Perquè tinguen millors dies
Una cordial discrepància. Això és el que pretén ser aquest article envers el publicat el proppassat 13 de març en aquesta mateixa secció per Gustau Muñoz, a qui conec i respecte de fa temps, valore com a escriptor i activista cultural i amb qui, fins i tot, vaig compartir militància i esperances.
Sota el títol de Perquè ens responguen “bon dia”, el text de referència fa una descripció -a parer meu força esbiaixada- dels efectes de l’emigració a casa nostra, de la “gent forastera” (sic) que arriba ací “disposada a fer treballs elementals o subalterns modestament pagats…, tota mena d’immigrants que, per exemple, atenen bars i restaurants i que són fonamentals en tantes altres ocupacions…” i que, segons l’autor haurien esdevingut a hores d’ara en “subcontractats”(¿!) per Espanya en el marc d’una opressió nacional secular dels Països Catalans i per “rematar la feina dels liberals del segle XIX, del general Miguel Primo de Rivera i del generalíssim Franco” (més sic!)
Ho he hagut de llegir i rellegir vàries vegades i encara ara em costa entendre-ho. Sembla que, per a l’autor, el gran problema és la tendència dels autòctons a parlar en castellà amb els immigrants (“per a no carregar-los massa, prou desgràcia tenen”). I a això no hi ha dret, categòricament no!, contesta…, perquè “ja no podrem dir bon dia i que ens responguen bon dia… i poder dir que estàvem al nostre país…”
el artículo continúa después del siguiente mensaje
Apoya el periodismo en Comunitat Valenciana
Cuando surge un desastre como las emergencias climáticas sucedidas en nuestro territorio, el buen periodismo se convierte en otro bien de primera necesidad. Nuestro trabajo no solo consiste en contar bien lo que está pasando, sino también combatir el fango de los bulos y la desinformación, que siempre abundan alrededor de estas tragedias.
Desde la edición de Comunitat Valenciana queremos pedir tu apoyo para hacer frente a las presiones políticas que aumentan todavía más cuando los fallos de gestión tienen consecuencias tan tremendas.
Apoya el periodismo independiente, apoya a la edición de elDiario.es Comunitat Valenciana
Ai, Senyor…, què s’ha fet d’aquells temps en què cridàvem tots plegats allò de “Són valencians tots els que viuen i treballen al País Valencià”? I ja són més de 800.000 els estrangers que viuen entre nosaltres (15,8% del total), dels quals treballen 345.000 i cerquen feina altres 108.000, segons l’última Enquesta de Població Activa, i ho fan, en la majoria dels casos, en les pitjors condicions: en els sectors (agricultura, construcció, serveis auxiliars) i ocupacions (treballs no qualificats, empleades domèstiques, jornades irregulars) dels que fugim els autòctons, amb taxes d’atur (23,9%) que doblen la mitjana, salaris molt més baixos (-26,5%). Ací sí que veig jo un procés de “subcontractació” laboral que, a banda de la suposada fractura lingüística (al capdavall, el castellà també és, com el valencià, la nostra llengua) estaria provocant una situació (aquesta sí!) de inacceptable fractura social: d’acord amb les dades del darrer Informe FOESSA de 2022, la taxa d’exclusió social de la població estrangera a la nostra Comunitat duplica amplament la local (44,5 i 18,4 per cent, respectivament), assolint nivells molt superiors entre els extracomunitaris (64,6%).
Tot això és, al meu modest entendre, molt més greu que si ens responen o no bon dia o que “demanar un tallat en un bar qualsevol” siga un problema preocupant (i estic fent esforços per no recordar-me’n d’aquell acudit classista d’un vell ministre del PP sobre que “ya no hay camareros como los de antes…”!) i és per això que més que “cursets subvencionats i obligatoris de llengua per a treballar de cara al públic” (un altre sic!) crec que cal reforçar les polítiques de protecció i inclusió social dels immigrants (inserció laboral, increment salarial, Ingrés Mínim Vital, accés a un habitatge digne, integració escolar i comunitària…) amb l’objectiu que tots i totes tinguen, ací i ara, dies millors!
0