Detingut el nebot de l'exconseller Blasco i altres 8 persones en l'operació contra la corrupció en la Sanitat valenciana
Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal de la Policia Nacional (UDEF) s'han personat aquest dijous en dependències de la Conselleria de Sanitat i de l'Hospital General de València per a sol·licitar documentació d'etapes anteriors del Govern del PP.
En l'operació s'ha detingut nou persones. Entre elles, Sergio Blasco, exgerent de l'Hospital General de València i nebot de l'exconseller de Solidaritat i exdiputat popular en les Corts, Rafael Blasco, condemnat pel cas Cooperació. Entre els arrestats es troba Francisco Blasco, també nebot de l'exconseller de Cooperació i germà de l'exgerent de l'Hospital General.
La UDEF està practicant més d'una desena de registres a la recerca de diferent documentació relativa a la recerca dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 6 de València entorn del nebot de l'exconseller Blasco.
Els agents s'han presentat aquest dijous al matí en la Conselleria de Sanitat i en l'Hospital General de València, entre altres dependències, i han sol·licitat expedients pertanyents a etapes de l'anterior govern popular.
Fonts properes a la investigació han comentat que els delictes pels quals és investigat Sergio Blasco són blanqueig de capitals, falsedat documental, suborn, malversació de fons públics, tràfic d'influències i pertinença a organització criminal.
La documentació sol·licitada pels agents de la UDEF abastaria de l'any 2004 al 2014.
Esquerra Unida va denunciar el cas el 2014
L'ara eurodiputada d'IU Marina Albiol va denunciar davant la Fiscalia Anticorrupció en 2014 una presumpta trama de corrupció ordida pels Blasco al voltant de l'adjudicació d'almenys 24,9 milions d'euros. Albiol, a partir de diverses confidències anònimes, va establir “un mapa de la presumpta trama i de les connexions evidents amb la família de l'exconseller Rafael Blasco i del gerent de l'Hospital General de València, Sergio Blasco”.
La documentació aportada per EU demostraria la creació d'una xarxa d'empreses al voltant de les adjudicacions -milionàries i fora de preus de mercat- i relacionades amb Francisco José Escandell Vila, suposat amic dels Blasco. Aqueixes companyies van rebre, coincidint amb l'arribada de Sergio Blasco a l'Hospital General, nombrosos contractes, al principi per serveis de manteniment i neteja i anys més tard, de manera més especialitzada, adjudicacions importants de gestió sociosanitària.
Per exemple, segons Albiol, l'empresa Out-Log SL “va rebre el 2007 l'adjudicació del servei integral de logística per 10,5 milions i el 2010 va rebre 18,8 milions per la gestió logística”. Albiol també va qualificar d'“increïble” que una de les empreses d'Escandell Vila, Corporación Sociosanitaria del Mediterráneo, SL, fóra venuda el 14 de maig del 2012, a Francisco José Blasco Perepérez, presumiblement germà de Sergio Blasco Perepérez i llavors accionista de la citada societat.
“A partir d'ací -va explicar Albiol- hem pogut establir les connexions amb diverses empreses vinculades al negoci sociosanitari i localitzades a Alzira fins a arribar a Sanygestión 2012 SL, on trobem un altre membre de la família Blasco, concretament a Francesc Manel Blasco Tello, nebot de Sergio Blasco”.
Sergio Blasco va dimitir el 2014. Llavors, treballava per a exportar el model Alzira, la privatització de la sanitat pública valenciana, a diversos països d'Amèrica Llatina i Àfrica.