Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El dret a decidir torna al Parlament i aconsegueix una àmplia majoria

El dret a decidir torna al Parlament de la mà del PSC i aconsegueix una àmplia majoria.

Jordi Mumbrú

Barcelona —

Una vegada més, el Parlament de Catalunya ha centrat el seu ple en el debat sobre el dret a decidir i, en aquesta ocasió, que no té perquè ser la última, ha aconseguit el vot a favor de 104 diputats. La proposta del PSC, que és la mateixa que CiU i ICV van presentar al Congrés dels Diputats la setmana passada, ha rebut el suport de CiU, ERC i ICV i la abstenció de la CUP, que considera que no té cap sentit “instar al diàleg” al Govern de l’Estat.

La declaració de sobirania que es va discutir al Parlament ara fa un mes i mig anava més enllà i enlloc de demanar diàleg al Govern espanyol reclamava directament el dret a decidir. En aquella ocasió el PSC hi va votar en contra, tret de cinc diputats díscols que es van abstenir. Aquella votació va generar una crisi interna dins del PSC i, a més, va deixar un gust agredolç a la cambra catalana, ja que la majoria que es buscava en favor del dret a decidir es va limitar als 85 diputats.

Totes aquestes ferides es podrien haver cosit amb la votació d’aquest matí. La reacció del PSC ha unit al partit (o si més no ha reduït les tensions amb el sector més sobiranista) i ha permès que la immensa majoria del Parlament, ara sí, hagi fet un pas endavant en favor del dret a decidir.

“Defensaré el no”

“Sóc demòcrata i vull que la gent voti, no sóc independentista, sóc federalista i defensaré el no quan arribi el moment”, ha dit el primer secretari del PSC, Pere Navarro, davant de la resta de diputats. Tots ells esperaven el seu torn i la majoria s’anaven preparant per llançar retrets des del nacionalisme espanyol o des de l’independentisme. Des del PP han acusat Navarro de “posar el seu granet de sorra en la boja carrera separatista” i des ser “deshonest” ja que “no es pot donar una cosa que no es teva”, en referència a que, amb la llei actual, el Parlament no pot organitzar cap consulta vinculant d’autodeterminació. Des de Ciutadans, Albert Rivera, també ha acusat a Navaro d’estar fent el joc als independentistes i, amb la seva duresa habitual i referint-se al PSC ha dit: “Avui vostés no són necessaris”.

Però el retrets han caigut també des de les files indenpendentistes. Marta Rovira, d’ERC, li ha retret l’immobilisme del PSOE en aquest tema i ha dit que “el diàleg no només depèn de la nostra voluntat”. Rovira ha afegit: “A l’altra banda no hi ha ningú i el diàleg s’acaba convertint en monòleg”. Des de la CUP, Quim Arrufat, ha celebrat el canvi del PSC: “Celebrem que abandoni els Ibarra i els Bono, que són els que governen de veritat i impediran aquesta consulta”. Arrufat ha anunciat una “abstenció incrèdula” ja que, segons ha dit, no es creu la proposta del PSC. El jove diputat ha retret al Parlament d’estar rebaixant els anhels dels catalans que es van manifestar el passat 11 de setembre. “Allò que la mobilitació ha fet possible, sembla que aquest Parlament ho estigui fent improbable”. “No facin que el seny venci a la rauxa”, ha conclós.

CiU i ICV, els dos partits que havien presentat aquest mateix text al Congrés han estat els menys crítics amb el PSC. El convergent Jordi Turull, li ha demanat que “no es deixi intimidar” per PP i Ciutadans, i ha anunciat el seu vot a favor: “Nosaltres votem el mateix aquí i allà”. Joan Herrera, d’ICV-EUiA, no ha volgut fer sang, a diferència de Turull, però ha demanat al Parlament que no es quedi amb propostes i declaracions i avanci articulant el dret a decidir.

Etiquetas
stats