Pablo Iglesias situa Catalunya com el primer repte de Podemos
Les casualitats en política són terreny de l'excepció. Que Pablo Iglesias hagi triat Catalunya com a primera destinació per visitar després de ser elegit secretari general de Podemos és qualsevol cosa menys una coincidència. L'obrador del gran fenomen polític d'aquest any que acaba ha posat els seus ulls en el territori català com a peça clau en el seu ascens cap a la Moncloa, tot i tenir Catalunya una idiosincràsia política especialment complicada, amb el parlament autonòmic més fraccionat dels 17 i enmig de la incertesa pel procés sobiranista. Amb la seva visita, Iglesias situa el seu creixement a Catalunya com a primer repte de la formació, en ple desplegament autonòmic.
L'imbricat escenari català no sembla espantar el líder de Podemos, que farà diumenge el seu primer míting com a secretari general al centre esportiu municipal de la Vall d'Hebron amb el lema '2015 Comença el canvi', escortat per Gemma Ubasart, secretària de Plurinacionalitat i la catalana més propera al líder. Iglesias es presentarà davant el districte d'Horta-Guinardó de Barcelona, un dels 10 on la seva formació va obtenir millor resultat en les europees, enmig del procés de construcció de les estructures de Podemos a Catalunya i la seva capital. En aquesta primera visita, s'espera que Iglesias beneeixi Ubasart com a cap de Podemos a la comunitat i que faci un gest de complicitat a la candidatura Clar Que Podem a les primàries de Podem Barcelona, que integren diverses persones del Consell Ciutadà estatal.
Iglesias arriba a Catalunya en un moment especialment difícil per a l'independentisme. No només perquè l'aspiració secessionista hagi caigut en l'últim sondeig del CEO, cosa que pot atribuir-se més aviat al canvi de metodologia en l'elaboració de l'enquesta, sinó perquè el procés sobiranista català continua encallat en una negociació entre el president Artur Mas i el líder d'ERC, Oriol Junqueras, sobre la conveniència d'una candidatura conjunta a unes eleccions anticipades. Uns eventuals comicis als quals el partit d'Iglesias ja ha anunciat que es presentarà, raó per la qual hi ha pressa per consolidar-se a Catalunya.
La plaça catalana és especialment important per Podemos. En primer lloc perquè aquesta comunitat és la segona més poblada de l'Estat i en depenen ni més ni menys que 47 escons al Congrés. Un percentatge de la Cambra en el qual Podemos ja comença a tenir bones expectatives: L'últim sondeig del GESOP per a El Periódico posava als de Pablo Iglesias com la formació més votada a Catalunya en unes generals, amb gairebé el 23% dels vots, entre 10 i 12 escons, mentre que els deixava disputant el tercer lloc del Parlament amb Ciutadans. Res sorprenent des del punt de vista d'una comunitat en la qual històricament el guanyador de les autonòmiques i el de les generals ha estat de diferent signe, però una proesa per a una formació que no ha complert el seu primer any de vida.
En segon lloc, com a partit emmarcat en la tradició regeneracionista espanyola, Podemos considera que pot fer disminuir l'independentisme català oferint un projecte de reforma de l'Estat. En clau interna catalana, Podemos s'ha entestat a mostrar que l'única sortida per al projecte sobiranista està fora de Catalunya i passa per un canvi a nivell estatal, la poc definida recepta del procés constituent. En clau espanyola, una reducció de l'independentisme seria una bona medalla que exhibir com a partit que pot acabar amb els grans problemes del país.
Amb aquest guió, el desembarcament dels d'Iglesias en territori català està provocant un corriment de terres en l'esquerra no independentista, els partits tradicionals cedeixen importants percentatges cap Podemos, alhora aquest que engrandeix un espai unionista que havia anat disminuïnt en els últims anys. El gran repte del partit és ser capaç de tornar a col·locar la desafecció catalana amb el sistema polític espanyol en un marc estatal. “No som tan diferents”, ha subratllat Iglesias en el seu primer discurs com a secretari general, en referència a Catalunya i Espanya. En una situació de bloqueig del procés sobiranista i a falta d'un programa social atractiu per part de les formacions independentistes majoritàries, Podemos se centra en mostrar que les solucions per als problemes de catalans i espanyols són les mateixes.
En clau municipal, Podemos ha donat el seu vistiplau a Guanyem com a espai de confluència de cara a les eleccions a l'Ajuntament de Barcelona. En un gest per segellar aquesta aposta estratègica, Iglesias es reunirà dilluns amb Ada Colau, cap visible de Guanyem. El beneplàcit de la direcció Podem a la confluència municipal és de moment una excepció a l'Estat, ja que la formació no té clar integrar-se en la resta de Guanyem que han proliferat en els últims mesos. Però els resultats europeus de Podemos a Barcelona, de llarg més discrets que en qualsevol altra gran ciutat, juntament amb el fet que aquest espai estigui avalat per una persona de tant ascendent com Colau, converteixen Guanyem en una inversió de baix risc per als d'Iglesias.