Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La vida de Mazón després de la DANA: agenda buida, molt d’Alacant i fer el salt a afectats i periodistes

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, en una imatge d'arxiu.

Raquel Ejerique / Raúl Sánchez

0

Si un marcià aterrara a València i es trobara l’agenda del president Carlos Mazón, mai podria col·legir que el 29 d’octubre passat dues terribles riuades es van engolir 70 municipis, 223 vides i van deixar diverses comarques en xoc social i econòmic.

Des del dia dels desbordaments del riu Magre (que va afectar la comarca de la Ribera) i del barranc del Poio (que va afectar l’Horta Sud), l’agenda de Mazón és a vegades tan desconcertant i fugissera com moltes de les actuacions i manifestacions del mateix líder. El més a prop que ha estat dels supervivents i les víctimes ha sigut en camins rurals deshabitats d’Utiel, visites al polígon tancat d’Algemesí o passejades en edificis de titularitat pública, com el post de comandament del metro sense ciutadans dins.

Alguns dies ha enviat convocatòries a la premsa amb coordenades geogràfiques. Ha evitat les preguntes de la premsa, a la qual ha concedit precipitats i simples declaracions a peu dret durant dos mesos, de camí a reunions o al seu despatx. No havia passat un mes de la tragèdia i ja abundaven els caps de setmana llargs a Alacant –d’on és originari Mazón, on té la família i on el va enxampar la mort d’un operari que netejava un col·legi de la zona zero–. Mentre continuava el fang i els problemes per a obrir negocis, es trobaven actes tan extemporanis en la seua agenda com una visita institucional a una consulta d’oftalmologia d’un centre mèdic del seu Alacant natal.



Mazón i el seu cap de gabinet, José Manuel Cuenca –que és la figura que sol treballar les activitats del líder i li dona una direcció–, han triat com a interlocutors per a les seues reunions i activitats en els dos mesos clau després de la Dana líders econòmics, d’empreses i, reiteradament, cambres de comerç –el president procedeix de la d’Alacant, on va treballar deu anys com a director gerent–. L’empresari Vicente Boluda, dues vegades el president de la Cambra de Comerç de València, el president de Conexus, la patronal valenciana... No figura en la seua agenda pública, revisada i visualitzada per elDiario.es, cap reunió amb plataformes d’afectats o ciutadans del carrer, o treballadors del món de la cultura afectats per la DANA, representants de pares o mares d’alumnes, alcaldes afectats per les pluges i la barrancada, policies, rectors, conductors, taxistes o constructors.

Durant dies sencers, tant en els primers moments com en les primeres setmanes i fins i tot hui dia, l’agenda és tan escarida que a vegades ha tingut com a única activitat assistir, telemàticament o presencialment, al Cecopi, el Centre de Coordinació Operativa. No hi ha rastre públic que haja escoltat les poblacions o les seues necessitats. Oficialment, ha anat a Carcaixent a una reunió, a Algemesí, Utiel, Godelleta, Torrent, Paiporta (on està el post de comandament i va acompanyar els reis en la seua visita) i Xiva. Fonts de Presidència asseguren que ha visitat més municipis de la DANA, encara que no figuren en el seu calendari: “Guadassuar, Sedaví, Benetússer, Xera, carretera Aldaia-Alaquàs”, esmenten.



Mazón mateix ha mantingut en públic que, encara que la seua agenda oficial de president diga una cosa, ell té més cites, esdeveniments i reunions de treball, així com visites a la zona zero. També es va justificar així en la primera –i, de moment, única– convocatòria a mitjans en què ha permés preguntes de periodistes. No va ser davant els mitjans de València, sinó després d’una firma d’un conveni amb l’alcaldessa de Castelló de la Plana el 27 de desembre passat en aquella ciutat, dos mesos després de la tragèdia. A la pregunta d’aquest mitjà sobre si hi haurà més rodes de premsa amb preguntes, fonts de Presidència no hi han contestat. En aquesta gestió de la crisi, si hi ha alguna cosa que es repeteix en el calendari de treball de Carlos Mazón és una frase: “Només gràfics”. És a dir, als seus actes només han pogut anar fotògrafs o càmeres sense possibilitat de fer preguntes.

