Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los socios piden a Sánchez "recomenzar" la legislatura con un giro social
ENTREVISTA | Elma Saiz: “Feijóo tiene una relación tóxica con Vox"
OPINIÓN | Regeneración democrática sí, pero más, por Jose Luis Martí

Ubasart parteix com a favorita en la pugna per la secretaria general de Podem a Catalunya

Pablo Iglesias, entre Galdon i Ubasart en l'acte de Barcelona, ara fa un mes / ENRIC CATALÀ

Jordi Molina

Barcelona —

Ha arrencat la campanya per decidir el secretari general de Podem a Catalunya. El partit ha fet publiques les candidatures que aspiren a liderar els òrgans autonòmics de la formació en unes primàries en què Gemma Ubasart, la candidata avalada per Pablo Iglesias de la llista ‘És Clar que Podem’, parteix com a favorita. Tot i així, la també Secretària de Plurinacionalitat de la formació haurà d’imposar-se a dues llistes alternatives: ‘Podemos Unidos’, encapçalada per Enric Martínez-Herrera; i ‘Podemos Catalunya Plural’, liderada per Pablo Barreneche.

Una vegada resolta l’estructura municipal, on a la capital catalana es va imposar amb claredat la llista oficialista ‘És Clar que Podem’, en aquest cas encapçalada per Marc Bertomeu, Podem vol enllestir l’organigrama català per abordar l’horitzó del 27 de setembre. Sigui qui sigui el guanyador, el partit assumirà aquest repte en solitari, i no és per menys, alguns sondejos els hi han arribat a atorgar entre quinze escons i vint escons a la cambra catalana. I és que la presència de Podem al Parlament pot ser decisiva en el joc d’equilibris entre el bloc sobiranista i l’unionista i, inclús, obrir una nova via d’expectatives si a l’Estat s’imposa la formació d’Iglesias.

En la visita de Pablo Iglesias a Barcelona, ara fa un mes, es va visibilitzar el suport explícit del líder de la formació als que haurien de ser els encarregats de posar cara i discurs al braç català de Podemos. Marc Bertomeu i Bea Rilova, ubicats ara ja al nucli barceloní; i Gemma Ubasart i Gemma Galdón, a la llista aspirant a la secretaria general, van pujar a l’escenari amb el líder de la formació entre abraçades i aplaudiments, per deixar clar qui està legitimat per parlar en nom del partit a Catalunya.

En una entrevista mantinguda amb aquest mitjà, Gemma Ubasart, que avui a les 11h. presenta la seva candidatura al Pati Llimona de Barcelona, va assegurar que, en cas de guanyar les primàries, no seria ella necessàriament qui encapçalés la llista al Parlament i, per tant, en fos la presidenciable. “La meva feina serà buscar les millor persones”, va dir. Tot i que encara és aviat per fer deduccions, el fet que fins ara la formació hagi donat poca visibilitat a algú de la trajectòria i la dimensió mediàtica de Gemma Galdón, present en tots els actes, fa pensar que, potser, sigui una carta que la formació s’estigui guardant per més endavant.

Les principals alternatives al sector oficialista

Les principals alternatives al sector oficialistaUna de les veus més dissonants fins ara ha estat la d’Enric Martínez Herrera. Aspirant a la secretaria general per la llista de Podemos Unidos, aquest doctor en ciències polítiques a l'atur ha teixit un discurs radicalment crític contra la defensa del dret a decidir per part del sector proper a Iglesias. Segons ell, la vertebració de Podem a Catalunya ha estat “segrestada” pels sectors favorables a l’independentisme. “Pablo Iglesias està mal aconsellat del què passa a Catalunya”, explicava en una conversa amb aquest mitjà.

Els resultats de les primàries serviran, definitivament, per saber si la proposta de Martínez-Herrera està emparada per un gruix important dels cercles de Podem o si la seva emergència ha estat fruit, sobretot, de l’oportunisme polític. Un discurs que s’ha deixat sentir, sobretot, en canals de la dreta mediàtica, que han aprofitat el contrast que oferia el candidat per alimentar una suposada deriva independentista de la formació d'Iglesias a Catalunya.

Qui també buscarà fer-se un forat en aquestes primàries és 'Podem Catalunya Plural'. Diversos militants crítics amb la direcció de Podem han formalitzat una candidatura que també pretén ser una alternativa a la llista d'Ubasart. Una de les seves impulsores, Jénnifer del Río -una de les 34 candidates al consell ciutadà- va explicar fa uns dies als mitjans que mirarà de fer d'enllaç entre les diferents llistes i que la proposta —que malgrat la similitud gramatical no té res a veure amb aquest mitjà— pretén donar cabuda a gent de diferents cercles sectorials i territorials.

En aquesta llista, encapçala per l'advocat Pablo Barreneche, hi destaca entre els seus socis Montserrat Cutando, que forma part de Podem al districte barceloní de Nou Barris i que va encapçalar una de les candidatures crítiques a les primàries municipals, ‘Podemos per la Dignitat’.

Entre les candidatures anunciades hi ha 'Volem i Podem', que ha decidit no presentar candidat a la secretaria general i centrar-se en el consell ciutadà. També hi ha militants que han decidit presentar-se de forma individual sense el suport d'una llista concreta, possibilitat que quedava recollida en el reglament de les primàries. És el cas del docent Miguel Ángel Rodríguez; del programador informàtic Juan José Salbia; de la mestressa de casa Montserrat Herena; del pizzer Ángel López o de la infermera Rosa Maria Parreño.

El 14 de febrer se sabrà el líder de Podem a Catalunya

El 14 de febrer se sabrà el líder de Podem a CatalunyaLa campanya electoral per escollir el secretari general de Podem a Catalunya —a més dels 34 membres del Consell Ciutadà i els 6 de la Comissió de Garanties Democràtiques— va donar el tret de sortida aquest dilluns i s'allargarà fins el dia 8 de febrer. Les votacions es faran entre els dies 9 i el 13 de febrer, i no serà fins el dia 14 quan es farà públic el nom del líder del partit a Catalunya i la resta de persones electes que l’acompanyaran.

Tots els membres del partit a Catalunya –també els menors de 18 anys– tindran llibertat per escollir els candidats en sistema de llistes obertes, és a dir, podran seleccionar persones de diferents candidatures. Per fer-ho, disposaran d'un vot a la secretaria general, un màxim de 34 al consell ciutadà i un màxim de 6 al consell de garanties. El total de candidats que s'han presentat –avalats com a mínim per un dels 48 cercles de Podem– és de 8 a la secretaria general –si comptem persones independents, al marge de les tres candidatures principals—, 165 al consell ciutadà i 24 al consell de garanties democràtiques.

Etiquetas
stats