Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

“Em van dir que si no volia ser operada a la privada em treurien de la llista d'espera”

La Isabel va negar-se a ser operada a la Clínica del Vallès

Caralp Mariné

La Isabel, pacient de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, fa més de quatre anys que espera per una operació de tendinitis tibial posterior. Aquest estiu va rebre una trucada de la Clínica del Vallès, centre privat on es deriven pacients del Taulí, per oferir-li la possibilitat de ser operada allí. “Quan vaig arribar a la consulta, el cirurgià em va començar a fer preguntes i a dir-me que m’hauria de fer unes proves que ja m’havien fet al Taulí. Vaig preguntar si no tenien el meu historial clínic, perquè no volia fer-me una altra ressonància i em van dir que no”, explica la Isabel a Catalunya Plural. Quan va preguntar al metge de la clínica el perquè es feia així, aquest, segons explica la Isabel, li va dir: “per qüestions polítiques hem d’operar a un cert nombre de pacients abans del 27 de setembre”.

“Vull que m’operi el meu metge”, reivindica ella, que explica que va decidir negar-se a ser operada allí i per això va tornar al Taulí per demanar que l’intervinguessin al seu centre de referència. “Em van trucar de l’hospital i em van dir que si no volia ser operada a la Clínica del Vallès em treurien de la llista d’espera i tornaria a començar l’espera”, explica. Quan va preguntar perquè passava això diu que des de l’hospital li van respondre: “són les normes”. Professionals del centre han confirmat a Catalunya Plural en diverses ocasions que quan un pacient es nega a ser operat a la clínica privada surt de la llista i torna a començar tot el procediment. Tot i així, des de la direcció del Taulí declaren a Catalunya Plural que quan un pacient es nega a ser operat en el centre privat aquest continua en la llista d’espera en el punt on es trobava.

Diuen també que l’historial clínic sempre és enviat i recorden que dos terceres parts dels pacients derivats són intervinguts per metges del Taulí. Però no sempre aquest metge és el mateix, ja que com explica la Isabel, el cirurgià que la va atendre a la Clínica el Vallès era un altre.

Com avançava Catalunya Plural recentment, almenys 1.600 operacions quirúrgiques del Taulí han estat derivades a la Clínica del Vallès només en els primers sis mesos de 2015. Aquestes derivacions s’emmarquen dins del contracte marc que signa el CatSalut amb la clínica privada, propietat de quirónsalud, l’empresa fins ara anomenada IDCsalud. És per això que, mentre el pressupost per l’hospital Taulí ha disminuït en 22 milions d’euros des de 2010, el que suposa una retallada del 12%, els ingressos del CatSalut a quirónsalud, empresa propietària de la Clínica del Vallès, han augmentat en un 15% del 2010 al 2013.

A més, mentre el Parc Taulí segueix derivant pacients a la Clínica del Vallès i també a l’Hospital General de Catalunya, propietat també de quirónsalud, manté quiròfans tancats. De les 14 sales disponibles, una mitja de sis o set no funcionen per les tardes, segons denuncien des del comitè d’empresa del Taulí a Catalunya Plural.

El mateix comitè explica però que l’obertura dels quiròfans no és l'única solució possible, ja que la manca de llits també dificultaria la situació. I reivindiquen, una vegada més, un augment dels recursos i el finançament necessari que permeti descongestionar la saturació, per un centre que és l’hospital de referència de 400.000 usuaris.

El Consell de Govern de l’hospital de Sabadell està integrat per sis representants de la Generalitat, dos de l’Ajuntament de Sabadell i un de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Més de vuit mesos de llistes d'espera

Des del departament de comunicació del centre, en una nota de premsa elaborada el mes de febrer, explicaven que el traspàs de pacients del centre públic a la clínica privada havia permès disminuir les llistes d’espera per operacions quirúrgiques. I deien: “en la majoria dels casos els pacients han estat intervinguts per professionals del propi hospital”, i “amb el consentiment dels propis pacients”.

“S'ha fet un esforç molt important en quant a activitat i així la disminució en nombre de pacients a la llista d'espera quirúrgica ha disminuït en prop d'un 8%, segons les dades del registre de CatSalut del mes de setembre”, expliquen des de la direcció del Taulí a Catalunya Plural. Tot i així admeten que encara hi ha “esperes importants per algunes intervencions” i que faran falta més recursos per solucionar-ho.

La Isabel i el Juan Moreno coneixen bé aquestes esperes. A la Isabel, que porta quatre anys esperant, després d’haver de demanar diverses vegades la baixa mèdica a causa del dolor que no li permetia treballar, la van acabar acomiadant. “M’he de prendre ibuprofens pel dolor i m’he gastat molts diners comprant plantilles i sabates especials”, denuncia. Segons aquesta pacient les sabates que necessita costen entre 120 i 150 euros, depenent el model, i les plantilles uns 80 euros.

Al Juan Moreno fa més de tres anys que li va sortir un quist al voltant del coll. “Era un quist petit, ara ja es com una pilota de ping-pong”, relata la seva dona a aquest diari. Quan portaven més d’un any i mig esperant perquè el citessin per operar-lo, van presenciar-se al Taulí per preguntar què passava. “Ens van dir que no estava programada la intervenció i que com no era urgent aniria per llarg”, explica la seva esposa. Al set de maig el va citar el cirurgià del Taulí per una primera visita i va ser llavors quan li va dir: “ara entra en llista d’espera, en uns sis mesos serà operat”.

Si bé és cert que les derivacions han provocat una disminució de les llistes d’espera, també és cert que els temps d’espera que presenta el Departament de Salut no s’ajusta al temps real. Fins que el cirurgià no programa la intervenció el pacient no entra en llista d’espera, i per tant tots aquells mesos, en el cas del Juan més de dos anys, que el pacient porta esperant perquè el citin no són comptabilitzats, com explicava Catalunya Plural en una altra informació.

Així, mentre segons les dades oficials del web de CatSalut el temps d’espera mig per ser intervingut per intervencions no garantides al Taulí es de gairebé vuit mesos, la Isabel porta quatre anys esperant i en Juan més de tres.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats