Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

La memòria dels vençuts

Ferran Pedret Santos

Pic i pala, de sol a sol. Fam i condicions insalubres. Nits al ras, humiliacions, pallisses, morts. Una rere l’altra. Un rere l’altre. Vae victis. Aquesta va ser la sort dels vençuts en la Guerra Civil del 1936-1939.

Un cop desfermada la Guerra Civil provocada pel cop d’Estat militar feixista de juliol de 1936, les autoritats franquistes van apressar-se a desenvolupar una política repressiva, que amb el pas del temps va anar prenent forma i cos a través de diverses disposicions.

Una de les vessants d’aquesta política repressiva va ser la detenció i confinament de persones que, des de la perspectiva del règim dictatorial que s’anava imposant als territoris ocupats per les tropes franquistes, podien ser hostils a aquest nou règim, i també l’enquadrament de milers de persones en batallons de treball forçat.

Les condicions de vida als diferents centres de detenció i de concentració, i als batallons de treballadors forçats, eren variables en funció del lloc, però en termes generals eren absolutament deplorables, i els càstigs físics i humiliacions de tota mena eren freqüents. Moltes persones van perdre la vida en aquests camps i centres de detenció, o provant d’escapar-se’n. Moltes altres van perdre-la a causa dels treballs forçats que se’ls exigien.

Alguns dels camps i centres de detenció van sobreviure anys després del final de la Guerra Civil, i així va ocórrer també amb els batallons de treballadors forçats, que existiren sota diverses fórmules (Batallons de Treballadors de Presoners de Guerra, Batallons Disciplinaris de Soldats Treballadors i Batallons Disciplinaris de Soldats Treballadors Penats).

Com a la resta d’Espanya, a Catalunya, a mida que les tropes franquistes es van anar endinsant en el seu territori, van arribar també els camps de detenció i concentració, i els batallons de treballs forçats. Fins al moment ha estat difícil establir un llistat complet dels camps de detenció i concentració existents al territori de Catalunya, però en podem esmentar els següents: Lleida (Seu Vella, Seminari Vell i Seminari Nou), Reus, Tarragona (Convent de les Carmelites i Convent de les Oblates), Cervera, Manresa, Mollerussa, Barcelona (dos a Horta, el Palau de les Missions de Montjuïc, i el d’El Cànem), Figueres, Puigcerdà, Seu d’Urgell, Granollers, Bossòst, Igualada, Mataró, i Vilamitjana (al Pallars Jussà).

Aquests camps i centres de detenció, juntament amb d’altres que puguin no haver estat inclosos en aquest llistat, conformaven un autèntic sistema concentracionari a Catalunya, perfectament integrat en el sistema concentracionari del franquisme arreu d’Espanya. Alguns camps complien funcions especials, com ara la classificació per a la redistribució dels interns a d’altres camps, l’assignació d’interns a diversos batallons de treballs forçats, o bé l’internament de persones amb altres nacionalitats. Alguns van tenir una durada efímera, mentre d’altres van existir fins a la fi de la Segona Guerra Mundial.

El treball forçat va ser emprat bàsicament per a tasques relacionades amb les necessitats de l’exèrcit franquista, incloent-hi les tasques de fortificació encetades a la fi de la Guerra Civil, i per altra banda per a tasques de reconstrucció dels estralls de la guerra, així com en la construcció de noves infraestructures. Tanmateix, també es van cedir treballadors dels batallons de treball forçat a empreses civils que desenvolupaven treballs considerats estratègics pel nou règim, i a tasques de tota mena en interès de particulars afins a la Dictadura.

Cal vèncer la desinformació i la desmemòria, cal elaborar el cens complet dels camps de concentració, dels centres de detenció, i de les ubicacions dels diferents tipus de batallons de treballadors forçats, entre l’inici de la Guerra Civil i el final de la dictadura franquista. Cal elaborar el cens complet de les infraestructures i obres elaborades total o parcialment gràcies al treball forçat de persones enquadrades dins els batallons de treballadors forçats.

Cal encetar la senyalització, adequació, dignificació i conservació d’aquests espais, i consignar-hi els noms dels interns, dels treballadors forçats i dels que van perdre la vida a un camp o fent una obra, per permetre que generacions futures puguin conèixer aquells fets, aquells llocs, i l’extraordinària voluntat de viure i inalienable dignitat d’aquelles persones que en van ser víctimes.

Cal, en definitiva, rescatar de l’oblit les milers de persones que van passar per aquest tràngol deshumanitzador, anomenar els morts i executats, els desapareguts, en desgreuge dels que han sobreviscut fins ara i dels que no, i dels seus familiars i amics.

Parlamentaris socialistes hem impulsat iniciatives, al Parlament i a les Corts Generals, per a fer-ho. Estem segurs que molts d’altres, d’altres colors i signes, hi donen ple suport. Ningú no podrà rescabalar realment a les víctimes, però honorar-ne la memòria, dignificar-la, és un acte de justícia. És la mínima de les reparacions possibles, i és el millor que podem fer per evitar que mai, enlloc, torni a passar.

Sobre este blog

El blog Opinions pretende ser un espacio de reflexión, de opinión y de debate. Una mirada con vocación de reflejar la pluralidad de la sociedad catalana y también con la voluntad de explicar Cataluña al resto de España.

Llegir Opinions en català aquí.

Etiquetas
stats