Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge cita com a testimonis del cas Quintana a quatre dels mossos apartats per Interior

El juez cita como testigos a cuatro de los mossos apartados de los antidisturbios

EFE

Barcelona —

El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona ha citat a declarar com a testimonis quatre dels sis agents de la furgoneta Dragó-414 que han estat apartats per Interior de la unitat antiavalots per amagar que el 14-N van disparar -segons ells un tret d'advertència, sense projectil- prop d'on va ser ferida Ester Quintana.

En un acte notificat aquest dijous, el magistrat també torna a citar el sotsinspector imputat en la causa, que comandava la unitat integrada per les tres furgonetes -la Dragó 40, la Dragó 403 i la Dragó 414- que van actuar més a prop d'on Ester Quintana va perdre un ull durant la jornada de vaga, en rebre, segons ella assegura i els forenses corroboren, un impacte de bala de goma disparada pels Mossos d'Esquadra.

Per contra, el jutge no cita per ara ni al cap de la furgoneta Dragó 414 ni l'escopeter, fet que obre la porta a que puguin ser requerits, bé com a testimonis bé com a imputats, un cop hagin comparegut els seus companys, que declararan en seu judicial el proper 30 de juliol.

El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va anunciar dimarts passat que havien apartat de la unitat antiavalots dels Mossos d'Esquadra a set agents per ocultar que el 14N havien actuat i disparat una descàrrega sense projectil prop de Quintana, que va resultar ferida a la confluència entre Passeig de Gràcia i Gran Via

Sis apartats i no set

Malgrat que el sindicat UGT va advertir ahir que eren sis els agents apartats de la Brigada Mòbil, Interior va ratificar ahir a la nit que eren set els policies implicats, fins que finalment aquest matí la conselleria ha admès que, en realitat, es tracta de sis agents: un caporal, un escopeter i quatre agents -que són els que ara han estat citats a declarar com a testimonis-.

En l'acte, el jutge recorda que en un informe inicial que li van enviar els Mossos s'especificava que la Dragó-40, en la qual anava el subinspector al comandament del comboi i l'escopeter imputats en la causa, encapçalava la comitiva policial per la Gran Via, abans d'arribar a la cruïlla amb passeig de Gràcia, seguida de la Dragó 403, i que tancant la formació figurava la Dragó 414, pel que aquesta era la que estava més allunyada de passeig de Gràcia.

El jutge subratlla que el subinspector imputat va sostenir en la seva declaració judicial del passat 8 d'abril que la Dragó-414 era la que estava més endarrerida i que no va veure si els seus integrants van baixar del vehicle policial, com sí van fer els de les altres dues furgonetes. A més, el magistrat remarca que en la seva primera declaració com a imputat, el subinspector, que estava al comandament del comboi, va manifestar de forma reiterada que no va veure que la Dragó-414 els avancés i es posés en primer lloc. Per aquest motiu, el jutge cita a declarar el subinspector imputat, perquè aclareixi el canvi de la versió policial.

El jutge havia descartat fins ara citar els integrants de la Dragó 414 perquè totes les versions mantingudes fins a la data pels policies la situaven en últim lloc, a la zona més allunyada de Quintana, fins que el cas s'ha capgirat aquesta setmana en descobrir-se que els seus integrants van ocultar durant mesos el seu canvi de posició.

El cap de Dragó-414 “creu recordar” que es va efectuar un tret sense projectil

A l'informe que Interior va lliurar al jutge aquesta setmana amb el canvi de versió, s'hi recull que, per ordre de l'intendent en cap de la Comissaria General de Recursos Operatius dels Mossos, el sotsinspector imputat va mantenir una conversa amb el cap que comandava la Dragó-414 en la qual aquest li va admetre el canvi d'ubicació del seu vehicle. Segons consta en l'acte, el caporal va assegurar al subinspector que havia “tornat a fer memòria” i que “creia recordar” que havien avançat amb el seu vehicle policial la posició de Gran Via, on estava aturat el subgrup format per Dragó 40 i Dragó 403 i es van parar a l'altura de la font que hi ha a la cruïlla entre passeig de Gràcia i Gran Via.

El relat del caporal recollit en l'informe remarca també que, a excepció del conductor, els membres de l'equip van baixar de la furgoneta, entre ells l'agent que portava la llançadora de precisió i l'escopeter de pilotes de goma, que portava “l'armament sobre en tot moment”. El cap de la Dragó-414 li va dir al seu superior directe, segons l'informe, que “creia recordar” que l'escopeter del seu equip va efectuar una salva sense projectil.

El jutge d'instrucció havia citat, fins al moment, com a testimonis els agents de la Dragó 40 -a més del subinspector i el escopeter imputats-, que van certificar que van sentir trets de salves sense projectil -com es recull en l'informe oficial dels Mossos-, i als de la Dragó 403, que van assegurar que no van veure ni sentir cap tret.

Etiquetas
stats