La jutgessa del cas IVAM investiga sobrecostos en tretze obres d’art
Amb l’objectiu de corroborar les sospites reflectides en l’informe de la Intervenció de la Generalitat –germen de la causa que investiga la gestió de l’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Consuelo Císcar, al capdavant del museu– i dels documents aportats al sumari, la jutgessa que instrueix el cas ha designat dues de les tres pèrites proposades per Belles Arts. Seran les encarregades de determinar si les 13 peces que estan sota sospita es van adquirir amb sobrecostos molt elevats per damunt de la taxació real.
Les dues pèrites designades són dues vocals de la Junta de Qualificació, Valoració i Exportació de Béns del Patrimoni Històric Espanyol. Una d’elles és la cap de l’Àrea de Col·leccions del Museu Reina Sofia; i l’altra ocupa el càrrec de subdirectora general de Promoció de les Belles Arts. Seleccionades amb funcions d’auxili judicial, ambdues hauran de redactar l’informe que la jutgessa va reclamar fa ja sis mesos, i del qual depén que avance la investigació.
De les tres pèrites escollides, una va rebutjar l’oferta. La raó? Va deixar el càrrec de subdirectora general de Promoció de Belles Arts el novembre del 2015 per ocupar un seient en el Consell Rector de l’IVAM en representació del Ministeri d’Educació, Cultura i Esport. La pèrita va comunicar que aquest fet feia impossible assumir aquesta tasca. Però la instructora no va acceptar els seus arguments: no apreciava “causa que la impossibilite de fer la prova pericial encarregada, ja que la tècnica no formava part del Consell Rector de l’IVAM quan es van adquirir les obres d’art que ha de valorar”. A aqueixa postura, es va sumar la petició del fiscal i de l’Advocacia de la Generalitat perquè no acceptara la renúncia.
La jutgessa esgrimia, emparant-se en l’article 462 de la Llei d’enjudiciament criminal, que “ningú no podrà negar-se a acudir a la crida del jutge per a exercir un servei pericial si no hi estiguera legítimament impedit”. I assenyalava que les úniques causes de recusació de pèrits eren “el parentiu de consanguinitat o afinitat dins del quart grau amb el querellant o amb el reu; l’interés directe o indirecte en la causa o en una altra de semblant, i l’amistat íntima o enemistat manifesta”.
Segons han informat des del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), “l’avanç de la causa pels pretesos sobrecostos en l’adquisició d’obres d’art i en l’edició de publicacions depén de l’informe encarregat a Belles Arts fa sis mesos. La falta d’aqueixa pericial dilata la instrucció, que té un termini màxim de 18 mesos, i impedeix prendre declaració a l’exdirectora del museu valencià i als altres cinc imputats”.
Císcar està imputada per malversació, prevaricació i falsedat documental per haver comprat obres pretesament amb sobrecostos que arribaven al 1.500%. A banda de l’exdirectora del museu, hi està imputada la cúpula directiva de l’IVAM i es rastregen multitud d’irregularitats que van des de les contractacions amb l’empresari Enrique Martínez fins al desfasament i els sobrecostos en els ‘Quaderns de l’IVAM’. La jutgessa també ha encarregat una investigació sobre el fill de Císcar i l’exconseller Rafael Blasco, empresonat pel cas Cooperació.