LLEGIR EN CASTELLÀ
La Junta de Govern de l'Ajuntament de Palma ha aprovat aquest dilluns l'acord transaccional amb Endesa per adquirir l'edifici de Gesa, símbol arquitectònic de Palma que fa més d'una dècada que està en estat d'abandonament i acumula una infinitat de litigis judicials. Al costat d'aquest immoble, el Consistori també ha comprat dues parcel·les adjacents.
Així ho ha explicat l'alcalde de Palma, Jaime Martínez, a la roda de premsa posterior a la Junta de Govern, en què ha detallat que 16,9 milions d'euros dels 25,3 milions abonats corresponen a compensacions i cancel·lacions a Endesa, mentre que deu més es destinen a la compra de l'edifici. Per la seva banda, el cost de les dues parcel·les adjacents a l'immoble és de 5,2 milions d'euros i es preveu que una inclogui un aparcament subterrani. Pel que fa als usos de l'edifici i les parcel·les, Martínez ha assenyalat que el projecte formarà part del districte d'innovació i que els usos es definiran a través d'un concurs d'idees.
Així, ha remarcat que amb l´acord aprovat no es defineixen els usos, sinó que s'aparquen els litigis per valor de més de 60 milions d'euros i s'adquireix l'edifici amb unes contraprestacions. Aquest acord s'haurà de ratificar al ple municipal de gener i, segons l'alcalde, Vox està “totalment d'acord”.
Igualment, ha explicat que un cop ratificat lâacord es formalitzarà la compra i es convocarà un concurs d'idees de rehabilitació de l'edifici de Gesa i de construcció d'un aparcament i altres espais i equipaments. Precisament, ha assenyalat que s'hi inclourà una biblioteca, una mediateca, arxius, espais polivalents i expositius, un auditori, així com la seu de l'Institut Municipal de les Arts. Alhora, preguntat per si l'edifici acollirà un museu, ha reiterat que serà a través del concurs d'idees i experts que es definiran els usos.
Per a Martínez, es tracta d'un “dia històric” ja que amb aquesta adquisició s'assegura la municipalització de la façana marítima, des del Baluard del Príncep fins al Palau de Congressos.
En els darrers anys, l'edifici de Gesa s'ha vist embolicat per la polèmica a causa del seu abandonament, deteriorament i els interessos que operen a la zona. Obra de l'arquitecte Josep Ferragut, el que a la dècada dels seixanta podia albirar-se com un modern edifici d'oficines, sinònim d'avantguarda i funcionalitat, ha acabat per convertir-se en un mamotret abandonat i pràcticament molest per a tots els equips de govern que han passat per l'Ajuntament de la capital balear.
Ja Ferragut, compromès amb la conservació del patrimoni artístic i natural de Mallorca i ferm opositor dels qui s'afanyaven a construir a Mallorca amb la mirada posada en l'interès urbanístic i el turisme de masses, va veure al front marítim de Palma un emplaçament privilegiat per erigir la nova seu de la companyia Gesa Inaugurada el 1977 en uns terrenys en què l'empresa tenia antigues instal·lacions, propers al conjunt emmurallat de la ciutat i davant d'un dels principals accessos a l'urbs. L'arquitecte va voler donar vida a una edificació emblemàtica que simbolitzés els avenços i les noves tecnologies de la companyia elèctrica. Línies formals, transparències i nítides façanes de vidre van engalanar un edifici que durant més de vint anys va servir de seu de Gesa.
Cinema Metropolitan
D'altra banda, la Junta de Govern ha aprovat la licitació del casal de barri de Gènova per 2,5 milions d'euros i la compra del cinema metropolità amb un cost total de 3,6 milions d'euros.
En relació amb el cine Metropolitan, l'alcalde ha explicat que es tracta d'una reivindicació històrica del barri de Pere Garau i ha ressaltat la importància d'“anar complint per barris perquè es compleixin les reivindicacions com més aviat millor”.
En concret, l'Ajuntament compra així tres immobles: el cinema Metropolitan i dos locals adjacents que formaran part també de la intervenció. Els usos es presentaran properament en una roda de premsa i, segons Martínez, es definiran d'acord amb les reivindicacions de les associacions de veïns.