La portada de mañana
Acceder
España tiene más de un millón de viviendas en manos de grandes propietarios
La Confederación lanzó un ultimátum para aprobar parte del proyecto del Poyo
OPINIÓN | Aldama, bomba de racimo, por Antón Losada

El PP, al final, també s'afegeix a la condemna de la violència de l'ultradreta en el 9 d'Octubre

Condemna unànime de tots els partits pels atacs violents exercits per l'extrema dreta contra participants de la manifestació de caràcter nacionalista la vesprada d'aquest dilluns 9 d'octubre a València. L'últim a sumar-se a la condemna ha sigut el Partit Popular, que en la matinada del dilluns al dimarts publicava un tuit a través del compte @PPopular en el qual condemnava les agressions: “Estem contra la violència sempre”.

El PPCV, també va emetre un comunicat, de vuit línies i datat el 2 d'octubre, condemnant els fets: “Després dels esdeveniments ocorreguts en el dia d'ahir, el Partit Popular de la Comunitat Valenciana vol expressar la seua rotunda i més enèrgica condemna a tot acte de violència, vinga d'on vinga. Així mateix, des del PPCV mostrem el nostre ple respatler als cossos i forces de seguretat de l'Estat i a la labor que duen a terme”.

Petició de dimissió de Moragues

Els més durs han sigut Compromís i Podem, els partits que més van patir ahir l'assetjament de l'extrema dreta en la processó cívica del matí, que han arribat a demanar la dimissió del delegat del Govern a la Comunitat Valenciana, Juan Carlos Moragues, per “permetre la contramanifestación il·legal de grups de ultradreta” i per no garantir la seguretat dels manifestants.

Des del PSPV el President de la Generalitat, Ximo Puig, ha rebutjat aquests actes, rebuig que s'ha expressat des del mateix partit, també el president de la Diputació de València, Jorge Rodríguez o el portaveu en les Corts, Manolo Mata. La condemna ha arribat fins i tot des del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez.

Des de Compromís, després dels atacs les reaccions van ser immediates demanant la dimissió de Moragues. Les reaccions es van produir tant des de la formació com a través dels seus principals representants com la vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, el president de les Corts, Enric Morera -qui animava a denunciar als violents-, l'alcalde de València, Joan Ribó, o el seu portaveu en el Congrés, Joan Baldoví.

En Podem continuaven en la mateixa línia amb les crítiques tant a nivell valencià, amb el seu portaveu Antonio Estañ, com els dirigents estatals, Pablo Iglesias o Íñigo Errejón.

Les condemnes han arribat també de Ciudadanos, tant a través de la formació taronja, com dels seus dirigents valencians com la portaveu en les Corts, Mari Carmen Sánchez, el portaveu en l'Ajuntament de València, Fernando Giner, o el diputat en el Congrés, Toni Cantó.

També des d'Esquerra Unida s'ha volgut expressar en la seua condemna lamentant l'actuació dels violents.

També s'han succeït les condemnes de diversos alcaldes de l'Estat com l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Delegació del Govern

Des de la Delegació del Govern s'ha assegurat aquest dilluns que la manifestació ultradretana no estava comunicada i, per tant, tampoc autoritzada. Des de la delegació dirigida per Juan Carlos Moragues s'ha volgut agrair el treball realitzat aquest dilluns per la Policia, ja que “ha garantit la seguretat i integritat física dels manifestants” de la Comissió 9 d'Octubre.

Així mateix s'apuntava que s'han realitzat intervencions “puntuals” per a separar a grups d'ideologia contrària i que les baralles s'han registrat abans de l'inici de la manifestació i en els limítrofs de la mateixa.

En aquesta línia, defensen que davant la situació generada, els agents han decidit crear un cordó “per a protegir i separar” a totes les parts.