La denúncia de Podem per la DANA: 223 “presumptes” homicidis imprudents per la “tardança” de la Generalitat
Podem ha registrat una denúncia per la gestió de la DANA que no es dirigeix, d’entrada i específicament, contra el president Carlos Mazón. La formació morada considera en la seua denúncia, a què ha tingut accés elDiario.es, que hi ha una “relació causa-efecte” entre el “funcionament incorrecte dels serveis d’emergència” autonòmics i els 223 “presumptes delictes d’homicidi imprudent” esdevinguts el 29 d’octubre passat, dia de la catastròfica DANA. María Teresa Pérez, coportaveu de Podem i líder de la formació al País Valencià, ha anunciat dimecres la seua denúncia per la catastròfica gestió de l’emergència, dirigida al jutjat d’instrucció de València que li corresponga per torn de repartiment. Podem sol·licita la seua personació com a acusació popular per l’“evident” interés públic d’un procediment en què s’emmarquen indicis de presumptes delictes “relacionats amb el funcionament incorrecte de les institucions públiques”.
La formació ha denunciat els fets precisament l’endemà que la Fiscalia es pronunciara a favor que les set denúncies i querelles ja presentades contra Mazón s’investiguen inicialment per part d’un jutjat d’instrucció i no per la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Així doncs, l’estratègia jurídica de la formació morada, en línia amb les conclusions del ministeri públic, se centra a incidir en primer terme en la responsable directa de la gestió de l’emergència –l’exconsellera Salomé Pradas– a la recerca d’indicis sòlids de presumptes delictes per part de l’aforat Carlos Mazón. Segons el parer de María Teresa Pérez, el “culpable i màxim responsable” és Mazón.
L’equip jurídic de Podem que s’encarrega de la denúncia, format pels lletrats Jaime Montero i Gorka Vellé, destaca la “tardana” declaració de l’emergència per part de la Generalitat Valenciana i l’ús “tardà consegüent” del sistema d’avisos automàtic Es-Alert, que va arribar als mòbils de la població quan centenars de ciutadans ja patien les inundacions. “Aquesta tardança va determinar que la població no poguera prendre mesures adequades d’autoprotecció i es vera sorpresa en els seus quefers habituals per les inundacions, amb el resultat catastròfic conegut per tots”, indica la denúncia.
La formació morada repassa tant la dinàmica meteorològica de la DANA com els factors geogràfics que “van agreujar” les inundacions, com ara l’orografia, la “urbanització descontrolada” fins i tot en “zones de risc” o la impermeabilització del sòl, que “van contribuir” al fet que l’aigua no poguera ser absorbida, “augmentant així el flux superficial”.
A més, la denúncia també detalla el “factor humà” de la tragèdia. Els avisos de l’Agència Estatal de Meteorologia o de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer “aparentment no van determinar una actuació ràpida dels serveis d’emergència autonòmics”. Podem recorda que el Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat Valenciana va activar el nivell 2 d’emergència a la comarca d’Utiel-Requena a les 15.00, i a les 19.17 en tota la província de València.
La “decisió estratègica” de l’Es-Alert
La denúncia de Podem repassa la normativa estatal i autonòmica. La responsabilitat de notificar l’alerta massiva als mòbils recau en el Centre de Coordinació d’Emergències de la Comunitat Valenciana. Quan s’activa el Centre de Coordinació Operativa Integrada (Cecopi, convocat a les 17.00 del 29 d’octubre passat), aquest pot “prendre la decisió estratègica” d’activar el sistema Es-Alert.
El Centre de Coordinació d’Emergències depenia, en última instància, de la Conselleria de Justícia i Interior, dirigida llavors per Salomé Pradas. Encara que no esmenta explícitament Pradas, la denúncia destaca que, segons la llei autonòmica, li corresponia exercir el comandament únic de l’emergència. Encara que Mazón va assumir en la pràctica el comandament únic de la resposta a la catàstrofe els primers dies, mai es va plasmar sobre el paper. Això deixa Salomé Pradas, que ja no és aforada, com a presumpta principal responsable.
La denúncia també demana que es lliuren sengles oficis a l’Aemet, la CHX, el Cecopi, la Direcció General de Protecció Civil i Emergències del Ministeri de l’Interior, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències i al Centre de Coordinació d’Emergències de la Comunitat Valenciana perquè lliuren els informes respectius sobre l’actuació el dia de la DANA. En el cas del Ministeri de l’Interior, Podem demana específicament un informe sobre l’ús el 29 d’octubre de la tecnologia Es-Alert, integrat en la Xarxa d’Alerta Nacional.
0