L’amenaça d’expulsió divideix els diputats sobiranistes del PSC

L’amenaça d’expulsió del PSC dels diputats que aquest dijous trenquin la disciplina de vot del grup parlamentari sembla que està començant a donar els seus fruits. Dels sis diputats sobiranistes que s’havien negat a votar en contra de la petició al Congrés dels Diputats de la competència per celebrar la consulta del pròxim 9 de novembre, un ja ha anunciat la seva renúncia a l’acte de diputat mentre que la resta manté la incògnita sobre el seu vot, però dividits.

El primer a desmarcar-se del pols mantingut amb la direcció ha estat l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha comunicat aquesta mateixa tarda al primer secretari del PSC, Pere Navarro, la seva renúncia a l’acte de diputat. Ros ho ha fet per telèfon mentre Navarro es trobava a Madrid reunit amb el secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, després d’haver mantingut un dinar amb el grup de diputats crítics format per Joan Ignasi Elena, Marina Geli, Núria Ventura, Rocío Martínez-Sampere i Xavier Sabaté.

En declaracions, l’alcalde de Lleida ha explicat que ha renunciat “per coherència amb els meus principis, per fidelitat als votants del PSC i als principis fundacionals i catalanistes del partit”. Àngel Ros, que lidera el corrent intern crític Reagrupament, segueix defensant l’abstenció dels socialistes catalans com a opció més vàlida per no posicionar-se novament al costat del PP i de Ciutadans a la cambra catalana, i frenar així un nou desastre electoral.

Entre els parlamentaris socialistes que, de moment, opten pel silenci sembla que també comencen a produir-se divisions. Així, mentre que Geli, Ventura i Elena segueixen plantant cara a Navarro i mantenen la seva disposició a trencar la disciplina del grup i abstenir-se o, fins i tot, votar a favor assumint el preu de la seva insubordinació, Sabaté i Martínez-Sampere s’estarien plantejant fer un pas enrere i votar en contra per no ser expulsats. Es tractaria d’un no crític, una modalitat de vot que últimament està molt de moda al Parlament.

Des de Madrid, Pere Navarro ha qualificat la renuncia de Ros de “gest que l’honora perquè anteposa els interessos del partit als personals” i ha animat a la resta de diputats rebels a seguir el seu exemple si no estan d’acord amb la línia del partit “aprovada per majoria”. Curiosament, l’acte que deixa lliure l’alcalde de Lleida al Parlament l’ocuparà l’oficialista Óscar Ordeig, candidat del PSC a La Seu d’Urgell i adversari de Ros a l’últim congrés dels socialistes lleidatans.

A poques hores de la celebració del ple del Parlament, les reunions s’intensifiquen, però els interessos personals semblen imposar-se sobre el consens inicial del grup sobiranista per a satisfacció de Navarro. En el cas d’Àngel Ros, l’alcalde prefereix retirar-se al seu refugi de Lleida on governa amb majoria absoluta per seguir fent oposició des de dins del PSC. Un altre exemple és el de Martínez-Sampere. La dirigent socialista és un dels cinc candidats a les eleccions primàries del PSC de Barcelona.