Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El president d'Agbar emplaça Puigdemont a “preservar” la coŀlaboració público-privada en la gestió de l'aigua

Carles Puigdemont i Ángel Simón

Oriol Solé Altimira

El president executiu d'Agbar, Ángel Simón, ha apel·lat aquest dimecres al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a mantenir el model de col·laboració público-privada en el subministrament d'aigua, en ple debat sobre la municipalització del servei que proposa el consistori de Ada Colau.

Simón, durant el seu discurs en l'acte que ha commemorat el 150è aniversari d'Aigües de Barcelona, s'ha dirigit expressament al president per demanar-li “preservar el model d'èxit” público-privat en el camp de l'aigua a Catalunya. “Estem convençuts que és l'únic model vàlid per fer front als reptes de futur”, ha afirmat Simón.

Puigdemont, que ha tancat l'acte, ha volgut respondre Simón i ha assegurat que s'ha de parlar sobre models de gestió de l'aigua “sense apriorismes ideològics”. “El debat no és tant qui ha de gestionar sinó quins elements hem de tenir en compte per a la gestió òptima del servei”, ha indicat, i ha apostat perquè el paper de les administracions públiques sigui el de “preservar la qualitat del servei”.

Així mateix, Simón ha reivindicat el compromís d'Aigües de Barcelona al llarg de la seva història amb la ciutat i amb Catalunya. “Portem a terme la nostra activitat amb criteris d'excel·lència, atents al nostre entorn, anticipant-nos a les necessitats de les persones i amb voluntat de servir a la ciutadania”, ha asseverat, i ho ha exemplificat amb el fons de solidaritat que va impulsar Agbar fa cinc anys i que subvenciona el servei a més de 50.000 persones en situació de vulnerabilitat.

El debat sobre el model de gestió de l'aigua ha crescut a Catalunya en els últims anys, especialment arran de la privatització, qüestionada pels tribunals, de l'empresa pública de la Generalitat Aigües Ter Llobregat (ATLL), i de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va tombar l'empresa mixta que van formar Agbar i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Tots dos casos estan pendents d'una sentència definitiva del Tribunal Suprem.

ATLL és l'empresa d'aigua 'en alta' de Catalunya, el qual va des de les conques fluvials fins als dipòsits municipals i del qual depenen 4,5 milions de catalans. El TSJC va anul·lar la que va ser la major privatització de la història de la Generalitat i que es va quedar un grup liderat per Acciona, que competia amb Agbar per fer-se amb la gestió d'ATLL.

Sobre l'empresa mixta de l'AMB, l'Ajuntament de Barcelona vol aprofitar la sentència judicial per municipalitzar el servei d'aigua, mentre que Agbar sosté que la sentència no qüestiona la titularitat del servei sinó només la forma en com es va constituir l'empresa mixta, així que la companyia entén que pot seguir subministrant l'aigua a gairebé 3 milions de catalans de Barcelona, l'Hospitalet o Badalona.

En l'acte d'Aigües de Barcelona no ha acudit cap representant del govern de l'Ajuntament de Barcelona. Sí que ho han fet pesos pesants del PSC com l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín; l'alcalde de Cornellà, Antonio Balmón; o l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros. Per la seva banda, des de la Generalitat han acudit el president, Carles Puigdemont; el conseller de Territori, Josep Rull; i la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret.

Etiquetas
stats