Segons les dades oficials publicades pel portal de transparència de la Generalitat Valenciana i recollides en gràfics per elDiario.es, el dia del desastre, i amb l’alerta roja de l’Aemet ja activada, el president té tres actes que no tenen res a veure amb l’emergència. No fa ni gens ni mica de variació del seu pla diari i acaba la seua jornada pública el 29 d’octubre a les 14.45, quan s’acomiada del líder de la patronal Salvador Navarro i els sindicats després de 45 minuts de reunió precipitada. Se’n va “amb pressa” a dinar. Amb la periodista Maribel Vilaplana, com ell mateix va haver de justificar acuitat per les preguntes sobre la seua absència en el Cecopi, on va arribar passades les 19.30. El seu cap de gabinet tampoc està a València. Ni el seu altre home fort i número tres, Santiago Lumbreras. És dimarts, laborable i amb una alerta roja, però el Palau quedarà deshabitat durant moltes hores.

Aquesta primera setmana de la dana, tota l’activitat del president és anar a l’Eliana, municipi on està el 112 i se celebren les reunions de l’emergència, i rebre autoritats com Feijóo i Sánchez. No hi ha cap acte més. A part del xoc per la tragèdia i la paràlisi política en els primers dies, Mazón i el seu equip estan sotjats per la pressió dels mitjans que pregunten on estava aquell dimarts. Només hi ha una variació en la seua activitat i és aquest primer diumenge: va a Paiporta a acompanyar els reis en la jornada ja coneguda per la pluja de fang que va rebre la comitiva oficial.

La segona setmana, Mazón comença a eixir en mitjans de comunicació a intentar revertir el seu problema d’imatge, sempre mitjans triats, controlats i amics, la major part de la Conferència Episcopal i amb audiències minses. També ix en Espejo Público i diverses vegades en la Cope. La seua única activitat aquests dies, igualment, és assistir al Cecopi. Cap reunió rellevant més.

La setmana de l’11 de novembre, el president intenta eixir al carrer. Ho fa visitant unes obres en la CV33 i també en la posada en marxa de la llançadora de Torrent a València. Allí rep esbroncs i l’increpa un grup de ciutadans. Serà l’última vegada que se’l veja al carrer amb gent del carrer o s’anuncie un acte urbà en la zona Dana. Aquella setmana l’agenda continua sent escarida, perquè està preparant el que serà el seu primer discurs en les Corts, on demanarà un perdó condicionat al fet que no hi havia informació per a prendre una altra decisió que la que va prendre, endossant la responsabilitat a l’Aemet i la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

No serà fins al dia 21, quasi un mes després de la riuada, que Mazón estrene una agenda diferent de rebre autoritats de la Dana i anar al Cecopi. L’entitat triada per a traure el cap és el Banc Sabadell per a “la posada en marxa del compte solidari de la Generalitat”. Acudirà a l’acte amb la consellera Ruth Merino i un director territorial de l’entitat bancària catalana. Aquesta setmana és també la primera que va oficialment a Alacant, on el divendres “visita les instal·lacions d’Alacant Gastronòmica Solidària, que ha repartit 175.000 menús calents en la Dana”. Mentre a València hi ha un desplegament logístic sense precedents per a fer arribar menjar calent, el president destaca la faena d’una associació de la seua província.

Mazón es queda aquest cap de setmana a la seua ciutat fins que ha de tornar a correcuita el diumenge per la mort del treballador a qui s’havia enviat a netejar a un col·legi a Massanassa declarat en risc de solsida. Encara que la primera intenció és visitar la localitat del mortal accident, finalment Mazón es queda al Palau de la Generalitat i envia el conseller d’Educació a donar explicacions davant els mitjans. Després de la pregunta d’un periodista de per què no han anat al col·legi esfondrat i per què estaven a Alacant, el conseller reivindica el seu “dret a estar amb la família”.

La setmana del 25 novembre, Mazón la dedica a reunions amb els seus nous consellers després de la crisi de Govern, amb el fitxatge estrela del militar Gan Pampols i la polèmica del seu salari en primera fila, i estrena un nou ple amb noves cares, després de cessar la consellera responsable d’Emergències, Salomé Pradas, i Nuria Montes, que va comminar les famílies a no anar a preguntar pels seus éssers desapareguts.

