Barcelona impulsa un pla pilot per convertir pisos turístics il·legals en habitatges socials
Després d'haver posat en marxa fa unes setmanes una moratòria a nous allotjaments turístics, l'alcalde en funcions de Barcelona, Gerardo Pisarello, i la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, han anunciat aquest dimecres que posen en marxa un pla pilot per reconvertir en habitatges socials els pisos turístics il·legals del districte de Ciutat Vella, el més afectat per la pressió turística. El lloguer d'habitatges turístics sense la llicència corresponent està sancionat, d'acord amb la llei catalana del dret a l'habitatge, amb sancions de fins a 90.000 euros. El que planteja l'ajuntament és reduir les sancions –que de mitjana són de 15.000 euros– en un 80% per a aquells propietaris que cedeixin durant tres anys l'habitatge a la Mesa d'Emergència Social del Consorci de l'Habitatge de Barcelona.
Pisarello ha destacat que les mesures que plantegen procuren “no la sanció, sinó garantir el dret a l'habitatge”. “Nosaltres pensem que el turisme només pot ser de qualitat si és un turisme que garanteix la qualitat de vida dels veïns i veïnes de la ciutat”, ha declarat, i ha afegit que “tenen per objectiu evitar que Barcelona es converteixi en una nova bombolla especulativa després de la bombolla del totxo”.
A Ciutat Vella, segons ha explicat la regidora del districte, ja hi ha 330 habitatges sancionats que es podran acollir a la mesura. Un cop cedit l'habitatge a lloguer social, el propietari només percebrà les rendes un cop hagi aportat –amb les rendes del lloguer o en efectiu– el 20% restant de la multa. El consistori recorda que al districte de Ciutat Vella hi ha 250 desnonaments al mes i el reforç a la Mesa d'Emergència Social pot ajudar a donar-hi resposta.
Sancions a Airbnb i Booking
Per altra banda, Pin ha anunciat mesures per pressionar “lobbies que operen des d’internet sense cap contrapartida per la ciutat”, com Airbnb i Booking, que segons Pin concentren el 80% de l'oferta, i “recuperar el lideratge públic del model turístic de Barcelona”, ha dit. L'Ajuntament obre la porta a aplicar multes a aquests operadors, com contempla la Llei de Turisme de Catalunya. El consistori els hi requerirà informació sobre totes les seves ofertes en què no consta el número d'inscripció al Registre de Turisme de Catalunya, així com dels anunciants, i la retirada dels que no tinguin llicència. A partir del setembre, explica Pin, començaran a multar les plataformes web per “tots i cadascun dels pisos sense llicència que ofereixin”.
La mesura només afecta al lloguer d'habitatges sencers i no el lloguer d'habitacions en el pis en què visqui l'anunciant. Pisarello ha emfatitzat que la mesura no té un afany recaptatori, sinó que planteja alternatives per garantir el dret a l'habitatge. “Qui es veu obligat a llogar un pis per arribar a final de mes que entengui que aquí hi ha un govern que està disposat a condonar la sanció per tal de garantir el dret a l’habitatge”, ha dit.
La complicitat dels turistes
L'Ajuntament ha anunciat també que buscarà la complicitat dels turistes en aquestes mesures. “Entenem que quan el turista ve a Barcelona ve sense la intenció de cometre cap irregularitat, i sovint ens hem trobat que quan se’ls comunica que estan en un allotjament turístic il·legal se sorprenen”, ha explicat Pin. Per això posaran en marxa una plataforma web per tal que els turistes puguin col·laborar en la identificació dels pisos il·legals i aportar proves.
La regidora de Ciutat Vella ha apuntat que això no aturarà les inspeccions que ja es duen a terme des del passat estiu en els barris més afectats, com la Barceloneta, però sí ha remarcat que a internet es pot trobar el conjunt de l'oferta. El que sí necessitarà l'Ajuntament seran proves per iniciar expedients sancionadors, ja que amb l'anunci no en tenen prou, i per a això són claus les inspeccions.