Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La declaración de Aldama: “el nexo” del caso Ábalos apunta más arriba aún sin pruebas
De despacho a habitaciones por 1.100 euros: los ‘coliving’ se escapan de la regulación
Opinión - ¿Misiles para qué? Por José Enrique de Ayala

El judici pel saqueig del Palau de la Música començarà l'1 de març i s'allargarà fins el juny

Fèlix Millet arriba al Palau de Justicia pel judici del cas de l'Hotel del Palau

Oriol Solé Altimira

1 de març del 2017. Després de set anys, el cas Palau ja té data per començar el judici. Les agendes s'han quadrat finalment aquest dilluns després d'una reunió entre les parts processals i els magistrats de la secció desena de l'Audiència de Barcelona, que havia proposat iniciar el judici el proper mes de gener. Està previst que els saquejadors confessos del Palau, Fèlix Millet i Jordi Montull, i l'extesorer de Convergència, Daniel Osàcar, declarin durant les primeres sessions del judici.

La gran quantitat de parts (38), pèrits (23) i testimonis proposats (133) farà que les sessions del judici s'allarguin fins a finals del mes de juny. Segons el calendari configurat aquest dilluns, l'última sessió del judici hauria de celebrar-se el dia de la revetlla de Sant Joan, però el tribunal ha reservat dos dies més per afrontar qualsevol imprevist. Hi haurà setmanes en que hi haurà sessions de dilluns a divendres.

La instrucció del cas va començar el juliol de l'any 2009 i, tot i que porta pràcticament acabada des de 2013, ha finalitzat aquest 2016. El cas Palau té 16 acusats -Fèlix Millet, Jordi Montull, exdirectius del Palau i de Ferrovial i l'extresorer de Convergència, Daniel Osàcar, entre d'altres. També hi ha cinc responsables civils a títol lucratiu -entre ells Convergència.

El fiscal del cas, Emilio Sánchez Ulled, demana 27 anys i mig de presó per Millet i Montull, dos il·lustres de la burgesia catalana. La Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que exerceix d'acusació popular, reclama als antics gestors del Palau 37 i 25 anys de presó, respectivament. Millet i Montull van utilitzar el seu control del Palau de la Música per saquejar-lo, carregant a la institució cultural tot tipus de despeses (viatges, obres a casa seva, casaments de les seves filles) o, directament, emportant-se els diners a les butxaques.

El 2009, Millet va confessar haver-se apropiat de 3,3 milions, tot i que segons l'instructor l'espoli del Palau puja a 18 milions. D'ells, més de nou no se sap on són perquè Bancaja (ara integrada en Bankia) i Caixa Manresa i Caixa Catalunya (ambdues absorbides des de fa uns mesos pel BBVA) no van proporcionar suficient informació al jutge instructor.

A més d'apropiar-se de fons públics i privats del Palau de la Música, Millet i Montull estan acusats de conformar un “entramat delictiu” al costat de Ferrovial i l'extresorer de Convergència pel finançament il·lícit la formació entre els anys 1999 i 2000, que ascendeix a 6,6 milions d'euros. Del 4% que pagava Ferrovial, Millet i Montull es quedaven l'1,5%, que després es repartien 80-20, segons el jutge instructor. El 2,5% restant anava a Convergència. És l'altra pota del cas Palau.

Amb tot, el jutge instructor no va aconseguir trobar els noms dels alts responsables polítics de Convergència que exercien la seva influència perquè les adjudicacions d'obra pública anessin a parar a Ferrovial. El fiscal demana vint milions d'euros a l'extresorer de CDC, Daniel Osàcar, i planteja el comís dels 6,6 milions al partit, que té les seus embargades per aquest cas. El del Palau és un dels casos de corrupció en què està implicada Convergència. Fins que el partit no tanqui el seu periple judicial, Convergència no pot dissoldre per complet les seves antigues sigles, malgrat haver iniciat l'anomenada “refundació”.

La secció desena de l'Audiència de Barcelona serà l'encarregada de dirimir el cas. El togat Julio Hernández Pascual serà el ponent, i els altres magistrats seran José Antonio Lagares Morillo i Montserrat Comas d'Argemir, experimentada jutgessa progressista que també va ser vocal del CGPJ entre el 2001 i el 2008. El tribunal va rebre la causa el passat 2 de setembre: un total de 65 caixes amb 102 volums, és a dir, 60.874 folis més la documentació de les peces separades.

Etiquetas
stats