Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los mediadores buscan un acuerdo en Gaza antes de la llegada de Trump
Una aristócrata desahucia a Mariano a las puertas de Navidad
Opinión - El darwinismo social de Donald Trump. Por Alberto Garzón

“Vam ajornar l’esdeveniment perquè sabíem que plouria molt”: la Plaça del Llibre obri una nova edició per a realçar el sector del llibre valencià

Imatge d'arxiu de la la Plaça del llibre en una altra edició anterior

Leila El Moudni Guerrero

0

El sector editorial valencià és un dels més afectats arran de l’aiguat que va col·lapsar tota una ciutadania aquell fatídic 29 d’octubre. La raó és que n’hi ha que sí que van fer cas de les alertes meteorològiques i van preferir previndre davant una catàstrofe sense precedents. Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, conta a aquest mitjà que “sabien que plouria molt i que la gent no vindria, per la qual cosa van decidir cancel·lar aquest primer tret d’eixida previst del 30 de novembre al 3 de desembre en el Jardí Botànic de la Universitat de València.

“La Universitat de València ens va donar la raó”, explica Domínguez pel que fa a la cancel·lació de la trobada. En aquest sentit, el director de la Plaça del Llibre assegura que van poder “afrontar” la situació amb normalitat, no obstant això, van tindre prevista una altra data d’obertura, però que finalment van cancel·lar per la “situació dramàtica” que es vivia. “La magnitud de la tragèdia ens va fer parar durant el mes de novembre, però també és cert que des del sector cultural i la gent volien que es reactivara l’activitat i reprendre el dia a dia”, manifesta.

L’esdeveniment literari, coordinat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, ha celebrat una primera presa de contacte després de la DANA en el municipi de Picassent. Ara, després de finalitzar amb “èxit” la cita literària en aquest terme, des de l’organització esperen reunir les mateixes sensacions en la capital del Túria. “L’any passat ens van visitar prop de 18.000 persones”, subratlla Domínguez, i afig que gràcies al suport de la Universitat de València han pogut canviar la ubicació al claustre del Centre Cultural La Nau: “Volíem un lloc on no fera tant de fred i també venim d’un moment en què les sensibilitats estan a flor de pell i buscàvem un lloc acollidor”.

Així mateix, el sector cultural valencià els ha traslladat, d’una banda, una situació d’inseguretat i alhora, la seua intenció fèrria de reprendre l’activitat. “Les editorials valencianes han patit moltíssim. El gran magatzem Gea Llibres va ser arrasat completament i, per tant, tots els fons editorials valencians que hi havia han desaparegut”, destaca. Igualment, el director insisteix que cal donar suport “com mai” al sector editorial, del llibre i els autors en valencià a través d’accions que dinamitzen aquest àmbit cultural i econòmic. Segons una aproximació de l’Associació d’Editorials del País Valencià, s’estima que el 35% de les editorials han patit danys pel fort temporal.

Activitats programades i premis literaris

Durant els dies 19, 20, 21 i 22 de desembre, el Centre Cultural La Nau acollirà diferents exposicions de les 55 editorials valencianes participants i més de mig centenar d’activitats programades per a tota mena de públics. En aquesta ocasió, l’aparador literari dedicarà un espai pels 40 anys de Camacuc i un del llibre Renàixer del fang, els escriptors valencians del qual destinaran aquests fons a les llibreries afectades.

“El propòsit és que les editorials puguen tindre una exposició pròpia i, d’altra banda, una de general dedicada a les llibreries. Mostrem llibres, concretament 3.000 que considerem que han de representar-se”, destaca Domínguez.

A més, el coordinador del festival té clar que el públic objectiu de la Plaça del Llibre sol ser “bastant lector”, però que això no impedeix atraure les persones que encara es resisteixen a explorar un llibre: “La nostra intenció no sols és vendre els llibres, sinó també que es lligen”. A la pregunta si creu que l’esdeveniment exerceix d’incentiu per a impulsar econòmicament el sector cultural després de la riuada, Domínguez confia que el “granet d’arena” mobilitze l’economia, però confessa que estan “lluny de poder aportar un suport potent”.

Enguany, els premis es divideixen en diferents categories: el Premi de Difusió és a la família Andrés Lorente, que “han fet una tasca extraordinària en la difusió del llegat de Vicent Andrés Estelles”; el Premi a la Trajectòria Editorial per a Dolores Pedrós, editora d’Edicions 96, i el de Trajectòria Literària a Ramón Guillem, poeta i activista cultural que va morir el mes de setembre passat.

“M’agradaria que hi haguera una Plaça del Llibre a València que poguera comparar-se amb la Setmana del Llibre en Català, però encara queda molt. Per a fer-ho, és fonamental el suport de l’Administració que, desgraciadament, no hem tingut en aquests moments, sentencia.

Etiquetas
stats