Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Sánchez rearma la mayoría de Gobierno el día que Feijóo pide una moción de censura
Miguel esprinta para reabrir su inmobiliaria en Catarroja, Nacho cierra su panadería
Opinión - Cada día un Vietnam. Por Esther Palomera

La València de Blasco Ibáñez: una app que recorre la ciutat i la converteix en un museu viu

La Valencia de Blasco Ibañez, promoción de la aplicación.

Laura Martínez

Convertir València en la primera ciutat museu interactiva del món a través d’un homenatge a Blasco Ibáñez. És ni més ni menys que el projecte de dos periodistes valencians; Raúl Pérez i José Camarillas, que van decidir orientar la seua formació cap a la gestió cultural.

El projecte consisteix a desenvolupar un museu interactiu de patrimoni immaterial. Com explica José, un dels creadors, a aquest diari, el museu és la ciutat sencera, és un espai obert. “El patrimoni immaterial està en el seu context”, que en els museus tradicionals a vegades queda al marge, comenta. “Volem que aqueix context, el valor afegit, no es perda”.

Amb això, busquen generar identitat i canviar el model turístic de la ciutat, demostrant que barris i pedanies tenen el seu atractiu. Una València que siga més que sol i platja, amb un turisme sostenible i cultural. Així mateix, la iniciativa, com indica el nom, és un homenatge a la figura de Blasco Ibáñez, injuriada segons els promotors tant per l’esquerra com per la dreta, molt admirada des de l’estranger. “Aquesta és la primera traducció al valencià de molts dels contes de Blasco”, explica Camarillas.

Per a dur-lo a terme han desenvolupat una aplicació que funciona a través del GPS del dispositiu mòbil. L’app és una eina que, arribat el punt en el mapa, t’ofereix els continguts en forma de curt en qualitat cinematogràfica. És a dir, un arriba, per exemple al Palmar i allí, a través de l’aplicació, pot veure el curt, una adaptació entre 5 i 6 minuts d’un dels contes de Blasco Ibáñez que tinga relació amb la zona. Una vegada vist el curt, el visitant pot triar si a més vol una ruta pel barri amb més informació. En els vídeos, a més, participaran els veïns fent les explicacions més detallades, com el mètode de fabricació de les barques en l’Albufera o les qüestions més locals, que coneixen de primera mà. El patrimoni també són les persones.

Com amb el Palmar, on desenvoluparan el projecte pilot, passarà el mateix en 30 barris i pedanies valencianes més. La connexió entre aqueixos punts serà el relat de l’autor valencià, traslladat a l’actualitat. Per exemple, explica José, “en la història, en compte de trobar-se amb un cacic, el visitant es troba amb un especulador immobiliari”.

En el primer curt ‘colp doble’, museïtzaran la pesca a l’ Albufera; la construcció tradicional de barques; guisat d’all i pebre dins de l’aigua; receptes d’arròs i el recent retorn d’espècies vegetals i animals gràcies a la depuració de l’aigua.

La campanya de cerca de finançament va començar al final del juny i ja té la meitat dels diners necessaris. Els promotors aspiren a arribar a 4.000 euros per a engegar el seu projecte, el primer d’aquestes característiques que es fa arreu del món, segons els emprenedors. A través de la web verkami.com, recullen les aportacions dels ciutadans per a crear aquesta revisió de la València de Blasco Ibáñez.

Etiquetas
stats