve, una família de tres membres en un municipi de més de 50.000 habitants pagarà 116 euros de mitjana en tot el 2016, mentre en les localitats més menudes el cànon serà de 83 euros de mitjana l’any per al mateix tipus de família.
Així, per exemple a València ciutat, la quota de servei (tram fix) continuarà sent de 44,83 euros i la de consum (variable) de 0,44 euros.