Mas: “Montoro està jugant amb foc i es cremarà”
“Agressió institucional”, “asfíxia” o “ofegament”. Aquests han estat alguns dels qualificatius que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha fet servir després de la intervenció de les finances catalanes decretada pel ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, el passat divendres. Mas ha estat especialment bel·ligerant amb Montoro, a qui ha avisat: “Montoro està jugant amb foc i es cremarà”.
Per parts. La Generalitat té dos grans fronts oberts amb Hisenda: el primer, per la intervenció de les finances catalanes a canvi de rebre els diners del romanent del Fons de Liquiditat Autonòmic del 2014. El segon, la investigació oberta per Montoro sobre 1.300 milions d'euros de despesa públic-privada de la Generalitat en infraestructures i presons durant el tripartit, que Hisenda assegura que l'executiu català va amagar.
Mas ha tret la seva contundència verbal: “Montoro està jugant amb foc i es cremarà si segueix en aquesta via”, ha advertit Mas, que ha argumentat que els 1.300 milions de dèficit descobert català, estan “més que justificats i coneguts pel ministeri d'Hisenda”, i que es deuen a un conflicte comptable entre la Intervenció General de l'Estat i l'oficina europea d'estadística. A més, ha assenyalat que el problema descobert a la Generalitat podria repetir-se en grans infraestructures de l'Estat espanyol. “El deute d'Adif, de l'AVE, de les radials de Madrid i del Castor no està comptabilitzat al deute del pressupost de l'Estat”, ha afirmat Mas. “No estem disposats a ser agredits per part d'aquells que tenen moltes coses a explicar”, ha afegit.
Sobre la intervenció de les finances catalanes, Mas ha acusat a l'executiu espanyol d'infringir una “agressió institucional” al conjunt de la població catalana, i ha valorat que el govern de Rajoy “castiga i perjudica” a tots els catalans perquè una part d'ells “defensa unes determinades idees de forma pacífica i democràtica”, en referència a l'independentisme. “Quan patim per pagar la farmàcia a final de mes pateixen els que han votat independència i els que no l'han votada”, ha sentenciat Mas.
Montoro va posar fi a la ja limitada autonomia financera catalana el passat divendres posant unes estrictes condicions per fer efectiu el pagament del romanent del FLA de 2014 per Catalunya, que ascendeix a 3.034,38 milions d'euros. Amb els nous requisits, no només controla totes les despeses que es paguen amb el FLA, sinó que, a canvi de rebre el romanent, la interventora de la Generalitat haurà de remetre a Hisenda un certificat d'inici i actualització mensual de tota l'execució pressupostària de la Generalitat. En aquest certificat la interventora haurà de deixar constància de que els actes sobre els que ha tingut coneixement no són contraris a la Constitució.
Mas ha constatat que, després de la decisió de Montoro de divendres, la dependència financera de la Generalitat ha arribat a cotes màximes: “Si el FLA arriba, paguem. Si no arriba, com que no tenim una màquina de fer diners, no podem”
Mas també ha dit que ha encarregat als serveis jurídics de la Generalitat que comencin a preparar “totes les vies possibles de recursos” per fer front a la intervenció financera, que no ha concretat. En aquest sentit, ha apuntat tant a la via contenciosa administrativa que finalitzi al Tribunal Suprem, com portar-ho al Constitucional o a la justícia europea. En el terreny polític, la resposta serà fer “més irreversible” el procés sobiranista i “eixamplar la base” de Catalunya si el Govern espanyol “persisteix”, segons el parer de Mas, en “l'agressió institucional”.
No obstant això, Mas ha deixat entreoberta la porta del diàleg amb el futur Govern espanyol que surti de les eleccions del proper 20 de desembre, sempre i quan aquest executiu no practiqui “l'asfíxia i l'ofegament permanent” i no “persegueixi a la gent en democràcia per les seves idees polítiques”. “Amb l'actual Govern espanyol el diàleg no és possible”, ha afegit Mas.
Mas també ha valorat que el Govern català podria respondre millor a les “agressions” si estigués ja estigués constituït. “No és que jo ho prefereixi, és la pura lògica. Hi ha més debilitat de la que tocaria pel resultat electoral. Tenim un Govern en funcions que podria no ser-ho”, ha asseverat Mas.
A més de prendre el control sobre els comptes catalans, Montoro va introduir una bústia segura als ordinadors dels funcionaris catalans per tal que, de forma anònima, els treballadors públics denunciïn directament a Hisenda qualsevol hipotètic incompliment de la llei per part de la Generalitat. Hisenda també podrà vigilar telemàticament totes les factures catalanes.
Les condicions dictades per Montoro el passat divendres suposen collar per complet a la Generalitat, que després d'acollir-se al FLA al 2012 ja enviava periòdicament Plans Econòmics i Financers a Hisenda, on deixava constància de l'estat dels seus ingressos i despeses. El darrer pla, datat al juliol passat, indicava que l'any que ve el Govern preveu demanar més 6.000 milions a Hisenda pel FLA. Des de 2012, la Generalitat ha pagat 1.900 milions en interessos a l'Estat, i ha rebut vora 50.000 milions en el conjunt dels mecanismes de finançament implantats per l'Estat.