El dia 29 de novembre, quan es compleix el primer mes de les inundacions, és divendres i convoca els mitjans, però no és per a cap record o homenatge. Mentre localitats com Paiporta estan organitzant una encesa de ciris i la televisió autonòmica prepara informatius especials, en l’agenda de Mazón es pot llegir: “11.30. Visita diversos camins rurals afectats per la DANA”. Mentrestant, centenars de milers de persones continuen sense cotxe, aigua o llum en zones urbanes. L’endemà es concitaran en la plaça de l’Ajuntament de València unes 100.000 persones per a criticar la seua gestió en la segona manifestació multitudinària després de la riuada.

Aquella setmana també fa una altra visita desconcertant: va a Castelló i fa una visita als Bombers, tot i que són els de València els que més actuacions han fet en les inundacions i continuen als carrers, després de les crítiques per la tardana resposta dels seus comandaments: per exemple, els bombers forestals, funcionaris de la Generalitat Valenciana, van ser mobilitzats tres dies després de la riuada.

El mes de desembre ha continuat amb la tònica d’agenda buida, sense visites oficials a afectats –més enllà d’una escapada a l’Albufera o la visita a “una estructura” entre Torrent, Alaquàs i Aldaia– i amb la polèmica cancel·lació dels actes de la Constitució adduint com a motiu la Dana. No obstant això, el president va aparéixer aquell dia en els actes organitzats pel seu amic l’alcalde de Benidorm, a la província d’Alacant, on cada vegada troba més refugi davant una València en què no pot caminar sense ser increpat.

En l’últim mes destaquen sobretot reunions amb els portaveus dels grups parlamentaris en les Corts i amb Cambres de Comerç i patronals o autònoms. També va repetir reunió amb la patronal valenciana CEV i els líders sindicals: les últimes tres persones que el van veure abans de la gran crisi i abans d’anar-se’n de dinar el dia 29 d’octubre. Els mateixos davant els quals va criticar la Universitat de València per haver cancel·lat la seua activitat arran de l’alerta roja de l’Aemet aquell dia fatídic.

A més de veure’s amb la patronal de l’automòbil per les destrosses de cotxes arran de la Dana i amb la patronal de les asseguradores (sense que hagen transcendit mesures extraordinàries), Mazón també va ocupar el temps en reunions amb confraries de pescadors i a assistir al seu acte de rescabalament i revenja: un sopar el dia 16 organitzat per la Cambra de Comerç d’Alacant, de la qual va ser gerent des del 2009 després de la caiguda en desgràcia del zaplanisme del qual provenia. Allí, els empresaris d’Alacant li van mostrar el seu suport, el van elogiar i li van donar ànims davant una societat, sobretot a València, que encara li demana explicacions en manifestacions massives o allà on va, com a les portes de la missa de la catedral de València, en què va tornar a acompanyar els reis l’últim mes de l’any.

L’últim mes del 2024 també va entregar habitatges per a afectats en la pedania de València de la Torre, amb la sonada absència de l’alcaldessa de la capital –distanciada d’ell, malgrat ser del mateix partit i en les travesses per a succeir-lo– i fent propaganda en xarxes, malgrat que està prohibit per llei. Carlos Mazón ha acabat l’any visitant l’asil Germanetes dels Ancians d’Elx la nit de Nadal i, posteriorment, a Castelló de la Plana, malgrat que el problema fonamental del seu mandat està a València, i on va respondre per fi preguntes dels mitjans.

L’any nou no ha portat grans canvis a la zona de la Dana, que continua esperant ajudes i vivint de la solidaritat mentre els cotxes continuen amuntegats. Però tampoc ha portat grans novetats a l’agenda del president, que ha continuat totalment buida i sense un protagonisme clar de la reconstrucció: “No s’ha registrat activitat en l’agenda per a aquest dia” es pot llegir entre el dia 27 de desembre i el 2 de gener. L’any 2025 per a ell ha començat el divendres dia 3, una altra vegada a la província d’Alacant: “El president de la Generalitat, Carlos Mazón, assisteix a la presentació de l’”Estudi de viabilitat del tram de FC d’Alcoi a Alacant“. Sala Rotonda. Cercle Industrial d’Alcoi. Carrer de Sant Nicolau, 19, Alcoi”.

Etiquetas
stats