Campanes d’eleccions autonòmiques anticipades a la Comunitat Valenciana

El president de la Generalitat, Ximo Puig, (PSPV-PSOE) i la vicepresidenta, Mónica Oltra (Compromís), han presentat aquest divendres el balanç de tres anys de legislatura. Tots dos partits estan satisfets amb el que s’ha fet fins ara i els indicadors socials i econòmics “certifiquen” que la situació dels valencians és molt més bona que el 2015, amb més de 200.000 aturats menys. “En aquests moments, no hi ha motius per a avançar les eleccions”, ha dit el president Puig quan se li ha preguntat si té previst avançar el calendari electoral. Però ha matisat, seria una oportunitat per a “singularitzar” el problema valencià a Madrid, on estan els focus de poder.

Aquesta actitud moderada del president davant els micros i al costat d’Oltra contrasta amb el treball de la sala de màquines del seu equip en Presidència de la Generalitat, que ja treballa fins i tot amb una data possible: “Convocar el 9 d’Octubre –Dia de la Comunitat Valenciana– i votar el diumenge 16 de desembre”, suggereixen des del Palau.

I és que els socialistes valencians estan embravits després de conéixer les últimes enquestes, una de pròpia encarregada pel PSPV que els situa com a primera força, i l’últim CIS, que ha disparat el PSOE fins quasi el 30% dels vots. Els afins a Puig calculen que amb aquestes dades del Centre d’Investigacions Científiques i governant a la Comunitat Valenciana, aquest percentatge podria ser fins i tot superior.

I és que Ximo Puig, un valencianista conscienciat, voldria per als valencians un calendari autonòmic propi, com tenen totes les comunitats històriques i que, juntament amb Madrid, “pinten alguna cosa a Espanya”, apunten des de l’entorn del president. Andalusia, Galícia, el País Basc o Catalunya se situen en el centre de la política nacional durant 15 dies i els seus problemes es debaten en telenotícies i tertúlies de les televisions nacionals, en el cas de catalans i bascos aqueixa agenda és pràcticament diària.

Puig vol portar el “problema valencià” a Madrid i vol que es parle de l’infrafinançament on es prenen les decisions. Que siga un tema central en què tothom opine i en què els grans partits s’hagen de posicionar. “És un guanyar-guanyar (win-win) per als valencians”, asseguren.

A més, l’avançament electoral agafaria a peu canviat tots els rivals polítics dels socialistes valencians. Puig és l’únic que ja ha sigut ungit com a candidat i, encara que la seua sòcia i principal rival Mónica Oltra serà també candidata, en Compromís encara no han decidit ni com configuraran les llistes electorals. L’avançament podria generar un problema intern a la coalició, que té uns equilibris complexos que no encaixen bé les presses.

No són tan partidaris d’aquest avançament electoral a Ferraz. Andrés Perelló, membre de l’executiva de Pedro Sánchez, ha explicat aquest divendres en À Punt Directe, el magazín vespertí de la televisió pública, que Pedro Sánchez no preveu aqueix avançament. A més, apunta Perelló, “queden 10 mesos per a les autonòmiques, municipals i europees de maig del 2019, per la qual cosa els electors, potser, no entendrien les presses”.

Una altra de les pors que plantegen alguns socialistes és que la convocatòria d’eleccions anticipades fora percebuda pels electors com una ruptura del pacte entre PSPV i Compromís. “Som un Govern que s’ha caracteritzat per l’estabilitat, un avançament no justificat de manera suficient podria ser contraproduent”, afirmen aquestes fonts. “Amb Mariano Rajoy en el Govern hauria sigut més fàcil avançar les eleccions, perquè es podria haver armat un canyaret pel finançament, però ara governem nosaltres a Madrid”, assenyala un afí a Pedro Sánchez

On no volen ni sentir a parlar d’aquest avançament electoral és en Compromís. A més de no tindre clares les llistes electorals, en la coalició prefereixen que les autonòmiques i les municipals coincidisquen, ja que tenen un gran pes en les candidatures municipals. I avisen, “perquè hi haja avançament electoral hauran de consensuar-ho amb nosaltres. Qualsevol altra cosa seria interpretada com una deslleialtat”. I el pacte del Botànic –en el qual també entra Podem– ha anat massa bé per a trencar-lo a última hora.

Això sí, la idea de “singularitzar” el “problema valencià” a Madrid agrada molt a Compromís. És més, podria ser una oportunitat per a carregar contra el Govern de Sánchez, que ja ha deixat caure que en aquesta legislatura podria no solucionar-se el problema de l’infrafinançament dels valencians.

Els que podrien patir més en cas que Puig decidira convocar eleccions són el PP, Podem i Ciutadans. Cap dels tres té candidat i les direccions dels populars i de la formació morada tenen una gran contestació interna. “Podrien quedar arrasats per la maquinària institucional que controlen PSPV i Compromís”, apunten fonts podemistes.

La maquinària socialista treballa a ple rendiment i fa poc s’ha adjudicat la fabricació de paperetes per a les eleccions. Aquestes campanes d’avançament electoral podrien ser un globus sonda, una serp d’estiu o una realitat. L’únic que pot aïllar la incògnita és Ximo Puig. I, de moment, es deixa voler.