La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Els Pujol Ferrusola, una família imputada amb fronts judicials a Madrid i Barcelona

Un expresident, una mestressa que ho va intentar amb un negoci de floristeries, dos comissionistes (també anomenats “dinamitzadors econòmics”), un enginyer, una arquitecta, un empresari, una fisioterapeuta, i un expolític assetjat per la corrupció. És la descripció dels nou membres del família Pujol Ferrusola. La Justícia també els defineix com una “organització” que va barrejar durant 30 anys política i negoci. Els nou estan imputats en les diferents causes que investiguen l'Audiència Nacional i un jutjat de Barcelona.

La causa més important és la referent al patrimoni de la família. El jutge de l'Audiència Nacional, José de la Mata, investiga l'origen de la fortuna que l'expresident de la Generalitat va confessar el 2014 que havia mantingut oculta a l'estranger durant més de 30 anys. Segons els Pujol, provenia d'una lleixa de l'avi Florenci. Per contra, Fiscalia i jutge creuen que l'origen dels diners és delictiu i vinculat a l'activitat política de la família.

El primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, està imputat –investigat, segons la nova denominació– per frau fiscal i blanqueig de capitals. En aquesta causa estan imputats per blanqueig Jordi Pujol, Marta Ferrusola i la resta de germans.

La declaració d'Oriol Pujol Ferrusola i les seves germanes el mes de març passat va continuar amb l'estratègia seguida en els tres anys de causa: situar el primogènit com a tallafocs de la resta de la família. Oriol Pujol va assegurar que va posar els seus 500.000 euros procedents del llegat de l'avi Florenci a nom del seu germà Jordi perquè “l'incomodava”. No obstant això, no va aportar documentació que sustentés aquesta afirmació.

De la Mata, en la interlocutòria que va enviar a presó a Júnior aquest dimarts, també va referir-se a “indicis consistents que revelen pautes comunes d'actuació, assignació de rols i distribució de quantitats milionàries” en funció dels ingressos que es rebien en comptes bancaris ocults a l'estranger.

D'altra banda, l'Audiència Nacional també té posat el focus en els negocis dels fills dels Pujol –que segons va dir la seva mare al Parlament, van “amb una mà davant i una altra al darrere”– i la seva possible vinculació amb la fortuna oculta o el cobrament de comissions. En concret, investiga el presumpte cobrament de comissions per part d'Oleguer Pujol en una operació de compravenda d'oficines del Santander i diversos negocis de Jordi, Josep i Pere Pujol Ferrusola.

“Què cony és la UDEF?”

El patriarca Pujol, per segona vegada en dos anys, ha obert la porta de casa seva aquest dimecres als agents de l'Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF), sobre la qual el 2014 va dir: “Què cony és això de la UDEF?”. “Sento molt tot el que està passant”, ha dit l'expresident al migdia, després que els agents s'emportessin de casa seva tres caixes de documentació.

Segons la interlocutòria dictada aquest dimarts pel jutge De la Mata que va enviar a la presó sense fiança a Jordi Júnior –que té el passaport retirat des de febrer del 2016–, el gran dels fills Pujol hauria mantingut els seus entramats societaris a l'estranger per blanquejar capitals i repatriar-los a Espanya amb la investigació en marxa.

A més, sosté De la Mata, el primogènit ha intentant torpedinar la investigació desprenent i ocultant els seus actius patrimonials i armant coartades amb amics i familiars. Per exemple, a través de Kopeland Foundation, la societat panamenya que compartia amb la seva mare, a la qual va traslladar diners des d'Andorra quan ja estava sent investigat. Posteriorment va transferir els fons a Mèxic, evitant només amb aquesta operació l'embargament cautelar de 2,43 milions. Segons De la Mata, Júnior va situar Marta Ferrusola a Kopeland Foundation “per ajudar-la també a amagar els seus béns”.

Així mateix, Pujol Ferrusola hauria descapitalitzat gran part de les seves societats i al juliol de 2014, en plena investigació, la seva filla li hauria comprat el pis de Barcelona on té el seu despatx amb 558.000 euros que prèviament li havia donat ell mateix. En total, els 30 milions d'euros que suposadament Júnior ha amagat des que s'investiga la fortuna familiar li han costat l'ingrés a la presó. Després d'estar present en els registres d'aquest dijous, Jordi Pujol Ferrusola ha tornat a la presó.

Oriol Pujol i les ITV

El front de Barcelona està més avançat processalment, però el seu resultat encara és incert. Afecta únicament a Oriol Pujol Ferrusola, que al seu dia va ser assenyalat com a successor d'Artur Mas al capdavant de Convergència. La seva carrera política va acabar quan va esclatar el cas de les ITV, en que la Fiscalia considera que es va valer de la seva influència política per afavorir a un empresari amic a canvi de comissions de gairebé mig milió d'euros que va cobrar a través de la seva dona, Anna Vidal, també acusada.

El ministeri públic demana per a Pujol Ferrusola cinc anys i dos mesos de presó pels presumptes delictes de tràfic d'influències, suborn i falsedat documental. L'acusació popular, exercida pel sindicat ultra Manos Limpias, eleva la pena sol·licitada fins als onze anys i vuit mesos de presó.

El cas hauria de jutjar-lo un jurat popular, si abans no ho evita un pacte entre Oriol Pujol i la Fiscalia. El fill de l'expresident estaria disposat a entrar a la presó unes setmanes i tornar els diners a canvi de salvar a la seva dona de la seva dona de la presó. L'expulsió de Manos Limpias de la causa, sol·licitada per la Fiscalia i pendent de resolució judicial, aplanaria l'acord.