La vella guàrdia de Mas i els renovadors del PDECat s'enfronten per la resistència de Germà Gordó a dimitir
Els problemes derivats de les investigacions per corrupció tornen a colpejar el PDECat, aquest cop amb la imputació d'un dels seus diputats. La decisió que aquest divendres ha pres el Tribunal Superior d'obrir diligències contra Germà Gordó, diputat de JxSí, exconseller de Justícia i un dels homes propers de l'expresident, ha sacsejat el partit, ampliant la bretxa entre el sector renovador i la vella guàrdia.
La imputació de Gordó era qüestió de temps després que el jutge del Vendrell, que instrueix el cas del 3%, enviés per segona vegada un informe raonat al TSJC. En el partit neoconvergent eren conscients des de fa mesos que aquesta situació es podia produir i, no obstant això, la seva reacció ha estat erràtica, mostra de les dues posicions en competició dins de la formació.
Des que s'ha conegut la imputació les veus renovadores del PDECat, en què s'enquadra la seva actual direcció, amb Marta Pascal al capdavant, han apostat per desmarcar-se del diputat o, com a mínim, guardar silenci. Durant tot el matí de divendres el PDECat ha mantingut silenci, mentre des del grup parlamentari de JxSí es remetien al partit.
Mentre des de la seu del partit de la dreta independentista només s'emetia el silenci, Joan Ramon Casals, alcalde de Molins de Rei pel PDECat i diputat de JxSí al Parlament, aprofitava la seva participació en el programa matinal de TV3 per considerar que Gordó havia d'anar-se'n, remarcant que era la seva opinió personal. Casals manifestava el sentir de diversos membres del partit de l'òrbita més jove.
Malgrat això, finalment el cercle més proper a Mas s'ha imposat, emetent cap a les 15:30 un comunicat conjunt entre el partit i el diputat. En ell, l'exconseller informava que deixava la comissió de Justícia del Parlament, però no el seu escó, mantenint així el seu aforament que li garanteix que la seva causa es mantindrà en el TSJC. Per la seva banda el partit mostrava més confiança en la presumpció d'innocència de Gordó i feia seves les explicacions ofertes pel diputat a la comissió d'Afers Institucionals, on va comparèixer la setmana passada a petició de la CUP.
La batalla interna no havia acabat. Perquè, després del comunicat, la coordinadora general del PDECat no s'ha abstingut de llançar un eloqüent tuit en què recordava el “pas al costat” donat per Artur Mas, per acabar assegurant: “A vegades fer passos al costat serveix per avançar i demostra generositat”.
Peça clau en la trajectòria d'Artur Mas
Amb el comunicat conjunt el masisme tornava a subratllar el seu control sobre el PDECat, com ja ho va fer des del departament de Cultura que dirigeix Santi Vila, quan el Govern va vetar que el Consorci del Palau de la Música acusés Convergència a les conclusions de l'acusació del “cas Palau”, fa unes setmanes. Però la maniobra no és simplement política, sinó que, en el cas de la imputació de Gordó, té també ressons personalistes.
Gordó va ser el conseller de Justícia d'Artur Mas entre 2012 i 2016 i, abans que això, havia estat el gerent de Convergència durant la travessia del desert de l'expresident, entre els anys 2004 i 2011. Això el converteix en una peça clau en la trajectòria política d'Artur Mas, a qui el partit intenta mantenir lluny de qualsevol esquitxada per sospites de corrupció.
Aquesta estreta situació de Gordó en el passat del líder convergent explica el tancament de files amb què la vella guàrdia masista ha intentat posar fi a la imputació de l'exconseller, per inconvenient que sigui políticament.
ERC pressiona per la dimissió
Les divergències internes en el si del PDECat no ha estat l'única força gravitatòria que aquest divendres ha empès per deixar caure al diputat investigat pel 3%. ERC ha fet des del matí gestions al màxim nivell, en el marc de JxSí, perquè el PDECat rellevés a Gordó. En un primer moment han estat els diputats al Congrés, Gabriel Rufián i Joan Tardà, a més de les joventuts republicanes, els que han demanat la renúncia de l'exconseller.
Però, en vista que ni els pronunciaments públics ni les gestions donaven resultat, a les poques hores d'emetre el comunicat en el qual el PDECat donava suport a Gordó, ERC n'ha distribuït un altre en què demanava que renunciés a la seva acta. Amb aquest text els socis de govern se sumaven a la CUP, que havia demanat la sortida del diputat des de l'anunci de la imputació.