Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

Un teatre públic per a posar fi a la precarietat dels artistes

Representantes de la Asociación de Actores y Actrices junto a Josep Almería (Podemos) y Josep Nadal (Compromís)

Laura Martínez

Més de la meitat dels actors valencians està en desocupació i, entre els que tenen faena, la precarietat és la característica principal. Més del 70% dels artistes –de totes les disciplines– estan per davall del llindar de la pobresa, el 65% no reben cap mena de prestació i, del percentatge que està empleat, el 13% asseguren que treballen periòdicament sense contracte. Per si no fóra poc, el 44% recorren a altres ocupacions.

La fundació d’artistes AISGE va posar aquestes dades damunt la taula fa gairebé un mes, basades en el seu informe anual sobre el col·lectiu d’actors i ballarins de dansa. La situació dels actors valencians és, després dels andalusos, la pitjor de tot el país i s’acarnissa especialment en el teatre. L’associació reclamava llavors la necessitat d’unes institucions públiques que donaren suport al sector.

Aquesta situació precària no és flor d’un dia. El desmantellament de l’estructura pública del teatre valencià es remunta als anys noranta, acrescut amb la desaparició de Teatres de la Generalitat i la seua conversió desmanotada en CulturArts, i maltractada institucionalment amb polítiques culturals com l’augment de l’IVA al 21%. Tot això en un context de crisi econòmica, de caiguda preocupant del consum cultural des del 2008 i de precarització generalitzada de l’ocupació.

Informes, estudis, associacions… multitud de veus que posen el crit al cel periòdicament davant del drama teatral. Per tractar de pal·liar aquesta situació, les Corts valencianes han aprovat aquesta setmana una proposició no de llei per a instar al Consell a crear un centre dramàtic de producció pública en el termini de sis mesos. Els tres partits que sostenen l’executiu –PSPV, Compromís i Podem– instaran el Consell a crear l’organisme públic, que portarà el nom de Teatre del Poble Valencià

La resolució es va plantejar a proposta de Podem, que ha estat treballant amb AISGE per conéixer la situació del sector i facilitar les dades sociolaborals. El seu diputat, Josep Almeria, va criticar, a més de les polítiques ja assenyalades, el descens en l’evolució de la partida pressupostària dedicada a ajudes al foment de les activitats teatrals, que va passar de 3,2 milions d’euros el 2008 a 1,2 el 2015.

Des de Podem van aplaudir el pla estratègic Fes Cultura, inclòs en l’Acord del Botànic, així com els intents del director de CulturArts per expandir el Circuit Teatral i tractar de fer arribar el teatre a totes les comarques de la Comunitat, però consideren que el teatre i els artistes encara necessiten més impuls.

L’organisme, segons la proposta, potenciarà l’ús del valencià i tindrà una direcció artística professionalitzada i proactiva, de durada superior a la corresponent –més d’una legislatura– i a què s’accedirà per concurs públic. La tasca principal serà crear, impulsar i coordinar la producció dramàtica en els escenaris valencians de titularitat pública, amb l’objectiu de dinamitzar la creació d’ocupació en el sector de les arts escèniques valencianes, i amb exhibicions que puguen garantir la qualitat i la sostenibilitat del treball professional en aquest sector.

Etiquetas
stats