Els correus que tornen a desmentir Mazón: la CHX va avisar a les 16.55 del desguàs de Forata, tres hores abans de l’SMS

El president del Govern valencià, Carlos Mazón, insisteix que el 29 d’octubre passat, dia de la fatídica DANA, es va enviar el missatge d’alerta als mòbils de la ciutadania a les 20.11 després de rebre una telefonada a les 20.00 del secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Morán, en què avisava del risc de trencament de la presa de Forata, la que va rebre l’aigua del riu Magre i va afectar la comarca de la Ribera: “Només vam tardar 11 minuts, si ho haguérem sabut, l’hauríem enviat abans”, va dir Mazón.
No obstant això, la relació dels correus electrònics enviats per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) al Centre de Coordinació d’Emergències (CCE) de la Generalitat, a què ha tingut accés elDiario.es a través d’una pregunta al Portal de Transparència indiquen que, des de les 16.44, es va alertar de la situació de risc per col·lapse de l’embassament de manera reiterada: sis correus consecutius pels perills d’aquesta presa, que podia desembassar per la quantitat ingent d’aigua caiguda [al peu de la informació, la cadena completa]
En concret, a les 16.44 es va remetre el missatge següent via correu electrònic: “L’embassament de Forata presenta una tendència creixent en la seua cota. Si es manté aquesta evolució, hi ha la possibilitat que s’arribe a la cota de vessament en algun moment durant la pròxima hora, cosa que es comunica als efectes oportuns”.

Tan sols uns minuts més tard, a les 16.55, la CHX envia el correu següent al Centre de Coordinació d’Emergències, en què fins i tot avisa de les localitats que podrien veure’s afectades, com va ser: “Es comunica que en la pròxima hora es preveuen cabals superiors a 1000 m³/s en el riu Magre per l’alleujament de la presa. Les poblacions següents es poden veure afectades significativament pel riu Magre: Montroi, Real, Alfarb, l’Alcúdia i Algemesí. Aquests cabals s’incorporen al riu Xúquer a Algemesí. Es continuarà amb la vigilància de l’embassament i es comunicarà qualsevol canvi significatiu”.
Malgrat aquest avís, els alcaldes de Montroi, Real i Alfarb han assegurat a elDiario.es que no van rebre cap comunicació d’Emergències de la Generalitat, si bé expliquen que al voltant de les 15.20 van caure totes les comunicacions a conseqüència del temporal. El d’Algemesí, del PP, també va denunciar en el seu moment de l’absència d’informació. Amb tot, quan es van restablir les comunicacions, no els van arribar els avisos d’aquell dia, ni tan sols la convocatòria a una reunió telemàtica que des del CCE es va fer per a les 18.45 del 29 d’octubre pel risc de col·lapse de la presa i que finalment no va tindre lloc.
Una hora més tard, a les 17.56, la CHX adverteix a Emergències que “l’embassament de Forata ha començat a vessar i es preveuen cabals superiors a 1.000 metres cúbics per segon en el riu Magre”, una barbaritat que podia negar pobles, com va ser. A les 18.24 hores s’insisteix des d’aquest organisme oficial: “L’embassament de Forata ha començat a vessar amb cabals de 250 metres cúbics per segon en el riu Magre”. A les 18.55 s’informa que el vessament és de 633,678 metres cúbics per segon i a les 19.34, de 900056 metres cúbics per segon “amb possibilitat d’arribar a 1.500 metres cúbics per segon en el riu Magre”.
Paral·lelament, el Sistema Automàtic d’Informació Hidrològica (SAIH) va remetre a les 18.05 l’avís de la declaració d’escenari dos de l’embassament, cosa que implica “perill de trencament o avaria greu” en un horitzó temporal de 13 hores. Cinc minuts més tard, a les 18.10 d’aquell 29 d’octubre, l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències va emetre l’avís oficial de risc en què declarava l’escenari 2.
La versió de Mazón relativa al retard en l’enviament del missatge d’alerta a la ciutadania per desconeixement del risc de trencament de la presa fins a la telefonada de Morán de les 20.00 es contradiu també amb la versió que va donar Mazón mateix en les Corts setmanes després de la DANA. El cap del Consell va defensar que es va traslladar a la reunió del Centre de Coordinació Operativa Integrat (Cecopi) quan, a les 18.45, va ser alertat del perill de trencament en la presa de Forata, que s’havia donat en realitat 40 minuts abans.
Tota aquesta cronologia desmenteix també la faula de l’obertura de comportes de Forata sense avís previ. Les comportes ja romanien obertes dies abans del 29 d’octubre, ja que estava al 14% de la seua capacitat i només es va desguassar quan va arribar al nivell dels sobreeixidors, situació de què la CHX va advertir dues vegades amb antelació a la Generalitat. No obstant això, l’alerta massiva als mòbils dels ciutadans, que es va enviar per la situació de la presa, no va arribar fins a les 20.11. Tampoc es va informar molts dels municipis pròxims de la situació d’alt risc que enfrontaven, una competència que el Pla d’Inundacions atribueix a Emergències.

0