Rajoy troba un aliat polític a Andorra
Mariano Rajoy estarà avui i demà a Andorra en el primer viatge oficial que hi fa un president del govern espanyol. Aquesta visita es produeix en ple escàndol pels diners que la família de Jordi Pujol havia amagat en aquest petit Estat dels Pirineus, però Rajoy i el seu homòleg andorrà, el liberal Toni Martí, no han previst parlar del cas Pujol, si més no aquest assumpte no figura en l’agenda oficial, sinó d’una altra qüestió d’índole fiscal que ha passat gairebé desapercebuda a la premsa espanyola: la signatura del conveni per evitar la doble imposició (CDI).
En teoria, un cop entre en vigor aquest conveni entre Espanya i Andorra, les empreses i les persones s’estalviaran tributar en els dos països pel mateix concepte, però, a la pràctica, alguns experts adverteixen que això podria emparar pràctiques abusives com el dúmping fiscal.
Per exemple, gràcies al CDI, una empresa que estableixi la seva seu social a Andorra únicament haurà de pagar l’impost de societats en aquest petit Estat, que és del 10% com a màxim, amb la possibilitat de substancials rebaixes, quan a Espanya arriba al 30%, encara que operi en territori espanyol.
Aquests avantatges fiscals faran que moltes empreses optin per establir-se a Andorra malgrat que el seu negoci estigui a Espanya, fet que repercutirà negativament en l’economia espanyola en general i, particularment, en la catalana per una qüestió de proximitat.
Luxemburg com a model
Luxemburg com a modelEn un informe de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), la patronal d'aquest país, se subratlla que el seu nou sistema d'impostos, especialment el de societats, “lidera un model fiscal tremendament atractiu i que ha sabut donar un tractament que combina les millors virtuts de jurisdiccions com Holanda, Luxemburg, Suïssa, Irlanda, Malta o Xipre”.
De tots aquests països, un dels sistemes que més s’assembla al d’Andorra és el de Luxemburg, un altre país de baixa fiscalitat que en les últimes setmanes ha aparegut a la premsa de tot el món per l’escàndol de Luxleaks, tal com s’han anomenat els acords secrets que les seves autoritats van arribar amb grans corporacions com Apple, Amazon, Ikea, Pepsi o Deutsche Bank per estalviar-se impostos en els Estats on realment tenen el negoci. Fins i tot, l’impost de societats d’Andorra, que com a màxim és del 10%, encara és més agressiu que el de Luxemburg, que té el topall en el 22,05%, molt lluny del 30% d’Espanya o del 33% de França.
Jaume Torres Segura, fundador de la consultora andorrana Ancei, especialitzada en la implantació de societats mercantils en aquest país, admetia en una entrevista a La Vanguardia que “Andorra passa a ser un dels països clau per aquelles empreses que tinguin un caràcter internacional i es plantegin una optimització fiscal (...) Amb un impost de societats que, en el pitjor dels casos, és del 10% sobre els beneficis (un 2% per a certes activitats de caràcter internacional) i amb un impost de l'IRPF, a partir del 2015, amb una tributació màxima del 10%, el nombre de persones que s'estan interessant per establir-se de manera efectiva és cada cop més i més important”.
En un debat organitzat el novembre passat per l’Agència de Notícies Andorrana (ANA), el president de l'Associació d'Assessors Tributaris i Fiscals d'Andorra, Jean Michel Rascagneres i l'advocat barceloní Joan Hortalà coincidien en què la fiscalitat andorrana és més “atractiva” que la de la majoria dels països europeus i això convertirà aquest país en una “plataforma” d'empreses, sobretot del sector de noves tecnologies, centrals de vendes, trading, inversió o societats d’explotació d’intangibles (com són els drets sobre patents o els drets d’autor).
Andorra dóna allargues sobre el cas Pujol
Andorra dóna allargues sobre el cas PujolDes del govern espanyol, especialment des del ministeri de Cristóbal Montoro, que acompanyarà Mariano Rajoy en la seva visita a Andorra, s’elogia el procés de transparència iniciat per aquest país sobretot amb la signatura dels acords d’intercanvi d’informació fiscal, vigents des del 2011. No obstant això, els jutjats andorrans continuen sense complimentar les comissions rogatòries sobre el cas Pujol tramitades pels seus homòlegs espanyols.
Andorra va accedir a signar acords d’intercanvi d’informació fiscal amb diversos països, fet que li ha servit per deixar de ser considerada paradís fiscal i sortir de les llistes grises de l’OCDE, si bé, en realitat, aquest intercanvi d’informació és limitadíssim. En cercles polítics madrilenys s’espera que la visita de Rajoy a Andorra i la bona sintonia que té amb el seu cap de govern, Toni Martí, serveixi per desencallar les comissions rogatòries sobre el cas Pujol encara que, oficialment, d’això no se’n parlarà.
Rajoy i Martí s’han fet amics
Rajoy i Martí s’han fet amicsDes que va esclatar el cas Pujol el juliol passat, Rajoy i Martí s’han trobat tres vegades. La primera va ser en secret, a principis d’agost, a Casa de Alicia, la residència de vacances que Rajoy va llogar a Besoñano, un poblet de Pontevedra amb vistes a la ria d’Arousa. Allà es van reunir durant sis hores, sense que cap dels periodistes i fotògrafs que feien guàrdia a l’altra banda del mur de la casa ho sabés perquè, senzillament, no van reconèixer aquell home prim, alt, amb ulleres, vestit de manera discreta i sense corbata: era el cap de govern d’Andorra. El 2 de setembre passat, es van tornar a reunir, aquesta vegada al palau de la Moncloa, però només una hora i mitja perquè la trobada important s’havia fet setmanes abans a Galícia. A principis de desembre van tornar a coincidir a la cimera iberoamericana de Veracruz (Mèxic), durant la qual van tenir una llarga trobada en privat i es van deixar fotografiar un al costat de l’altre en el retrat oficial de mandataris, just al darrera del rei Felip VI.
Aquest 7 de gener es tornaran a retrobar, per quarta vegada des del juliol, per segellar diversos acords, el més important dels quals és el del CDI, que entrarà en vigor després que el ratifiquin les corts espanyoles. Amb aquesta visita i amb la signatura del conveni, Rajoy fa un favor al seu amic Martí de cara a les eleccions generals andorranes de principis de març. La seva entesa és total. Rajoy ha trobat un aliat en el petit país dels Pirineus: Andorra dóna suport a l'entrada d'Espanya al consell de seguretat de l'ONU i, a la vegada, Espanya ajuda el Principat en les negociacions amb la UE per aconseguir el ple accés al seu mercat interior.
A Andorra, Rajoy només es trobarà l’oposició de Podem, els simpatitzants andorrans de Podemos, que li preparen una rebuda amb xiulets per protestar contra “l’estancament polític”.
De tornada a Madrid, Rajoy agafarà aquest 8 de gener l’avió a l’aeroport de la Seu d’Urgell, que aquest dia es reobre al tràfic aeri comercial. Per cert, aquest aeroport ha canviat el nom pel d’Andorra-La Seu, tot i que qui l’ha finançat ha estat la Generalitat catalana.