Els socialistes porten l’alcaldessa de València al Consell de Transparència per ocultar visites a pedanies afectades per la DANA
L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha visitat aquests últims dies les pedanies del Forn d’Alcedo, la Torre i Castellar-l’Oliveral, afectades per la DANA del 29 d’octubre passat que s’ha cobrat ja 223 vides, 17 de les quals en les zones esmentades.
En algunes ha fet anuncis importants com la construcció d’un nou camp de futbol a la Torre després de quedar arrasat per la DANA el que hi havia fins ara. Un anunci a què, a través de la xarxa social X, l’associació de veïns de la pedania va respondre l’11 de desembre passat retraient-li haver-se assabentat d’aquesta inversió pels mitjans de comunicació: “María José Catalá, ja t’ho vam comunicar en persona, necessitem tindre una comunicació fluida i constant amb l’Alcaldia i no és normal que ens assabentem de tot per premsa i xarxes socials, seria més enriquidor per a tots”, li va etzibar.
La raó és perquè Catalá no va incloure aquesta visita en la seua agenda pública, tal com denunciarà en els pròxims dies el portaveu del grup municipal socialista, Borja Sanjuán, davant el Consell Valencià de Transparència. Tampoc ho va fer amb la visita que va dur a terme el 27 de novembre a la platja de Pinedo, amb l’objectiu de comprovar l’estat de les faenes de neteja. Segons l’escrit que el PSPV dirigirà a l’organisme, a què ha tingut accés elDiario.es, “l’alcaldessa de l’Ajuntament de València María José Catalá ha incomplit de manera recurrent la seua obligació de publicar els seus actes, reunions i visites com a alcaldessa de València”. Concretament, “ha omés publicar en la seua agenda pública les visites a les pedanies de València del Forn d’Alcedo, la Torre i Castellar-l’Oliveral”.
Amb això, prossegueix la denúncia, “no sols ha privat els veïns i veïnes de ser sabedors d’aquestes visites, sinó que també ha dificultat la tasca de control i fiscalització dels regidors de l’oposició en contra dels drets de participació política previstos en l’article 23 de la Constitució” i recorda que la publicació dels seus actes públics és també obligada per l’article 13 de la Llei 1/2022 de transparència i bon govern de la Comunitat Valenciana.
Segons aquesta normativa, “en el cas que es constate un incompliment, la resolució ha d’incloure un advertiment i ha de determinar les mesures que s’hagen d’adoptar per a esmenar l’incompliment i el termini per a dur-les a terme, que ha de ser adequat a la naturalesa de les mesures i que en cap cas pot ser inferior a vint dies; l’entitat afectada ha de comunicar les actuacions fetes per a complir el requeriment”.
A més, adverteix que “la desatenció dels requeriments del Consell Valencià de Transparència per al compliment de les obligacions de publicitat activa pot donar lloc a l’exigència de responsabilitat, d’acord amb el que preveu el títol V d’aquesta llei; el Consell Valencià de Transparència pot instar la incoació del procediment sancionador d’acord amb el que preveu l’apartat 3 de l’article 74 d’aquesta llei”.
Segons Sanjuán, “Carlos Mazón no és l’únic que amaga la seua agenda pública per a evitar que els ciutadans puguen trobar-se amb ell i exigir-li responsabilitats, sinó que també María José Catalá, quan visita les pedanies, ho amaga als veïns i veïnes i no ho fa aparéixer en la seua agenda, per això denunciarem davant el Consell de Transparència aquesta mala praxi, perquè la senyora Catalá té l’obligació com a alcaldessa d’informar de quins actes i quines visites farà i d’explicar als ciutadans per què l’Ajuntament de València no ha estat a l’altura ni abans de l’emergència ni després”.
0