Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Valencia serà València

Joan Ribó

Moisés Pérez

València —

Amb l'objectiu de normalitzar la llengua, l'alcalde de Vañència, Joan Ribó (Compromís), farà un gest altament simbòlic. Així, en el pròxim ple de l’Ajuntament -que se celebrarà dimecres 30 de març- proposarà a aprovació que la denominació oficial de la ciutat siga en valencià.

La decisió acomplirà el Reglament sobre l’Ús i Normalització del Valencià. Unes normes que tot i acordar-se unànimement per tots els grups polítics amb representació al consistori al juny de 1996, no havien estat aplicades. Amb aquest canvi, el nom oficial de la ciutat serà “València”, tal com consta en la norma esmentada, que estableix en el seu article 16 que tots els topònims del terme municipal tindran com a forma oficial “la valenciana”.

Una vegada aquest canvi s'haja aprovat al ple, iniciarà les actuacions necessàries per adequar la denominació del municipi al nom que l’Acadèmia Valenciana de la Llengua va establir en el Corpus toponímic valencià, publicat l’any 2009. El nom de València, inclòs en el logotip oficial de la corporació municipal des d’octubre de 2009 per acord plenari, i en compliment del reglament esmentat anteriorment, serà la nova denominació oficial. 

Les normes de Castelló, BIC

En el mateix ple municipal no sols es canviarà la denominació de la ciutat. També s’acordarà l’adhesió a la declaració com a Bé d’Interés Cultural Inmaterial (BIC) de les Normes de Castelló. L’ Ajuntament, amb aquesta decisió, segons fonts municipals, donarà suport a la decisió del Consell de demanar que siga declarat BIC aquell acord ortogràfic firmat l'any 1932 en el qual es basa la normativa desplegada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

Etiquetas
stats