Alliberen cinc milans al Parc Natural de Mondragó
LLEGIR EN CASTELLÀ
Cinc exemplars de milà reial han estat alliberats avui al Parc Natural de Mondragó (Mallorca). Cadascun dels cinc animals havia ingressat en el Consorci per a la Recuperació de la Fauna de les Illes Balears (COFIB) per diferents motius com a inanició, caiguda a un safareig o trauma desconegut.
Una vegada superada la seva estada en el centre de recuperació, els exemplars han estat equipats amb un emissor de seguiment per satèl·lit, marques alars i anella metàl·lica oficial, que s'han col·locat amb el suport de l'entitat ecologista GOB i que permetran fer el seguiment dels exemplars i controlar la seva adaptació de nou a la naturalesa.
El milà és un ocell rapaç i està catalogat com a espècie en perill d'extinció a Balears. “Són uns ocells amb una gran importància per a conservar i mantenir la biodiversitat dels nostres ecosistemes”, ha destacat el conseller d'Agricultura, Pesca i Medi, Joan Simonet. Així, el milà és un ocell molt oportunista i generalista, la qual cosa li permet utilitzar una enorme varietat de recursos, entre ells, especialment, la carronya.
A més, aquest ocell és una caçadora poc especialitzada i amb capacitats deprecatòries limitades, per la qual cosa es decanta per preses de petita grandària, malalts o inexperts. A l'hivern, quan aquests recursos són més limitats, menja carronya amb major freqüència, sent habitual a granges o fins i tot escorxadors o grans abocadors. Els exemplars de femella solen pesar un quilo mentre que els mascles uns 750 grams. Mesuren entorn de 160 centímetres.
A més de retornar a la naturalesa a aquests animals ja recuperats, s'ha aprofitat l'ocasió per a explicar a tots els participants la importància de conservar aquests ocells protegits i donar a conèixer els seus principals problemes i amenaces.
En aquest sentit, el conseller Simonet ha afegit que gràcies al treball del Govern i d'entitats ecologistes, i amb el suport dels ciutadans, que han pres consciència i ajuden a la conservació del milà, la població d'aquesta espècie segueix una tendència positiva a Mallorca.
A l'acte d'alliberament han assistit també els regidors de Santanyí Joan Gaspar Aguiló i Alicia Adrover; el gerent del COFIB, Miquel Puig; Jessica Solà, coordinadora del centre de recuperació i Toni Mas, de la Fundació Natura Parc.
Des del Govern han recordat que enguany han ingressat en el COFIB un total de 58 exemplars de milà, 45 a Mallorca i 13 a Menorca, dels quals 7 han pogut ser alliberats de nou al medi natural. D'altra banda, el mes de juny es van cedir 15 exemplars a la Junta d'Andalusia en el marc de la col·laboració de la nostra comunitat autònoma amb el projecte de reintroducció i recuperació de l'espècie al parc natural de les Serres de Cazorla (Jaén).
0