Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Mazón intenta reescribir su agenda de las horas clave del día de la DANA
Casa por casa con Cruz Roja: “Trabajé en dos tsunamis en Filipinas y esto es parecido”
Que la próxima tragedia no nos pille con un gobierno del PP. Opina Isaac Rosa

L’exconsellera de Camps condemnada per Gürtel eludeix la presó amb una fiança de 15.000 euros

L’expresidenta de les Corts Valencianes i exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, arribant al TSJCV

Voro Maroto

València —

El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha decretat aquest dimecres presó eludible amb fiança de 15.000 euros per a l’exconsellera de Turisme, Milagrosa Martínez, condemnada a nou anys de presó per les mossegades de la trama a la Comunitat Valenciana.

La sala, segons fonts oficials, imposa a Martínez l’obligació de comparéixer 2 dies cada mes al TSJCV, retirada de passaport i prohibició d’eixir del país. Fonts judicials donen per fet que Martínez pagarà la fiança i continuarà en llibertat mentre espera que la sentència —s’ha anunciat recurs davant del Tribunal Suprem— siga ferma. La Fiscalia havia demanat presó incondicional.

Té, com a termini per a pagar, fins al 20 de febrer. El seu advocat, però, a l’eixida del tribunal, ha assegurat que aplegar els diners no serà fàcil. Martínez, que va ser alcaldessa de Novelda (Alacant), consellera de Turisme i després presidenta del Parlament valencià, no treballa i ha demanat ajudes estatals per la seua falta d’ingressos.

Els magistrats justifiquen la seua decisió en el fet que Martínez no té causes pendents, ni activitat econòmica o patrimoni que faça factible la seua fuga a l’estranger, en línia amb els arguments de la seua defensa. Els seus béns estan embargats i el tribunal, en la decisió que l’ha condemnat, ha ordenat el decomís del rellotge valorat en 2.400 que li va regalar la trama.

Els jutges, tot i que destaquen el paper nuclear de Martínez en les mossegades de la Gürtel, asseguren que –llevat de la recepció del rellotge de luxe, un Hublot, “un cert agraïment dels membres de la trama”– “no consta l’enriquiment personal” de l’exconsellera ni que dispose de “mitjans de fortuna”.

El TSJCV també ha deixat en llibertat –en aquest cas sense fiança– els altres quatre empleats de la Generalitat condemnats: Rafael Betoret, excap de gabinet de Martínez, ha estat castigat amb 6 anys de presó; Isaac Vidal, excap de l’àrea de Mercats de l’Agència Valenciana de Turisme, amb 7; Jorge Guarro, excap del servei de Promoció de la mateixa agència, amb 4, i Ana Grau, exresponsable de Fires de la conselleria, amb 3. Tots hi hauran de comparéixer una vegada per mes i hauran d’entregar el seu passaport.

Aquesta és la interlocutòria que decreta presó eludible sota fiança per a Martínez i deixa en llibertat els altres condemnats.

Presó per a la cúpula de la Gürtel

Dimarts, la sala, a més de decretar l’ingrés en presó de Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes, va establir mesures cautelars per a tres empleats més del grup de Correa: Isabel Jordán, condemnada a 6 anys de presó, haurà de comparéixer dues vegades per mes al jutjat; Cándido Herrero, condemnat a 4 anys; i Mónica Magariños, condemnada a 3 anys de presó, hi hauran de comparéixer una vegada per mes. Als tres se’ls ha retirat el passaport i tenen prohibit eixir d’Espanya.

Polítics del PP valencià a la presó

L’expresidenta de les Corts Valencianes, si no pagara la fiança, es convertiria en el segon exconseller de Francisco Camps que va a la presó per corrupció. El primer va ser Rafael Blasco, condemnat a sis anys i mig de presó pel desviament dels fons destinats a Cooperació.

Estan pendents de judici per corrupció altres exconsellers de Camps: Vicente Rambla pel presumpte finançament il·legal del PP valencià; Juan Cotino per les contractacions amb motiu de la visita del papa a València; Serafín Castellano pel ‘càrtel del foc’; o Lola Johnson per la compra de Valmor, empresa organitzadora de la Fórmula 1 a València, per part de la Generalitat, una causa en què també està imputat el mateix expresident. A més, Víctor Campos va ser condemnat, encara que no va ingressar a la presó (igual que Betoret), pel ‘cas dels vestits’.

stats