Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La família Pujol sacrifica l’hereu

Jordi Pujol Ferrusola a la sortida de l'Audiència Nacional

Josep Maria Casas

Les dues primeres vegades que Oriol Pujol va anar a declarar davant el jutge pel cas ITV ho va fer acompanyat per la plana major del seu partit, però, a la tercera, el 12 de gener passat, només el seguia el seu advocat. Quan uns dies després l’expresident Jordi Pujol va acudir al Jutjat amb Marta Ferrusola i tres dels seus fills, tots imputats pels comptes bancaris a l’estranger, a la comitiva familiar no s’hi va afegir ni un sol dirigent del partit que ell va fundar fa 37 anys.

La direcció de Convergència (CDC), que s’encamina cap a la refundació, evita la família de l’expresident Jordi Pujol i, fins i tot, el seu successor, Artur Mas, fa el possible per desmarcar-se’n. En la seva recent compareixença en la comissió parlamentària d’investigació sobre frau fiscal i corrupció, Artur Mas va reconèixer ser fill polític de Jordi Pujol, però va assegurar que ignorava –“no tinc ni idea”, va dir– els afers econòmics de la seva família, inclosos els de l’hereu, Jordi Pujol Ferrusola, amb el qual en altres temps havia estat molt unit.

Artur Mas va explicar que havia tingut una relació d’amistat amb l’hereu Pujol feia temps, però que no són íntims, que només havia estat una vegada a casa seva, però no va mencionar que havien coincidit a l’empresa privada –en els grups Tipel, de la família Prenafeta, i en el de la Seda de Barcelona– i en aventures polítiques a l’agrupació convergent del districte de Sarrià-Sant Gervasi. Artur Mas té clar, tant clar com ho té la direcció del seu partit, que cal distanciar-se tot el que es pugui de Jordi Pujol Ferrusola perquè serà qui carregarà amb el pes, si pot ser en solitari, de l’anomenat cas Pujol.

En les seves respectives declaracions en el Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona, Jordi Pujol i tres dels seus fills –Marta, Pere i Mireia– van atribuir a l’hereu, Jordi júnior, la responsabilitat de crear i moure els comptes bancaris que la família tenia a Andorra.

L’expresident i tres dels seus fills van assegurar a la jutgessa que els diners que la família amagava a Andorra corresponien a un llegat de l’avi Florenci, mort el 1980, que primer havia gestionat l’exdirectiu de Banca Catalana Delfí Mateu, també difunt, i més endavant l’exsecretari general de la Presidència de la Generalitat Joaquim Pujol Figa, difunt com els altres, fins que el 1990 se’n va fer càrrec Jordi Pujol Ferrusola, l’hereu, que va ser qui va distribuir el fons de manera equitativa entre la mare i els set germans.

Assessorats per experts fiscals i advocats, els germans Marta, Pere i Mireia Pujol Ferrusola van assegurar que no sabien res del llegat de l’avi fins al 1990, coincidint amb la majoria d’edat del petit de la família, Oleguer, moment en el qual l’hereu va informar-los que s’encarregaria de gestionar i repartir el tresor que havien amagat de les urpes d’Hisenda. Amb aquestes declaracions, en el mateix sentit de les que fa fer el pare, s’atribuïa la responsabilitat dels comptes d’Andorra al germà gran. Davant d’això, la fiscalia s’ha mogut per citar a declarar Jordi júnior en el Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona, mentre que Manos Limpias, que exerceix l’acusació particular, prepara accions en la seva contra.

Investigat per l'Audiència Nacional

A Jordi Pujol Ferrusola l’investiga el Jutjat número 5 de l’Audiència Nacional, encapçalat per Pablo Ruz, però si el citen a declarar en el jutjat de Barcelona segurament ho farà en els mateixos termes que la resta de la seva família: que va gestionar els fons a l’estranger, però només a partir de 1990, quan va agafar el relleu del difunt Joaquim Pujol Figa, exalt càrrec de la Generalitat i cosí de l’expresident.

Fonts jurídiques coneixedores del cas apunten que, per les declaracions judicials que s’han fet fins ara, es dedueix que Jordi júnior farà de tallafoc, en un intent d’evitar que es cremi el seu pare, els seus germans i la seva exesposa, Mercè Gironès, imputada pels mateixos delictes de frau fiscal i blanqueig. Segons com evolucioni el cas, Marta Ferrusola, que fins ara s’ha negat a declarar al jutjat, podria assumir també alguna responsabilitat en protecció de la seva prole.

Fins i tot la justícia andorrana, fins ara reticent a col·laborar amb els jutges espanyols en les investigacions del cas Pujol, ha envestit l’hereu de la família. En resposta a les comissions rogatòries tramitades per Pablo Ruz, la jutgessa andorrana Maria Àngels Moreno ha ordenat que es bloquegin els comptes a nom de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironès i de les seves empreses en tots els bancs d’aquell país, en el cas que encara les tinguin obertes i també en el més que improbable cas que hi quedi algun euro perquè ha tingut temps de sobres per deixar-les a zero. El 4 d’agost de l’any passat, sis dies després de declarar davant el jutge Pablo Ruz, l’hereu Pujol va efectuar una transferència de 2,4 milions d’euros des d’un compte de Banca Privada d’Andorra (BPA) a un altre d’una filial mexicana del Banc Santander controlada per l’empresa Anzuelos Soluciones. Els diners que Jordi júnior tenia a Andorra han volat a Mèxic.

En tot cas, l’important de la resolució de la jutgessa Moreno no és el bloqueig de comptes, sinó la petició als bancs andorrans perquè informin dels moviments registrats. Això hauria per permetre saber des de quin paradís fiscal van arribar els fons i reconstruir les diverses trames que s’estan investigant.

En un demolidor aute, de més de 40 pàgines, la jutgessa Moreno subratlla que en el cas de l’hereu Pujol “hi ha indicis de criminalitat que cal clarificar”. També destaca que les elevades quantitats que va cobrar “com a comissionista” per part d’empreses que contracten amb l’administració pública, per una feina que suposadament es limitava a contactes verbals, “no té una lògica mercantil”.

Curiosament, la justícia andorrana ha aparcat les comissions rogatòries tramitades pel Jutjat d’Instrucció número 31 de Barcelona pel que respecte a l’expresident Jordi Pujol, a la seva esposa Marta Ferrusola i a tres dels seus fills, però, en canvi, ha actuat amb la màxima diligència contra Jordi Pujol Ferrusola. L’argument és que la legislació andorrana només permet perseguir els presumptes delictes fiscals i de blanqueig si estan associats a altres com la corrupció, extrem que només consideren justificat en el cas de l’hereu de la família. Aquest va ingressar més de 8 milions d’euros de suposades comissions entre 2004 i 2012.

A partir d’ara, Jordi Pujol Ferrusola s’emportarà les garrotades: del govern de la Generalitat, de Convergència, dels jutges andorrans i dels seus col·legues espanyols. Així protegeix la resta de la família.

Etiquetas
stats