Colau busca suports per construir una fiscalitat més equitativa a Barcelona
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, espera tenir els números de l'Ajuntament llestos per al 2016. Per aconseguir el seu primer pressupost, aquests dies l'equip econòmic de Barcelona en comú està negociant amb la resta de grups municipals algunes de les modificacions que preveu incorporar. Unes converses que se centren, sobretot, en els partits que van recolzar la seva investidura, ERC, PSC, i també amb les CUP, que els va prestar un suport parcial.
Fonts pròximes a l'alcaldessa informen a aquest mitjà que, per ara, la sintonia amb els socialistes està sent més “fructífera” que amb els republicans, més allunyats de Colau “per la seva política de gestos”, en al·lusió a la guerra de banderes de fa unes setmanes o al debat sobre l'adhesió a l'AMI. Després dels resultats del 27S i la posterior composició de la Generalitat, encara a l'aire, el debat sobre els pressupostos pot convertir-se en l'avantsala d'un posterior escenari en què republicans o socialistes s'incorporin a l'executiu de Colau.
Al marge del díficil diàleg entre BComú i ERC i PSC -que es va suavitzar en el passat ple-, el calendari immediat passa per aprovar el proper dia 14 el projecte d'ordenances fiscals i de portar la proposta de pressupostos a la comissió d'Economia i Hisenda , fixada per al 11 de novembre. Abans de l'arribada de Colau, l'equip de govern de CiU, amb Xavier Trias al capdavant, havia congelat, de manera pràcticament total, tots els impostos i taxes, aplicant únicament increments equivalents als de l'IPC. No obstant això, les mateixes fonts de BComú asseguren que hi haurà modificacions per tal de “fer més justa” la fiscalitat i per avançar cap a un model de pressupostos participatius.
Entre les modificacions, s'estudia un increment de l'Impost de Béns Immobles (IBI) mitjançant una revisió a fons del cadastre. L'objectiu no és altre que el d'adaptar el valor dels pisos al seu valor real de mercat, una voluntat que, segons BComú, afavorirà els barris que tenen una renda més baixa. De fet, el tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, ja va explicar poc després de prendre possessió del càrrec que l'objectiu d'aquesta mesura no era “incrementar la recaptació, sinó aconseguir una distribució més justa de l'impost”. Un voluntat que reafirmen les fonts de l'Ajuntament consultades, que estan convençudes que la proposta “tindrà un impacte més favorable als barris més castigats per la crisi”.
A la cerca de l'equilibri
La idea nuclear d'aquesta modificació parteix de la base que des del 2001 el mercat immobiliari a Barcelona no ha tingut un comportament homogeni en tota la ciutat, al contrari que les pujades de les taxes, que sí ho han estat. Tal i com va explicar Pisarello en aquella ocasió, l'actualització del cadastre garanteix un equilibri dels “usos sobrevalorats i penalitzats fiscalment”, com és el cas del petit comerç o les places d'aparcament de particulars. A més, el consistori també augmentarà les bonificacions per a col·lectius “de major vulnerabilitat, com les famílies nombroses o amb fills amb discapacitat”.
En el debat sobre els pressupostos el govern municipal posarà en marxa, també, una sèrie de mesures mediambientalistes. Alguna d'elles centrades en la mobilitat sostenible i que, per tant, estan destinades a entrar en conflicte amb l'ús del vehicle privat. Entre elles s'estima una pujada del preu de la zona blava, els beneficis de la qual es destinaran a altres serveis més sostenibles, com el bicing, que sí que genera dèficit. BComú tractarà, a més, d'introduir nous conceptes tributaris sobre l'activitat turística. Una de les prioritats de Colau, que ja va impulsar la moratòria de llicències hoteleres, és precisament la recaptació i la gestió dels ingressos procedents d'aquest sector, que suposa el 14% del PIB de Barcelona.
Propostes com el pressupost —com també passa amb el PAM, el full de ruta del govern per als seus quatre anys de mandat— necessiten majoria absoluta del ple per ser aprovats. Una condició que obliga a “cedir i escoltar” a Colau, tal com va recriminar l'oposició a BComú, si vol que li surtin els comptes abans que acabi l'any. Si les negociacions amb els socis d’investidura no prosperen, Colau encara es podria acollir a una important bretxa normativa per aprovar el pressupost. Sense anar més lluny, els comptes del 2014, encara sota mandat de Trias, es van validar a través de l'anomenada moció de confiança. Una fórmula vàlida sempre que l'oposició no presenti una moció de censura amb candidat alternatiu a l'alcaldia en un termini establert de 30 dies.