Montoro assegura que Pujol no es va acollir a l'amnistia fiscal
Cristóbal Montoro ha assegurat al Congrés dels Diputats que el 'cas Pujol' és “un dels més greus casos de frau fiscal en termes qualitatius que s'han conegut a Espanya” i ha revelat que l'expresident de Catalunya, que ha confessat tenir diners ocults a l'estranger des de fa dècades, “no ha presentat una declaració tributària especial”. És a dir, que no s'ha acollit a l'amnistia fiscal.
El ministre d'Hisenda compareix al Congrés per informar sobre la lluita contra el frau fiscal en general i, en particular, sobre aquest cas en concret, després que ho sol·licitessin diversos grups. “A la vista de les dades, no podem descartar un o diversos delictes”, ha assegurat Montoro. No obstant això, el titular d'Hisenda no pot cedir o comunicar a tercers les “dades, informes o antecedents” obtinguts per l'administració tributària, segons indica la llei, el que li impedeix informar exactament sobre si Pujol i la seva família s'han acollit a la amnistia fiscal.
Montoro sí que ha “aclarit alguns aspectes” sobre la informació tributària de la família Pujol ja que ell mateix s'ha pronunciat en públic sobre aquest tema. El ministre ha revelat que hi ha constància del “començament d'investigacions ja des de la meva anterior etapa com a ministre, des de 2000 a 2002, en unes indagacions descrites en els mitjans i que afectaven a una empresa de l'Ibex”. Montoro a més ha informat que l'Agència Tributària ha demanat informació a prop d'una desena de països, entre ells Estats Units, Holanda, Suïssa, Luxemburg i Andorra.
Montoro ha assegurat durant la seva compareixença que “l'expresident de la Generalitat ha tingut oculta a l'estranger una part de la seva fortuna familiar” perquè “no va pagar impostos durant més de 30 anys, inclosa la seva etapa com a president de Catalunya”.
El ministre d'Hisenda ha advertit Pujol que “casos com aquest no es tanquen amb declaracions públiques”. “Si es creia que faria creu i ratlla s'equivocava”, ha assegurat Montoro davant la Comissió d'Hisenda del Congrés. I ha promès als ciutadans que el seu departament “arribarà al fons de tots els casos, sobretot en el de la família Pujol”.
Sobre la lluita contra el frau, Montoro ha reconegut que “queda moltíssim camí per fer”, encara que ha informat que “2012 i 2013 van ser els millors anys de la història”. El ministre d'Hisenda ha informat que la recaptació de l'IVA està creixent molt per sobre del que ho està fent l'economia el que, segons ell, implica l'aflorament de part de l'economia submergida.
Montoro ha assegurat que les noves lleis i modificacions introduïdes per oferir instruments més eficaços en la lluita contra el frau ha motivat que hi hagi informació com mai en els ordinadors de l'Agència Tributària. El ministre d'Hisenda ha informat a més que el programa de recaptacions extraordinària de valors a l'estranger, introduït el 2012, ha motivat que 134.000 declaressin 88.000 milions.
El ministre ha tancat la seva intervenció amb un al·legat cap a la classe política. “No tots els contribuents som iguals, alguns que ocupem o hem ocupat un càrrec públic tenim un plus”, ha assegurat Montoro. “I quan algú de nosaltres no ho fa hem de ser els primers a demanar complir la llei”, ha afegit.
Montoro ha argumentat que “no és una anècdota ni un error”, malgrat el declarat per Pujol en el seu dia: “De què val admetre el frau si no es repara el dany causat i no hi ha voluntat de redreçar el món?”. En opinió del ministre d'Hisenda, “el més sorprenent és que confessa el frau però no admet la seva responsabilitat. Res demostra que està disposat a fer-ho bé a partir d'ara. L'Estat de dret no pot admetre un simple mea culpa”, ha tancat .