Una candidatura de ruptura al voltant de la CUP tanca la porta a confluir amb Guanyem
La tan esmentada confluència al voltant de la candidatura de Guanyem Barcelona s'haurà de constituir sense la CUP. Les Trobades Populars Municipalistes (TPM) -espai de participació en el qual delega la CUP a Barcelona- ha optat per constituir una candidatura de ruptura pròpia, al marge del projecte polític que des de fa mesos impulsa Guanyem amb actors com Procés Constituent, ICV, EUiA, Podemos i d'altres col·lectius.
Després de dos dies de jornades d'aquesta tercera TPM, en què les diferents comissions ha presentat els resultats del seu treball, s'ha votat per unanimitat constituir una candidatura pròpia, que haurà de presentar en les pròximes setmanes, segons han conclòs. La seva preparació culminarà amb una quarta TPM en què s'aprovaran aspectes de la candidatura com el nom, la manera de confeccionar llistes o el mateix programa.
El principal escull per a la confluència han estat les diferències respecte al Codi Ètic que es va elaborar en les jornades Governar Obeïnt, impulsades per Guanyem i la resta de partits. Les diferències se centren sobretot en l'acumulació de mandats i en els sous dels càrrecs electes. A les jornades de Guanyem una majoria optava per fixar un màxim de dos mandats prorrogables a tres, però la TPM veu la pròrroga inacceptable. Pel que fa a la remuneració, es proposava un mínim de 2.200 euros mensuals de salari, mentre que la TPM es fixa un límit de 1.800 euros.
“Considerem que aquests són uns mínims per al codi ètic d'una candidatura rupturista”, ha explicat Maria Rovira, la portaveu d'aquesta III TPM que s'ha celebrat avui, i que tanca la porta a confluir amb guanyem Barcelona. “Som dos projectes polítics diferents; ara mateix tenim dues maneres diferents de treballar i d'entendre el que ha de ser un projecte rupturista a Barcelona”, conclou Rovira. Per la seva banda, Guanyem Barcelona ha comunicat en un tuit que desitja sort a la CUP en el camí que ha pres. “Segur que ens trobarem en altres espais”, han afirmat.
Elaboració d'un programa polític
Més enllà de les esmenes al codi ètic de Guanyem Barcelona, la tercera TPM ha servit per traçar les línies generals del seu programa polític de ruptura. Aquest passa per una “radicalització democràtica” que descentralitzi la participació i les competències des de l'Ajuntament cap als districtes, la municipalització de serveis -l'aigua, els residus o Mercabarna- o la creació d'empreses municipals en sectors com l'hoteler o la construcció.
Altres eixos programàtics d'aquesta candidatura municipalista seran el replantejament de l'ús de l'espai públic -d'entrada amb la derogació de l'actual ordenança de civisme- o la posada en marxa d'una política d'habitatge que garanteixi que ningú es quedi sense llar a Barcelona.
Reticències que venen de lluny
L'aparició de Guanyem va sacsejar el projecte de la TPM, alhora que va implicar un replegament d'un determinat sector de la CUP de Barcelona. Un sector proper a Endavant –un dels principals corrents ideològics de l'esquerra independentista– ha apostat des del principi per una candidatura de marcat caràcter anticapitalista que no veuen compatible amb el model de front ampli que planteja Guanyem, sobretot si inclou a Iniciativa. Finalment, aquest és el postulat que s'ha aprovat per unanimitat a la TPM.
Segons diverses veus presents en la negociació entre diverses formacions de cara a la confluència, la TPM ha estat qui menys acceptació ha mostrat a la proposta de codi ètic comú, que ha generat força consens entre les altres formacions. El dilluns la CUP de Barcelona ja va fer públics els seus propis criteris per la constitució d'una candidatura “de ruptura” a la ciutat de Barcelona, però des de la formació van informar que, tot i aquesta proposta, la decisió final estava en mans de la TPM.
La formació porta mesos en una campanya que, expliquen, estava planificada abans de l'aparició de la TPM i, posteriorment, de Guanyem. En primer lloc van presentar la web Marca Barcelona, que va generar incomoditat en el procés de confluència, per acusar figures com el regidor d'ICV Ricard Gomà. Més tard han posat en marxa la campanya Nova Barcelona en la que membres de la formació reivindiquen la ciutat que volen.