Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El caos ferroviario sacude España
Sánchez deja para septiembre la asignatura de la financiación catalana
OPINIÓN | '¿Los jóvenes lo tienen difícil? Pues en mis tiempos...', por Isaac Rosa

El canvi climàtic provoca que les onades de calor s’avancen a un ritme de quatre dies per dècada des del 1985

Un grup de persones es protegeixen de la calor amb para-sol, ventall i gorres a València.

elDiariocv

València —

0

La Conselleria de Medi Ambient, Infraestructures i Territori, a través del Centre d’Estudis Ambientals de la Mediterrània (CEAM), ha dut a terme una investigació sobre l’impacte de les onades de calor i l’augment de la temperatura de la mar.

El treball, desenvolupat pel Departament de Meteorologia i Climatologia del CEAM, demostra que, a causa del canvi climàtic, la primera onada de calor de cada estiu s’avança a un ritme de quatre dies per dècada des del 1985, any a partir del qual s’han produït un 90% més d’onades de calor.

El director general de Qualitat i Educació Ambiental, Jorge Blanco, ha assenyalat que “aquests estudis científics ens ajuden a previndre l’acció del canvi climàtic i l’impacte dels fenòmens meteorològics extrems”. En aquesta línia, ha indicat l’eina tan important que suposen aquestes anàlisis. “La investigació integrada i multidisciplinària que du a terme el CEAM combina observacions d’última generació i modelitzacions d’alta resolució, tenint en compte els diferents components del sistema climàtic (sòl, vegetació, atmosfera i oceà), així com les seues interaccions”, ha manifestat.

Entre els fenòmens investigats pel Departament de Meteorologia i Climatologia s’inclouen les precipitacions torrencials, la sequera, i els episodis de calor extrema, que van convertint-se en característiques permanents de l’estiu.

Per això, l’anàlisi dels extrems de calor en períodes presents i futurs “és crucial per al desenvolupament i el disseny de mesures d’adaptació amb la finalitat de minimitzar els efectes adversos”, ha matisat Blanco.

A més, el CEAM posa el focus en l’impacte de les onades de calor en la salut de la població, així com la repercussió de l’efecte illa de calor urbana, és a dir la causa per la qual les zones urbanes experimenten temperatures més altes que les zones circumdants.

D’altra banda, el grup d’investigació del CEAM fa un monitoratge continu de les condicions de la mar Mediterrània per a obtindre dades que es publiquen de manera periòdica. D’aquesta manera, es pot analitzar la temperatura de l’aigua observant l’informe de la climatologia de la temperatura superficial de la mar (TSM) en la conca mediterrània, que serveix, també, d’indicador dels efectes del canvi climàtic.

Etiquetas
stats