Pablo Iglesias insisteix en un referèndum a Catalunya com a element “imprescindible” per donar suport al PSOE
“Em deixaré la pell en aconseguir un Govern de progrés”. Fins a quatre vegades ho ha repetit aquest dilluns Pablo Iglesias. I ha afegit, en referència a Pedro Sánchez: “Desitjo de cor que sigui el meu president”.
Dins dels eixos programàtics per a la conformació d'un Govern “de canvi” apareix un apartat dedicat a la plurinacionalitat i el model territorial, en el qual, entre altres mesures, apunten a la necessitat de modificar l'article 2 de la Constitució en nom del reconeixement de la realitat plurinacional i a la celebració d'un referèndum a Catalunya.
Un referèndum que, segons apunten, haurà de comptar “amb totes les garanties democràtiques, jurídiques i logístiques” que “permet i empara” l'article 92 de la Constitució espanyola, que estableix que “les decisions polítiques d'especial transcendència podran ser sotmeses a referèndum”.
Segons especifica el partit de Pablo Iglesias, la pregunta d'aquest referèndum ha de ser “única i clara” i tenir com a objectiu fixar la posició de la ciutadania catalana sobre el futur polític de Catalunya.
El secretari general de Podemos, a més, aixeca el veto a Ciudadanos i es reunirà amb Albert Rivera per presentar la seva proposta de programa i de Govern. “No compto amb ell per formar Govern, però sí perquè, per responsabilitat, opti per l'abstenció”. Fins al moment, Iglesias s'havia negat a negociar un Govern amb Pedro Sánchez mentre aquest negociés amb Ciutadans.
El secretari general de Podemos ha comparegut acompanyat pel seu responsable econòmic, Nacho Álvarez, i Carolina Bescansa, responsable de Programa, i ha anunciat: “Mantenim l'oferta de formar un Govern de coalició a Espanya, i per això vam presentar aquest document de més de 100 pàgines. Oferim un Govern amb una base electoral de més de 11 milions de votants. Pensem que un Govern en solitari significaria debilitat, i el moment històric requereix que ens posem d'acord”.
“Aquest document”, ha explicat Iglesias, “té les bases polítiques d'un Govern en què han d'estar PSOE, Podem, les confluències i IU. L'hi he fet arribar també a la resta de partits polítics amb representació al Congrés; també a les alcaldies del canvi, als sindicats CCOO i UGT; el president de la patronal, al de Jutges per la Democràcia, i agents de la societat civil”.
Iglesias ha volgut destacar que el text “és fruit d'un intens treball que ve acompanyat per una memòria econòmica. Vull destacar el treball d'alguns dels que han participat en aquest treball: Nacho Álvarez, Irene Montero, Carolina Bescansa, Ramon Luque, Yolanda Díaz, Rodrigo Amirola, Jorge Verstrynge ... ”
Els objectius del nou Govern, per Iglesias, “serà prioritzar a les persones en situació crítica; ocupació digna i amb drets; reversió de les retallades; regeneració democràtica i contra la corrupció; i impulsar una nova transició en l'àmbit social, institucional i territorial”.
“La memòria econòmica”, ha afirmat Iglesias, “demostra que les propostes són viables en l'econòmic. Pel que fa a la formació del Govern hem optat pels pesos i contrapesos, i amb lleialtat: presidit per la força política amb més vots, Pedro Sánchez, la segona conseqüència és que la vicepresidència política caigui en la segona força més votada. Les garanties tenen a veure amb els elements programàtics i amb les persones”.
ERC i DiL, en segona ronda de contactes
“Ja he parlat amb Mònica Oltra (Compromís)”, ha anunciat Iglesias, “amb qui ens veurem el divendres; he parlat amb Alberto Garzón (IU-UP) i ens reunirem el proper dijous, i el mateix he proposat a Pedro Sánchez (PSOE). El segon nivell de ronda de contactes seria amb les formacions polítiques a les quals caldria demanar el suport per activa o per passiva: Ciudadanos, ERC, PNB i DiL. També vull presentar-lo Mariano Rajoy, tot i que pensem que és impossible arribar a cap tipus de col·laboració, per lleialtat d'Estat desitjo presentar-li personalment ”.
Podemos, així, tanca un document que respon al presentat pel PSOE que avança en la seva proposta de Govern de coalició: 15 ministeris, una secretaria d'Estat contra la corrupció dependent de la vicepresidència i el referèndum a Catalunya.
La vicepresidència, que ocuparia Iglesias, assumiria la supervisió del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) i el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), així com la Presidència de la Comissió de secretaris i subsecretaris d'Estat i la relació del Govern amb les Corts Generals.