Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Crida Constituent vol facilitar una candidatura de ruptura des de l’esquerra

Trobada de la Crida Constituent.

Jordi Molina

Barcelona —

“Volem articular un espai polític que permeti construir un bloc electoral rupturista”. Amb aquesta idea s’ha presentat avui l’espai Crida Constituent, que ha deixat clar que no vol ser un agent polític més, ni una candidatura en cas d’avançament electoral a Catalunya. El seu paper serà, sobretot, facilitar i pressionar una “ruptura constituent”. El nou espai s’oposa frontalment a la llista de país que ha sol·licitat el president de la Generalitat, Artur Mas, i aposta per “un bloc que digui prou al poder econòmic que està precaritzant la vida de la ciutadania”.

“Volem forjar un bloc rupturista, que s’enfronti a les elits espanyoles, però també a les oligarquies catalanes”, ha explicat Gabriela Serra, una de les impulsores del manifest. “El camí de la independència és l’únic camí possible, és l’únic instrument que ens queda per construir sobirania, volem sobiranies econòmiques, alimentàries, energètiques”, ha afegit redundant en la idea de que el nou país no pot sortir d’un pacte entre les elits, sinó d’un procés constituent liderat per la ciutadania.

La Crida, “encara a les basseroles” -tal i com ha dit la mateixa Serra- és una proposta inicial, però ja compta amb gairebé un centenar de persones vinculades, provinents de diversos moviments socials, culturals, sindicals i polítics. De moment, més de 1.800 persones s’hi han adherit i, segons els impulsors, ha començat a negociar amb diferents formacions polítiques i moviments socials per ampliar els suports i anar construint les bases de la candidatura. “El mandat electoral està esgotat, i ara el que cal és convocar unes eleccions quan abans, on cal que hi hagi bloc constituent”, ha explicat David Caño, un altre dels portaveus.

Segons Caño, ara s’obren dos possibles escenaris: Un dels més perillosos, explica, seria “un pacte entre oligarquies, que deixés en no res el procés sobiranista”. L’altra hipòtesi que descriu és la Declaració Unilateral d’Independència (DUI). “En tots dos casos cal que tinguem organitzat un bloc d’esquerres transformadores, d’una banda per oposar-nos a un pacte entre elits i, de l’altra, per omplir de contingut el nou país”.

Tal com explica el manifest, la Crida entèn que si la independència és pilotada per la dreta catalana “ens diran que tot canvia malgrat res no canviï gaire”. Par això defensaran “un procés constituent popular” on la gent pugui “decidir-ho tot, garantint així que la dignitat i el benestar de les persones estaran per sobre dels interessos privats, econòmics i financers”. Segons els impulsors, “si no som capaços d’articular un vertader moviment desobedient per la ruptura constituent, estem segurs que s’acabarà signant un gran pacte entre les elits, d’esquena a la ciutadania”.

Entre els signants de la Crida Constituent destaquen: el diputat de la CUP David Fernàndez, els músics Lluís Llach, Quico Pi de la Serra, l’actor Sergi López o escriptors i intel·lectuals com Julià de Jòdar, l’advocat August Gil Matamala, Antonio Baños o Lluís Cabrera, membre dels Altres Andalusos. Altres noms rellevants són: Clara Camps, Alberto López Bargados, David Castillo, Bel Olid, Roc Casagran, Vicenç Altaió, Carles Camps Mundó, Jordi Guardans, Mireia Calafell o David Caño, l'actor Marc Martínez, Adelais de Pedrolo, filla de Manuel de Pedrolo i presidenta de la seva fundació, o activistes com Celestino Sánchez, Susanna Abella, Montserrat Cervera, Sergi Saladié, Eva Fernández, Eugeni Rodríguez, Jordi Martí i Font, Núria Comerma

Etiquetas
stats