Gairebé 16 anys després, els operaris i els materials d’obra tornen a la parcel·la del nou estadi del València CF situada en l’avinguda de les Corts Valencianes. En concret, va ser el 25 de febrer de 2009 quan, per falta de recursos econòmics, es van paralitzar unes obres que per fi es reprenen divendres.
Un dia abans, dijous, diversos operaris de Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) van començar a fer apilament de materials i a adequar el clos perimetral de la parcel·la, així com els accessos, segons va comprovar in situ elDiario.es. Durant el matí va visitar l’esquelet de formigó una comitiva del club encapçalada per la presidenta, Layhonn Chan. Així doncs, està previst que les obres es reinicien oficialment este divendres. Segons el cronograma presentat pel club, fins al mes de maig es desenrotllaran treballs previs en l'exterior, mentres l'inici de les obres amb arquitectura ja a l'interior de l'estadi es preveuen per al 21 de maig, el muntatge de la coberta per al 29 de desembre de 2026, la seua conclusió a l'abril de 2027 i la finalització del conjunt de les obres per a l'11 de juliol de 2027.
Encara que el València CF tenia previst fer una presentació oficial del projecte setmanes arrere, finalment s’ha optat per fer divendres un acte privat sense presència de mitjans de comunicació, als quals se’ls farà arribar contingut informatiu i gràfic, però sense la possibilitat de fer preguntes en una roda de premsa. Una situació que contrasta amb l’ostentació de la presentació de la maqueta del projecte inicial, el novembre del 2006, amb l’exalcaldessa difunta Rita Barberá i l’expresident Francisco Camps acompanyant el màxim accionista del club llavors, el promotor Juan Soler.
Aquesta apagada informativa no fa sinó alimentar dubtes sobre diversos aspectes de l’últim projecte del despatx de Mark Fenwick presentat a l’Ajuntament de València el mes d’octubre passat i revelat per elDiario.es. El més rellevant és, sens dubte, el cost final de les obres que queden per executar, una dada que no queda clara en el projecte esmentat pel fet de deixar sense concretar aspectes com, entre altres, el disseny final de la coberta. Un aspecte que, d’altra banda, evidencia la ineficàcia de l’auditoria de costos encarregada per l’Ajuntament de València sobre un projecte que és, sens dubte, incomplet.
El 19 de desembre passat, després de la fallida junta d’accionistes, la presidenta Layhoon Chan i la directora financera, Inma Ibáñez, van reconéixer que encara no tenien tancat el pressupost final, cosa que estaven negociant amb FCC, amb qui finalment van arribar a un acord que van anunciar el 5 de gener passat. En la mateixa compareixença, Chan, mà dreta del màxim accionista, Peter Lim, va confirmar per primera vegada que el magnat de Singapur està obert a escoltar ofertes pel seu paquet accionarial: “Si hi ha una oferta, dependrà de quina oferta siga. Si és una oferta atractiva, segurament l’estudiarà”, va dir.
Així doncs, amb Lim pensant en la seua eixida, també es va anunciar que el club treballa en una línia de crèdit amb Goldman Sachs d’un màxim de 325 milions d’euros que es destinarà íntegrament al finançament del cost de les obres. Una cosa certament xocant quan el màxim accionista actual pensa a vendre i eixir del club. Si bé encara no s’ha anunciat a quant ascendirà el muntant final del crèdit, Ibáñez va comentar que estimen que el crèdit final estarà al voltant de 160 milions, és a dir, la meitat del límit de 325. S’hi sumarien els 80 de CVC que ja té el club, també en exclusiva per a finançar les obres, per la qual cosa el cost final podria estar entre 240 i 275 milions si s’afigen els 35 acordats amb Atitlan per la parcel·la del terciari.
El col·lectiu Últimes Vesprades demana que es revoque la llicència d’obres
El 2 de desembre passat, en una taula redona que va tindre lloc en el Col·legi d’Arquitectes de València diversos arquitectes i enginyers van denunciar deficiències en el projecte presentat pel València CF a l’Ajuntament i van advocar per la rehabilitació del Mestalla. L’acte va ser organitzat pel col·lectiu Últimes Vesprades a Mestalla.
Sobre la base d’aquestes mateixes deficiències, la plataforma va demanar dijous per escrit davant l’Ajuntament de València, la Sindicatura de Greuges i el Defensor del Poble la caducitat de la llicència d’obres per no complir el requisit de la presentació d’un projecte d’execució complet exigit pel consistori. Per aquest motiu van exigir que s’adopten mesures immediates per a evitar l’inici de les obres i un pronunciament tècnic per part de l’Ajuntament sobre la validesa del projecte presentat, així com de l’auditoria encarregada de determinar el cost total de l’estadi, atés que queda demostrat que el pressupost del projecte presentat no es correspon amb la realitat de l’obra.
Entre les deficiències, el col·lectiu va destacar que “el projecte es presenta com una edició preliminar que podrà ser objecte d’edicions successives de desenvolupament, una cosa incompatible amb la definició legal de ‘projecte d’execució’”. A més, van recordar que “s’hi fa servir normativa derogada en alguns dels seus càlculs, com en relació amb l’estructura de l’estadi i el dimensionament de la instal·lació solar fotovoltaica” i que “manca de documents imprescindibles, com un estudi de durabilitat de l’estructura existent, la seua adaptació a la normativa vigent o els informes de seguiment a què es fa referència en la mateixa memòria del projecte”.
Com va avançar fa poc El Confidencial, després de l’acte organitzat en el Col·legi d’Arquitectes, el València CF, a través del despatx d’arquitectura Fenwick Iribarren, ha adjudicat el càlcul de l’estructura del nou Mestalla a l’empresa MC2 amb l’objectiu de conéixer l’estat real i el cost de l’adequació de l’estructura del formigó que ha estat 16 anys a la intempèrie.