Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJC condemna l'exdiputat de CiU Xavier Crespo a nou anys d'inhabilitació

L'exalcalde de Lloret Xavier Crespo

Oriol Solé Altimira

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha dictat sentència pel cas Clotilde. L'ex diputat de CiU i ex alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, ha estat condemnat a més de 9 anys d'inhabilitació per ocupar un càrrec públic (2 anys i 6 mesos pel delicte de suborn i 7 pel delicte de prevaricació). A més, el tribunal l'ha condemnat a pagar una multa de 450.000€. No obstant, Crespo s'ha lliurat de la presó. El ministeri públic sol·licitava dos anys i mig de presó i vuit d'inhabilitació.

Crespo ha estat condemnat per acceptar regals d'un presumpte mafiós rus a canvi d'afavorir els seus interessos urbanístics quan era alcalde de Lloret de Mar (Selva), entre el 2003 i el 2011. El tribunal també condemna l'exregidor d'Urbanisme de Lloret de Mar, Josep Valls a vuit anys i mig d'inhabilitació i a una multa de 300.000 euros, mentre que a Andrei Borisovich Petrov li imposa 7 anys d'inhabilitació i 450.000 euros de multa.

La sala considera provats tota una sèrie de favors i regals del presumpte mafiós rus cap a Crespo -un viatge a Moscou, un rellotge i el patrocini dels equips d'hockey i futbol de Lloret- a canvi d'afavorir els interessos urbanístic que Petrov tenia al municipi. En concret, es tracta d'una finca que havia acollit la plaça de toros de Lloret on Petrov va aixecar un centre comercial amb pàrquing subterrani. Sobre aquesta construcció el ple de l'Ajuntament de Lloret, a proposta de Crepo, va aprovar una bonificació del 50% en l'impost sobre construccions i obres de forma fraudulenta.

La sentència del TSJC recorda que les ordenances fiscals de Lloret no permeten cap bonificació d'aquest impost, i que, per contra, la iniciativa de rebaixar la quota de la taxa “obeïa a l'interès comú de l'Alcalde [Crespo] de beneficiar a DDC”, l'empresa de Petrov. Tot i ser advertit de que la legislació no permetia bonificar la construcció de Petrov i que crearia un mal precedent, Crepo va camuflar les obres com “d'especial interès” per aconseguir la rebaixa. A més, una altra construcció de Petrov va resultar afavorida per Crespo en iniciar l'edificació sense haver prestat DDC l'aval corresponent.

Viatge, rellotge i patrocini a canvi dels favors

La sala considera provats que Xavier Crepo, a canvi dels favors urbanístics, va rebre de Petrov un rellotge de 2.200 euros al setembre de 2010. D'altra banda, Petrov va pagar 3.235 euros pels bitllets per viatjar a Moscou que va regalar a Crepo i a la seva família al febrer del 2008. L'estància de la família Crespo a Rússia també va córrer a càrrec de Petrov: uns 5.000 euros per allotjar-se en un hotel i els àpats d'un cap de setmana. La sentència recull que Crespo va reconèixer el viatge i la invitació de Petrov, i que no va informar als demés membres de la corporació local de Lloret que marxava convidat pel presumpte mafiós.

“Podem concloure que la naturalesa del viatge era privada i que amb ella Petrov pretenia obtenir facilitats per la construcció que pretenia començar”, assenyala la sentència.

La sala del TSJC també estima provat que Crespo i Petrov van arribar a un acord per vincular el patrocini dels clubs d'hockey i futbol de Lloret a l'atorgament de facilitats a la construcció d'una casa en una finca propietat del presumpte mafiós rus. Aquest acord, segons la sentència, incloïa “les quantitats i com havien de repartir-se”. “No és acceptable la pretensió de mecenatge altruista de DDC [l'empresa de Petrov]”, recalca la sentència, que destaca que Petrov va voler començar el patrocini “només” quan va pretendre iniciar la construcció a l'antiga plaça dels braus de Lloret, que era “d'una notable envergadura i complexitat”. La quantitat del patrocini, 90.000 euros, era molt superior a la d'altres empreses que posaven publicitat als equips del municipi. 

L'alt tribunal català obliga la societat de Petrov, DDC, a indemnitzar, amb la resta de condemnats, amb 133.745 euros a l'Ajuntament de Lloret de Mar, per la suma que les arques municipals van perdre a causa dels avantatges fiscals que es van concedir a les obres de l'empresari rus. A més, la Sala ha acordat comissar a Crespo el rellotge que va rebre del suposat mafiós, o el seu import, i l'obliga a tornar el cost del viatge a Rússia que l'empresari va pagar a la família de l'exalcalde, valorat en 3.235 euros.

Tot i la defensa acèrrima que sempre n'havia fet, Convergència va deixar caure a Crepo abans de començar el judici oral del cas Clotilde, i al maig del 2015 l'ex alcalde de Lloret, que participava, entre d'altres, a la comissió d'Empresa i Ocupació, va dimitir com a diputat de la federació.                     

Etiquetas
stats