Barcelona ordena tancar 256 pisos turístics il·legals en un mes
La xifra d'expedients sancionadors contra pisos turístics il·legals a la ciutat no para de créixer: Barcelona va obrir expedient a 482 pisos turístics il·legals el 2015. Només en el que portem d'any ja se n'han realitzat 866. A més, el pla de xoc de l'Ajuntament de Barcelona contra els pisos turístics il·legals, que porta un mes en vigor, ha verificat 256 pisos il·legals a través dels inspectors i els visualitzadors –nou personal que es dedica a detectar pisos turístics il·legals– del consistori. Aquests 256 pisos localitzats rebran una ordre de cessament i una sanció de 30.000 euros properament.
El pla de xoc de l'Ajuntament de Barcelona va crear el mes passat un equip de 20 visualitzadors i un reforç de la tasca de detecció amb vuit inspectors més (20 en total). L'Ajuntament ha alabat sobretot la figura dels visualitzadors, considerant que “agilitza” la lluita contra els pisos turístics il·legals: en el mes de juliol els visualitzadors han emès fins a 10 vegades més ordres de cessament (234) que les que havien tramitat els inspectors la resta de l'any.
La tinenta d'alcaldia d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha recordat en compareixença que entre que es produeix la denúncia i el tancament del pis poden passar “entre sis mesos i 12 mesos”, i ha remarcat que el cessament d'activitat il·legal és “obligatori” des de que es rep l'ordre. “Si no es cessa l'activitat, es produeixen les sancions. Si aquestes es perpetuen, el propietari s'arrisca a no poder fer cap més tipus d'activitat en l'àmbit turístic”, ha explicat Sanz.
A més, la regidora de Ciutat Vella, un dels districtes amb més pisos turístics il·legals –la Barceloneta n'és un exemple– ha qualificat de “necessaris” més recursos en la lluita contra aquesta activitat. Gala Pin també ha recordat que aquest no és només un pla de xoc d'estiu, sinó que s'estendrà la resta de l'any. L'Ajuntament invertirà 1,35 milions d'euros aquest 2016 pel pla de xoc contra els pisos turístics il·legals.
Des del consistori s'ha insistit en la importància que el veïnat també contribueixi en la tasca de detecció d'aquests pisos, i s'han felicitat per les 375 denúncies que s'han efectuat per part dels ciutadans des del nou web específic que l'Ajuntament va posar en marxa per a detectar i denunciar un pis turístic il·legal.
El govern de Colau també farà un enviament esglaonat de 800.000 cartes per conscienciar el veïnat sobre l'activitat dels pisos turístics il·legals. I és que la gestió del turisme segueix sent un dels maldecaps de l'Ajuntament. Les xifres alerten que, lluny del temor inicial del sector hoteler després de la moratòria hotelera de Colau, l'afluència turística a Barcelona no ha caigut. Al contrari. Segons el Gremi d'Hotels de Barcelona, la previsió d'ocupació per aquesta temporada estival (juny, juliol i agost) és de moment d'un 88%, mateixa xifra que l'any passat. A més, les plataformes que ofereixen pisos turístics no sempre amb llicència- també presenten altes xifres d'ocupació: Airbnb compta amb un 89% més d'hostes que l'any passat a aquestes alçades d'any.
Ningú s'acull a la condonació de multes
L'anunci fa un any de la posada en marxa d'un pla pilot per reconvertir en habitatges socials els pisos turístics il·legals del districte de Ciutat Vella no ha tingut l'acollida esperada. Així ho ha fet constar la regidora del districte, Gala Pin: “S'hi ha interessat poca gent, de fet no s'hi ha acollit ningú”.
L'Ajuntament plantejava reduir les sancions –de mitjana són de 15.000 euros– en un 80% pels propietaris que cedissin durant tres anys l'habitatge a la Mesa d'Emergència Social del Consorci de l'Habitatge de Barcelona.
Davant del fracàs de la mesura, Pin ha dit que caldrà un “canvi de procediment” per deixar de multar amb 15.000 euros i passar a fer-ho amb 30.000, per tal que pugui ser més factible que els propietaris sancionats s'interessin en acollir-se a aquest tipus de proposta. “A la gent no li surt a compte acollir-se a una sanció tan baixa”, ha afegit Pin. La regidora també ha rebutjat l'argument , tot i que Airbnb diu que “la gent lloga els pisos per arribar a final de mes” això no és cert: “A la gent no li surt a compte condonar perquè hi ha un negoci al darrere”.
Sancions de 30.000 euros per a Airbnb i Homeaway
Segons ha informat l'Ajuntament, s'han resolt les multes a plataformes web com Airbnb i Homeaway, que de moment han estat 60.000 entre les dues, 30.000 euros per plataforma. L'import pot créixer però si segueix la reincidència. Fins a 600.000 euros els hi poden caure a les dues webs acusades d'anunciar pisos turístics sense llicència.
“El que és important per a nosaltres és que col·laborin, que ens ajudin a treballar contra aquesta activitat il·legal”, ha destacat Janet Sanz, que ha recordat que les multes interposades fins ara ja no es poden recórrer i que espera que el tràmit es pugui agilitzar més en futures sancions.