La Comissió Europea ha autoritzat concedir a la Generalitat Valenciana la propietat i gestió del complex industrial audiovisual Ciutat de la Llum d'Alacant mitjançant la figura de la dació en pagament, encara que amb algunes condicions.
Segons han informat fonts coneixedores de l'operació, la resposta de Brussel·les atén la petició del Consell presidit pel socialista Ximo Puig, que el passat any va proposar liquidar l'empresa pública Ciutat de la Llum d'Alacant a través de la cessió d'actius i passius a la Societat pública de Projectes Temàtics de la Comunitat (SPTCV), dependent de la Generalitat.
Les mateixes fonts han insistit que aquesta decisió de la Comissió Europea inclou algunes condicions, que no han precisat.
El cap del Consell valencià presideix aquest dijous una reunió del consell d'administració de Ciutat de la Llum, en el complex situat en la partida alacantina d'Aiguamarga, i al terme està previst que done més detalls de l'operació.
Platons sense activitat
Des del 2012, els platons de la Ciutat de la Llum es troben sense activitat arran que Comissió Europea declarara il·legals 264 milions d'euros d'ajudes públiques per a la construcció, i ordenara la devolució dels diners a la Generalitat mitjançant la seua venda.
Per a aiò, en els últims anys s'han efectuat dues subhastes del complex que han quedat desertes per presentar-se ofertes insuficients per a fer-se amb les sis naus de platons, un fossat de rodatge i edificis de producció, taller i magatzem, que sumen 366.000 metres quadrats en un entorn privilegiat davant del mar.
De la venda es van excloure tres edificis: el dedicat a oficines, el de restauració i el Centre d'Estudis.
Després del fracàs d'aqueixos processos d'alienació, es va obrir una nova negociació amb Brussel·les per a decidir el futur d'aquesta infraestructura que, sembla, ha conclòs amb la decisió de concedir la dació en pagament.
Entre 2005 i 2012 s'han rodat en els platons alacantins un total de 63 pel·lícules, algunes dels cineastes i actors més reconeguts internacionalment com Francis Ford Coppola (amb 'Tetro'), Jean Jacques Annaud ('La seua Majestat Minor') i Carlos Saura ('Io, don Giovanni').
Tots ells van lloar públicament l'excel·lència de les instal·lacions, igual que també ho van fer Quentin Tarantino, Roman Polanski i Ridley Scott, que fins i tot va arribar a qualificar-los públicament com els “millors” que havia vist.
Dels repartiments, destaquen Gerard Depardieu, Bruce Willis, Viggo Mortensen i Colin Farell, així com Antonio Banderas, Penélope Cruz, Luis Tosar i Ernesto Alterio, entre molts altres.
D'Asterix' a un tsunami
Un de les majors fites va ser el rodatge d''Astérix i els Jocs Olímpics', que es va perllongar durant setmanes en 2006 i va deixar molts milions d'euros en la ciutat.
El treball de més èxit de públic i crítica va ser, no obstant això, “L'Impossible”, la cinta de Juan Antonio Baiona amb Naomi Watts sobre el tsunami en l'oceà Índic i que va usar l'espectacular tanc aquàtic del complex, un dels majors del món, per a filmar en 2010 les colpidores escenes en les quals l'aigua sembla que pot amb tot.