Susana Díaz complica la campanya del PSC
La candidata del PSC a les eleccions del 26J, Meritxell Batet, s'ha vist obligada aquest divendres a pronunciar-se davant l'escalada de declaracions sobre Catalunya de la presidenta andalusa, Susana Díaz. Batet ha considerat que “a Espanya no hi ha saqueig entre territoris”, ni de Catalunya a Andalusia ni d'Espanya a Catalunya, després que la dirigent andalusa assegurés que els andalusos pagarien interessos a Catalunya a través de les seves hipoteques a La Caixa si es fes la hisenda catalana que En Comú Podem proposa.
Els socialistes catalans han sortit al pas de l'andalusa per rebaixar el malestar que han generat a Catalunya aquestes declaracions, que se sumen a un seguit d'acusacions de Díaz contra Podem i les seves confluències per les seves posicions sobiranistes. Díaz no va dubtar a atacar Ada Colau al principi de la campanya. “Els vots dels andalusos no serviran per pagar un peatge a les marees, a les confluències ni els privilegis d'Ada Colau”, va avisar la presidenta, i va posar en dificultats la federació catalana del seu partit, que governa amb En Comú a l'Ajuntament de Barcelona. No obstant això, el PSC va preferir llavors mantenir-se en silenci.
Merixell Batet havia plantejat una campanya moderada en l'eix nacional. Si bé el PSC va obtenir un tercer lloc en les passades generals amb una candidata com Carme Chacón, alineada amb els sectors de discurs més clarament unionista, el PSC volia reforçar el seu perfil federal davant la nova contesa per aplacar la proposta “plurinacional” de Podem, que a Catalunya va resultar vencedora.
Aquest mateix dijous, Batet es va comprometre en un míting a Gavà a incloure els “drets històrics” de Catalunya a la reforma federal de la Constitució que impulsen. A més, la candidata catalana concorre a les eleccions amb un programa en què es parla d'un pacte fiscal per Catalunya i ha esgrimit en diferents ocasions la seva defensa del principi d'ordinalitat en la reforma del sistema de finançament autonòmic.
Construir un perfil visiblement moderat per Batet respecte la situació nacional catalana és un objectiu del partit. La candidata va arribar fins i tot a contradir el líder del PSOE, Pedro Sánchez, quan va assegurar que ella no posava línies vermelles en la negociació amb Podem, en referència a la petició de referèndum dels d'Iglesias.
Però el seguit de declaracions de l'andalusa, que des de les posicions sobiranistes s'entenen com a anticatalanes, podrien fer trontollar l'estratègia de campanya del PSC, que buscava un perfil més amable que el del PSOE per competir en un territori en el qual precisament la marca morada va obtenir els seus millors resultats.
La disputa sobre el model territorial no és l'única que han deixat veure les dos líders autonòmiques, que s'han mostrat també molt allunyades respecte a com han d'enfocar les negociacions postelectorals per formar govern. Mentre la primera ha assegurat veure “més coincidències” per un pacte amb Podem i s'ha mostrat partidària de les aliances d'esquerres, Díaz ha centrat la seva participació en la campanya a atacar la formació d'Iglesias, com ja va fer en les anteriors.
Les declaracions de Batet sobre el possible pacte amb Podem ja van tensar internament el partit aquesta setmana, quan diferents líders i exlíders socialistes es van alinear al voltant de les paraules de la candidata catalana. L'expresident extremeny, Juan Carlos Rodríguez Ibarra, ha assegurat que amb declaracions com les de Batet podria fer la impressió que el PSOE “no és aigua clara”, cosa que va fer reaccionar el president valencià, Ximo Puig, que va assegurar que “Espanya és plural i el PSOE és plural”.