Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El TSJ demana a Justícia que localitze els diners estafats en el cas Cooperació

Rafael Blasco i Augusto César Tauroni, durant el judici pel cas Cooperació

Europa Press

València —

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha encomanat a l’Oficina de Recuperació i Gestió d’Actius (ORGA), dependent de la Secretaria d’Estat de Justícia, la localització a Espanya i/o a l’estranger de béns de l’empresari Augusto César Tauroni i dos condemnats més en la primera peça jutjada del cas Cooperació, a fi de cobrir les responsabilitats pecuniàries per a reparar el menyscapte a les arques públiques que es va considerar provat que havien comés en el judici.

La justícia, en aquest cas, va condemnar Rafael Blasco, exconseller de Solidaritat i exdiputat ‘popular’ en les Corts Valencianes, a sis anys i mig de presó pel frau d’ajudes al Tercer Món, dins de la peça 1 del conegut com a cas Cooperació, relativa a irregularitats en la concessió d’ajudes per Solidaritat a la Fundació Cyes per a projectes a Nicaragua.

L’empresari Tauroni compleix sis anys de presó per aquesta peça, mentre que el president de la Fundació Cyes, Marcial López, i la seua parella, Josefa López, van ser sentenciats a tres anys i nou mesos i tres anys de presó, respectivament.

Altres exalts càrrecs d’aquest departament també van ser condemnats pel fet de considerar que va haver-hi un concert entre funcionaris, encapçalats per Blasco, per a permetre que Tauroni, Marcial López i la seua parella, valent-se de la Fundació Cyes, “es lucraren personalment amb les subvencions públiques concedides per a projectes d’índole social, pels quals van percebre 1,7 milions d’euros” dels quals “a penes van destinar al voltant del 3 per cent al fi de cooperació internacional a què estaven destinats, i van causar amb això un menyscapte greu a les arques públiques”.

La sala, en una interlocutòria de data 1 de juny, explica que, en el tràmit de recuperació dels béns indegudament retrets de la Generalitat, s’han obtingut 137.113 euros en efectiu; s’han adjudicat per 283.400 euros locals adquirits sota la titularitat formal de la Fundació Cyes amb els fons il·lícitament obtinguts de les subvencions i hi ha en marxa altres actuacions sobre immobles de López i Cervera a Sagunt i Castelló.

Propietats als EUA

En el cas de Tauroni, s’han embargat dos immobles a Miami, una embarcació d’esplai i els imports de dos comptes oberts en JP Morgan, béns que figuren davall la titularitat formal d’Indra Holding and Investment Corp, per a la qual cosa es va lliurar una comissió rogatòria a les autoritats dels EUA.

La sala assenyala que, d’acord amb la llei, els tribunals poden encomanar la localització, conservació i administració dels efectes, béns, instruments i guanys procedents d’activitats delictives comeses en el marc d’una organització criminal a l’ORGA. I en aquest cas, s’ha comprovat que els béns intervinguts fins a la data “resultaran insuficients per a satisfer les responsabilitats pecuniàries que, en reparació del menyscapte causat a l’Administració, s’han declarat”.

Per això, es demana la cooperació de l’ORGA per a “localitzar altres béns sobre els quals poder actuar, especialment, pel fet de sospitar que una part del grup, i de manera especial Augusto Tauroni, va poder haver desviat capitals a l’estranger, particularment als EUA (Florida, Delaware…) així com a algun estat d’Amèrica Central o del Sud”, sense perjudici dels que puga tenir ocults a Espanya.

El TSJCV afig que la sentència preveu aquest pronunciament com a responsabilitat civil, però recalca que “no pot deixar-se de banda que el seu import responga senzillament i exclusivament a la recuperació dels fons públics prèviament apropiats pel grup, per la qual cosa, al capdavall, serien efectes del delicte, que, si s’hagueren trobat durant la instrucció de la causa, podrien haver estat objecte de comís”.

stats